Resterande sparande 2022

Då var det dags att gå igenom vårt resterande sparande 2022.
Ni har väl inte missat mitt senaste inlägg om min avkastning på Avanzaportföljen?

Vi tar det i storleksordning.

MB?-portföljen

Mamma betalar? sparar också pengar. Dessa är givetvis bådas pengar, precis som ”min Avanzaportfölj” är hennes pengar, men vi har valt att dela upp det på varsitt konto. Vi tycker det känns bäst så och jag tror att jag får MB? mer intresserad om hon har lätt att komma åt och se sitt sparande.

Avkastning 2022.
MB? har sina pengar på två ställen. En del på Swedbank i en fond, denna fond ligger på ett aktie och fondkonto. Den andra delen på Avanza, på ett ISK. Hon gick in med ett värde på 224 000 kr till 2022.
Varav Avanza startade på 148 000 kr och Swedbank 76 000 kr.

På Avanza finns det 139 000 kr när året avslutas. Att det inte minskat så mycket får vi tacka årets insättningar för. Avkastningen visar -20.1%.
Hos Swedbank avslutas året med ett värde 59 000 kr. Det är en negativ avkastning på 16%. Här har vi inte gjort några insättningar.

Här kan du så en bild på MB?’s utveckling sedan start.

En CAGR på 9.25%

Bolåneportföljen

I juni 2020 startade jag min bolåneportfölj. Det var pandemi och alla fick möjlighet att pausa sina amorteringar. Det passade vi på att göra. Istället för att amortera så började jag investera. Portföljen fick en kickstart också genom att jag stoppade in pengarna från ”GratisPengen”, lite drygt 30 000 kr. Dessa pengar kommer från panelundersökningar, cashback och kreditkortsbonus. Ni har vill inte missat min panelsida, PB Surveys!

Denna portfölj består till största del av preffar och d-aktier och utdelande ETFer. Har kryddat till det med tre fonder och månadsutdelande stamaktier (just nu Cibus,2020 Bulkers och SBB).

Målet/drömmen är att kunna täcka räntekostnaden på bolånet i framtiden. Vet inte om jag kommer komma dit men man kan alltid drömma.

Avkastning

Tanken är att portföljen ska ge ca 6% i utdelning och förväntar mig inte mer avkastning än så under året eftersom preffar och d-aktier inte rör sig så mycket i pris. 2022 har varit ett tufft år för dessa tillgångar eftersom räntan stigit snabbt under året. Något jag hade tagit med i beräkningarna. Utdelningarna har dock fortsatt trilla in.

2022 började bolåneportföljen med ett värde på 134 000 kr. Vi avslutar året med ett värde på 180 000 kr. Det kan ju då verka konstigt att skriva att 2022 varit ett dåligt år för portföljen när den idag är värde nästan 50 000 kr mer än när året startade. Men det beror enbart på att jag haft möjlighet att investera mer pengar under året. Vi lånade upp en del pengar på boendet till bra ränta, ca 1,5% bundet fram till mars 2025. Det mesta gick till renoveringar men en del blev kvar och dessa tror jag gör bättre nytta i bolåneportföljen än att amortera av bolånet så länge vi har denna låga ränta.

Under 2022 så ser vi en negativ avkastning på 21.7%. Riktigt illa för en portfölj där tanken är att det inte ska vara så volatilt. Men detta år har varit det värsta som kan hända för just dessa tillgångar, stigande räntor. Sjukt snabbt har de stigit också.
Jag tror vi har sett det värsta för preffar och D-aktier nu och tänker att det nästan bara kan bli bättre nu. Känns därför extra skönt att jag haft en del pengar att investera senaste tiden och fortfarande finns det ca 50 000 kvar som ska in i portföljen den närmsta tiden.

Sedan starten 2 juni 2020 har Bolåneportföljen avkastat 10.01%. En CAGR på 3.93%. Den har fått sig en rejäl törn, men förra året var den också orimligt hög. Vänta något år så ska vi se att den landar runt 6%. Här kan ni se hela portföljen.

Savr

Självklart har även jag ett litet fondsparande hos Savr.

Sparar 100 kr i månaden i TIN Ny Teknik och med jämna mellanrum säljer jag av lite i den och omfördelar i portföljen. Portföljen tappade ca 27% under 2022. Har en Rysslandfond här och så fort den går att sälja kommer jag avveckla detta sparande och föra över pengarna till Avanza istället. Men fortsätter föra över en hundring i månaden till TIN fonden tills dess.

