Avkastning 2021

Vad har portföljen avkastat 2021?

Här kommer det första inlägget om portföljens avkastning 2021.
Här kommer jag skriva om min portfölj på Avanza. Det är den största portföljen och den som jag lägger mest fokus på. Ko senare skriva om övriga portföljer och alternativa investeringar.

Årets utveckling

Jag har en del olika portföljer med olika syften. I detta inlägg så handlar det om mitt ”egna” sparande. I ett annat inlägg kommer jag gå in på Bolåneportföljen, Barnsparandet, alternativa investeringar och MB?’s sparande.

Min portfölj innehåller mitt innehav i Spiltan Investmentbolag som ligger på AF. Mitt ISK med bolag jag tänker behålla länge, här återfinns några fonder också. Mitt ISK med ”lek” karaktär. Swingar och trejdar i den. Mitt KF med utländska innehav.

Avkastning 2021

En ganska modest utveckling jämför mot index ända fram till tomterallyt. Ganska snabbt på året hängde jag inte med index. Trots att portföljen stigit sakta med säkert så har index gått så mycket bättre. Det var först i november som det började gå riktigt bra. Slutspurten står Investmentbolaget Spiltan för en rejäl kämpainsats. Det tackar vi för. Tittar vi på hur året slutade så är vi ungefär som index. Strax efter. Men en avkastning på 37,63% går inte att vara missnöjd med. Den avkastningen kommer man inte klara av att fixa årligen.

Årets utdelningar

2020 var ett år då utdelningarna i princip uteblev. Jag var tillbaka på nästan samma utdelning som 2017. Trots insättningar i portföljen. Men 2021 blev ett revanschens år. 157% mer än 2020. Lite fusk att jämföra mot 2020 men det är ju så man gör. Jämfört med 2019 så är det en rejäl ökning också. Ska också säga att den är något dopad av att Etrion delad ut hela bolag till aktieägarna. Så en stor slant kommer därifrån.

Här nedanför ser du mina största utdelningar. Finns många fler men med betydligt lägre summor.

Vilka innehav har gett bäst avkastning 2021

Här listar jag de innehav som gått bäst iår. Tyvärr så går det inte att få fram mina IPOer i listan som har gått bra. Spiltan syns inte heller då listbytet gjorts iår och därmed syns inte statistiken i denna vy. Jag kan ju dock berätta att Spiltan gått plus 99% iår. Äger du något av bolag i listan?

De innehav som presterat dåligt

Allt är inte guld och gröna skogar. Klart även ett gäng av mina bolag har haft en negativ utveckling. De kan du se i listan nedanför. Scatec har varit en riktigt sur investering. Som tur är har jag en väldigt liten summa där. Även Eolus har gått trögt under 2021. ESG vinnarna från 2020 har inte riktigt presterat under 2021. Tur jag skalade av en del Eolus under uppgången, börjar kanske bli dags att öka där nu.

Fördelningen av innehaven

Per den sista börsdagen år 2021 så är portföljen fördelad på följande sätt:  

Spiltan är helt klart det största innehavet.

Min utveckling sedan starten

Den 9 maj 2016 köpte jag mina första aktier. Jag hamnade ganska snabbt efter index och låg efter enda fram till januari 2020. Då klev jag om index. Efter Covid-19 kraschen har jag inte riktigt häng med index. Ligger för OMX30 men tycker mer om att jämföra mig med hela Stockholmsbörsen. Där har jag en bit kvar men årets slutspurt har gjort att avståndet minskar.  

Avkastning sedan start.
Den summa som står som tillgänglig för köp är min kredit hos Avanza.
Jag är alltid fullinvesterad. Senaste åren har jag också utnyttjat Avanzas kredit till viss del.

CAGR

Min CAGR ligger nu på 16,26%. Det är riktigt fint. Jag blir riktigt glad om jag kan hålla mig runt 15% men tänker att det är mer rimligt att ligga runt 10%.

Hur har det gått för er?

Är du inte redan kund hos Avanza så tycker jag du ska bli det.
Är du intresserad av hur det gått för mig tidigare år:
2020

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
52dagar

Bra jobbat! Äger själv samtliga dina innehav förutom Spiltan och AQ Group (som jag aldrig hört talas om), dock är de ganska liten % av min portfölj.
Själv slutade jag på omkring +11%. Ligger tyvärr väldigt tungt investerad i biotech och 2021 var verkligen ett tufft år för biotech så många hundra tusen som gått upp i rök där.

Är väl bara att hoppas på att 2022 blir bättre.

Mikael Aslan

Jodå det har gått bra för mig. Äger endast AQ och Tele2 på den där listan. Har Axfood som största innehav. Hoppas att AQ Group visar en bra Q4 som marknaden är nöjd med (vi minns att marknaden inte var helt nöjd med Q3). Tele2 är en stabil utdelare 🙂

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x