Utdelningar via fonder och ETF:er

2024 blir ett år där jag kommer gå tillbaka till att satsa mer på utdelningar, utdelningar via fonder och ETF:er främst.
När jag började min sparkarriär 2016 så sålde jag det lilla jag hade i fonder för att börja med aktier. Jag var sugen på att vara mer aktiv och lära mig en massa om sparande och börsen. Det var bra då och gjorde mig mer motiverad att hitta mer pengar att investera. För mig var det ett framgångsrecept att bli mer aktiv och att se hur utdelningar växer ju mer pengar som slängs in på börsen.

Historiska utdelningar

Utdelningshistorik från min portfölj på Avanza.

Som ni kan se på bilden så har utdelningarna växt för varje år fram till 2021 (jag räknar inte riktigt med 2020 pga alla inställda utdelningar). Troligtvis hade inte 2021 blivit ett så bra utdelningsår om 2020 inte varit så dåligt. Så egentligen kanske man kan säga att det sett bra ut fram till 2022.

Hursomhelst, 2023 bestämde jag mig för att vikta ner direktägandet i aktier mot fonder. Sålt en del aktier och nästan allt nytt sparande gick till fonder.

Varför är utdelningar viktiga?

Ja, varför tycker jag att utdelningar är viktiga?
Som jag skrev i början så handlar det till stor del om motivation. För mig funkar utdelningar som motivation vilket betyder att jag gör mer för att hitta pengar att investera, alltså, det blir lättare för mig att prioritera sparandet.

Det handlar också om ett mål jag satt upp. Det målet är att min portfölj ska bekosta en semesterresa varje år. Jag vill alltså plocka ut pengar motsvarande utdelningar för att kunna resa varje år. Har en bit kvar men en vacker dag kommar jag vara där.
Så därför blir det viktigt för mig att få utdelningar via fonder och ETF:er också.

Fonder och ETF:er med utdelning

Fonder med utdelningar är ganska enkelt att hitta hos Avanza. Här har du en länk till Avanza där du kommer direkt till deras lista med utdelande fonder.
Jag har precis nu börjat köpa in mig i dessa:

SEB Global har jag bytt in mot mitt innehav i Avanza Global.
Jag ska kolla in SEB Sverige Småbolag lite mer innan jag byter den mot Plus Småbolag Sverige index. Just nu har jag bara gjort några småköp.
Jag har inte haft någon ”vanlig” Sverigefond så Handelsbanken Sverige 100 den kommer jag månadsspara i.
Alla dessa tre indexfonder kommer jag månadsspara i.

Gällande ETF:er tycker jag det är lite krångligare då det finns så ofantligt många med utdelningar.
Idag äger jag denna:

En ETF med utdelning varje månad. Den kommer öka lite i värde och dela ut ca 7% per år. Ingen raket men tror den gör sig bra som en liten del i portföljen.
Skulle gärna hitta några, helst månadsutdelande, ETF:er med inriktning mot fastigheter, investmentbolag, guld, silver och andra ädelmetaller, teknik och emergin markets.
Har du några tips så lämna gärna en kommentar!

Framtida utdelningar

Jag hoppas detta ska göra att jag får lite högre motivation att hitta mer pengar att investera och jag hoppas det ska synas på mina utdelningsstaplar. Kanske en resa betald med utdelningar inte ligger allt för långt borta nu.

Läsa gärna Årets utdelningar 2023

Är utdelningar något som motiverar dig?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x