Avkastning 2022

Vad har portföljen avkastat 2022?

Här kommer det första inlägget om portföljens avkastning 2022.
Här kommer jag skriva om min portfölj på Avanza. Det är den största portföljen och den som jag lägger mest fokus på. Kommer senare skriva om övriga portföljer och alternativa investeringar.

Årets utveckling

Jag har en del olika portföljer med olika syften. I detta inlägg så handlar det om mitt ”egna” sparande. I ett annat inlägg kommer jag gå in på Bolåneportföljen, Barnsparandet, alternativa investeringar och MB?’s sparande.

Min portfölj innehåller mitt innehav i Spiltan Investmentbolag som ligger på AF. Mitt ISK med bolag jag tänker behålla länge, här återfinns några fonder också. Mitt ISK med ”lek” karaktär. Swingar och trejdar i den. Mitt KF med utländska innehav.

Avkastning 2022

2022 går till historien som mitt sämsta börsår. Totalt slutar året på -25.16%. Det betyder att en fjärdedel av portföljens värde har försvunnit. Det är aldrig kul. Ska vi dock tänka positivt så är jag nettosparare och att kunna handla aktier billigare är därför bra.

Jag inledde året 2022 med ett portföljvärde över 250 000 kr. Avslutar året på dryga 230 000 kr. Så tack vare årets insättningar så är det bara 20 000 kr mindre än för ett år sedan.

Årets utdelningar

2021 var ett bra utdelningsår för mig och tyvärr kunde inte 2022 nå upp till detta.

Här nedanför ser du mina största utdelningar. Finns många fler men med betydligt lägre summor.

Vilka innehav har gett bäst avkastning 2022

Här listar jag de innehav som gått bäst iår. Tyvärr är listan kort då det enbart är 3 innehav med positiv avkastning.

De innehav som presterat dåligt

Här fanns det desto mer att visa. Jag lägger fram en bild på de som presterat absolut sämst. Detta är inte roliga siffror. Mestadels är det små innehav men Cint är störst av dessa och väger ca 2% av portföljen nu.

Fördelningen av innehaven

Året avslutades (och det nya året börjar) med dessa innehav på topplista:

Spiltan är fortfarande största innehavet i portföljen och det kommer nog fortsätta så.

Min utveckling sedan starten

Den 9 maj 2016 köpte jag mina första aktier. Sedan har sparandet rullat på och nu börjar det bli några år som jag varit exponerad mot aktiemarknaden.
Jag ligger en bit bakom index och kanske börjar det bli dags att öka på sparandet i fonder.

Avkastning sedan start.
Den summa som står som tillgänglig för köp är min kredit hos Avanza.
Jag är alltid fullinvesterad. Senaste åren har jag också utnyttjat Avanzas kredit till viss del.

Enskilda år

ÅrAvkastning
2022-25.16%
202137.63%
202011.85%

CAGR

Min CAGR ligger nu på 8,86%. Det är en rejäl minskning mot hur det såg ut för ett år sedan (16,26%). Inte så konstigt efter ett år som detta. Att ligga på över 8% är ändå ok även om jag gärna vill ligga över 10%.

Hur har det gått för er?

Är du inte redan kund hos Avanza så tycker jag du ska bli det.
Är du intresserad av hur det gått för mig tidigare år:
2021
2020

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Klåparen

Aj, det slutresultatet ser rätt blodigt ut.
Kommer nog ändå bli en hyfsad ränta på ränta med den CAGR.
Om du ska satsa mer på fonder, vilka är det du då känner dig sugen på?
Själv har jag bara en fond i portföljen: Protean Select. Känns stabil än så länge och tycker att det roligt att läsa förvaltarens månadsbrev.

Klåparen

En liten svensk specialfond utan alltför många anställda, regler eller för mycket kapital så att de kan vara mer flexibla i marknaden. Blev nominerade till något pris för bästa nya fond av EuroHedge. Ligger på +8.8% sedan starten i maj förra året.

Dock så har den högre avgift än någon av de fyra fonderna du nämner, så det är möjligt att avkastningen blir lidande i längden.

Mikael Aslan

Gick dåligt här med vi får hoppas på att 2023 går bättre.

[…] Då var det dags att gå igenom vårt resterande sparande 2022.Ni har väl inte missat mitt senaste inlägg om min avkastning på Avanzaportföljen? […]

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x