ICA Banken

Startade ett fondsparande på 500 kr i månaden hos ICA Banken för att få del av dubbelbonus på ICA kortet. Har i december avvecklat detta och fört över pengarna till mitt Avanzakonto. Eftersom ICA tog 25 kr i månaden för sina bankkort (detta var inget de kunde förhandla bort) så blev det sällan någon vinst och då samlar jag hellre mitt sparande än att ha det utspritt.

Lunar (Lendify)

Här har jag en lite summa pengar. Dessa har avkastat 4.71% under 2022. Det har varit låg ränta länge nu och det är klart att man inte kunnat vänta sig superhög avkastning då. Nu är det andra tider och det ska bli spännande att se hur mycket kreditförluster det blir men också hur mycket högre avkastning det kan bli. Börjar vi landa kring en avkastning på iaf 6% helst närmare 8% så kan jag tänka mig att starta ett månadssparande hos Lunar. Vi är inte där än.
Avslutar 2022 med en portfölj på 1 739 kr.

Ränteintäkterna tickar in varje månad.

SaveLend

Jag har även ett månadssparande på SaveLend. Sätter undan 150 kr i månaden.
Portföljen har under 2022 avkastat 5.46%. Det är betydligt sämre än 2021 men jämfört med börsen så får man såklart vara nöjd. Snittavkastningen på SaveLend ligger på 8% under samma period så vet inte om jag bara haft otur iår.

Som ni ser i bilderna nedan så kan man räkna avkastning på totalt belopp eller investerat belopp. Jag tycker att det rätt är att räkna på totalt belopp. Idag ligger portföljen på ett värde av ca 3 200 kr.

Testa tjänsten ni också, SaveLend.
Det är en del av resterande sparande 2022 som jag gillar mest, trots en sämre utveckling än tidigare år.

Sigmastocks

Under 2021 testade jag en insättning på Sigmastocks. En trevlig hemsida och en smidig tjänst. Jag fastande dock inte och har avvecklat även detta.
Testa du och se vad du tycker!

Toborrow

Toborrow har länge legat i dvala och nu är nästan alla lån klara. Jag var i kontakt med dem nyligen och det ska visst öppna upp porten för P2P igen. När man kikar på deras hemsida nu så ser det ut som att de riktar sig mycket mot privatlån, men även företagslån. Skulle tippa på att deras tjänst kommer likna Lunar. Tror de kommer öppna upp tjänsten under 2023. Jag kommer iaf testa den.

BetterGlobe

2016 köpte jag mina första 2 träd hos BetterGlobe. Jag hade läst om dessa på Rika Tillsammans. Gillar idén med att pengarna gör något gott och att de ger mig avkastning. Jag rekommenderar ingen att köpa träd. Jag rekommenderar ingen att härma något i min portfölj om ni inte själva läst på. BetterGlobe är helt klart högrisk.
Med det sagt så har jag idag 11 träd. Köpte inga under 2021 eller 2022. Har köpt träd för 187 € och 2021 fick jag 10,2 € (sedan start 15,3 €) i avkastning på dessa.

Iår har BG förändrat allt. Det var ju precis detta många anade. Nu ska träden göras om till aktier, sedan ska ett nytt bolag in på börsen och där ska man då få utdelning istället. Eftersom man inte har något val så är det bara att vara med på denna resan med min 11 träd. Detta är troligtvis döden för BG. Vi får se.

Detta var mitt resterande sparande 2022. Aktieexponeringarna har såklart gått tungt. Lunar och SaveLend blir en lite krockkudde i dessa tider, om jag haft mer investerat där.
Nu har ni sett alla mina investerade kronor och hur de presterade. Investerar du på andra plattformer eller i annat än aktier och fonder. Dela gärna med dig!

Du missade väl inte mitt inlägg där jag tipsar om halva priset på presentkort hos Linas Matkasse. Alltså matkassar för halva priset.
Här kan du läsa det!

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Snålgrisen

Ja indexinvestering var inget kul under 2022. Bra att ni håller sparandet igång, räntorna på huslån lär ju stiga när vi med bunden ränta måste binda om lånen och då kan amortering vara ett vettigt alternativ till att spara på börsen. Säljer du av Tin Ny teknik nu, när den gått ner så pass mycket? Jag tänker att det är nu det är dags att shoppa teknikbolag utan skulder med stora kassor, då övervärderingarna har trillat av dem.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x