Dags att amortera igen

Bolåneportföljen får leva vidare utan insättningar

När Covid-19 bröt ut så var många beredda på att det skulle bli riktigt tuffa tider. Det öppnade sig en chans att pausa amorteringarna. Detta kunde göras genom en enkel ansökan hos banken och som jag förstår det så godkände de alla ansökningar.

Jag tog denna chansen att pausa amorteringarna. Inte för att öka konsumtionen, vilket säkert många gjorde. Jag passade på att investera dem istället, i mestadels preffar och D-aktier. Nu är det dock dags att amortera igen.

En succé

Snacka om att det blev lyckat. Dels så blev detta aktieslag rätt nedpressat i början av kraschen. Jag köpte för 5 000 kr varje månad så har varit med på resan tillbaka också.

Jag startade med en större extrainsättning på nästan 32 000 kr. Dessa pengar var från mitt projekt ”GratisPengen”. Förutom det så har då min pausade amortering a 5 000 kr landat i bolåneportföljen varje månad. Sedan den sista maj 2020.

Så totalt har jag fört över 112 000 kr på ca 16 månader. Men hur mycket pengar finns det i bolåneportföljen idag?
125 000 kr har detta växt till under denna perioden. Nice!
Det betyder att de har ökat med hela 13 000 kr. Det är inte så illa.
Det har varit en bättre affär än att betala av på bolånet som ligger på en ränta med 1,49%.

Direktavkastningen på bolåneportföljen

I skrivande stund ligger direktavkastningen på strax över 6%. Det innebär att portföljen delar ut 7 500 kr per år.
Jag kommer att fortsätta återinvestera dessa pengar men skulle jag vilja så kan det bekosta 1,5 månaders amorteringar under ett år. Eller så skulle jag kunna betala 3 månaders räntebetalningar med portföljens utdelningar. Så skulle det var så att vi behöver lite mer pengar framöver så skulle detta kunna vara ett alternativ. Men just nu så kommer utdelningarna att fortsätta återinvesteras så det blir ännu mer utdelningar framöver.

Lite trist är det ändå då det kommer gå ganska sakta nu jämfört när man boostade portföljen med 5 000 kr varje månad.

Några bilder på portföljen

Men som sagt, nu är det dags att amortera igen. Egentligen en bra sak och jag är nöjd med det. Tycker alltid man ska amortera på sina lån. Sen är det upp till var och en att välja hur mycket.
För mig har detta varit en lyckad strategi men det finns ingen garanti i att det kommer fortsätta vara det. Jag rekommenderar ingen att göra samma sak eftersom det helt klart är en större risk i detta än att amortera på bolånet. Man måste vara beredd på att investeringarna kan minska i värde.

Tjäna pengar på att svara på undersökningar. Min egna panelsida som lanserades i september.
Svara på undersökningar, tjäna pengar, investera sedan dessa!

Har du en egen bolåneportfölj? Är det något du kan tänka dig? Pausade du dina amorteringar när chansen fanns?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fumlan

Vad roligt att det föll så väl ut, bra jobbat! 🙂

Jag pausade också amorteringarna. Förra månadsskiftet var det dags att börja amortera igen. Jag amorterar 2000kr/månad, men det märks knappt på räntan. Har för mig att den brukar minska med 3 kr i månaden.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x