Hur går det för bolåneportföljen?

Bolåneportföljen

I våras kunde jag läsa om möjligheten att ”slippa” amortera på bolånet fram till sista augusti 2021. Vi hade då, ganska nyligen, tagit beslutet att öka amorteringen på bolånet från 3 000kr till 5 000kr. Detta för att få ner lånet lite snabbare. Vi har en belåningsgrad strax över 60% så det är ingen fara men jag är sugen på att få ner den under 50%. När detta skett så kommer vi fortsätta att amortera men bara en liten slant.
Trots att vi precis ökat amorteringen så valde vi att ansöka om amorteringsfritt. Inte för att kunna spendera mer eller lägga undan mer pengar till resa eller annan konsumtion. Detta för att starta ”Bolåneportföljen”. Från början var tanken att 2 500kr skulle sparas på ett vanligt sparkonto. Andra halvan skulle investeras i preferensaktier och D-aktier. Ganska snabbt kände jag att sparkonto istället för amortering inte var någon höjdare så alla 5 000kr går till aktier.
I juni gjordes de första köpen och sedan dess har det rullat på i snabb takt. 
Lite snabb fakta sedan starten:
Utdelningar: 446kr
Innehav: 22st
Värde: 35 841kr
Insättningar: 35 000kr
Värdeökning: 7,98% 
YOC: 6,14%


Största innehaven

Totalt är det alltså 22 innehav i portföljen, D-aktier och preffar. Plus en ETF.
Jag listar här de 10 största innehaven:
  1. XACT Norden Högutdelande 13,25%
  2. ALM Equity Pref 12,78&
  3. SBB D 11,85%
  4. Volati Pref 10,98%
  5. Akelius D 10,91%
  6. K2A Pref 7,32%
  7. Corem Pref 7,19%
  8. Klövern Pref 5,42%
  9. NP3 Pref 5,03%
  10. Sadgax D 2,59%

Än så länge en god investering

Det har gått lite mer än ett halvår med bolåneportföljen. Just nu är jag nöjd med investeringen. YOC ligger på strax över 6%. Jag köper inga innehav som har en direktavkastning under 6%. Fortsätter portföljen att dela ut över 6% så är det en bra investering mot att amortera ett bolån på 1,49%. 

Vad är målet med bolåneportföljen?

Tanken är att vi i augusti har en portfölj på strax över 80 000kr. Denna portföljs ska då dela ut 6% varje år. Detta ger 4 800kr i utdelning/år. Det gör att vi kan täcka en månads amortering varje år. Kanske att vi kan göra december till en månad där portföljen står för amorteringen!? 
Räntekostnaderna ligger idag på 26 522kr per år. Det betyder att vi nästan täcker en femtedel av räntekostnaden. Det är ju också en rolig tanke.

Så just nu har portföljen avkastat lite mer än jag räknat med. Det viktiga i denna portfölj är dock utdelningarna eftersom de ska användas för att amortera i framtiden. Jag kan tänka mig att sälja/omallokera något innehav om värderingen går upp och direktavkastningen går ner. Eftersom det finns så många D-aktier och preffar så går det alltid att hitta någon med bättre direktavkastning. Jag vill dock att inget innehav ska vara större än 15% av portföljen. För att minimera risken lite. 
Har du en bolåneportfölj? 

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej DS!
Tanken är faktiskt att fortsätta amortera 5 000kr i månaden från september (skulle möjligheten finnas att förlänga den amorteringsfria perioden, då kommer jag göra det och fortsätta på detta sättet). Vill fortfarande få ner belåningsgraden en bit till. Skulle tippa på att vi minskar amorteringen om 4 år när det är dags att förhandla ränta igen.

Visst har ni slängt in lite klumpsummor som amortering även fast ni också sökte amorteringsfritt under pandemin?! Har det innebärit ett ni amorterat mer eller mindre än ni gjorde tidigare?

Mvh PB?

The Dividend Story

Hej!

Jag har ingen sådan portfölj men jag gillar verkligen upplägget 🙂 När amorteringsbefrielsen (sannolikt) försvinner nästa år, har ni planer på att minska amorteringstakten (till exempelvis samma som innan ni höjde till 5 000 kr) och fortsätta bygga på bolåneportföljen istället eller planerar ni att gå tillbaka och amortera 5 000 kr?

Pappa betalar?

Hej Dennis!
Ja, har funderat på det tidigare och nu passade det perfekt när möjligheten att få amorteringsfritt.

Ska kika in din blogg också.

Mvh PB?

Dennisaktieblogg

Tjenare Pappa Betalar?,
Rolig idé att lägga upp ett sådant upplägg. Jag har inget med den inriktningen idag men är alltid kul att visualisera saker 🙂

Må gott!

[…] 916 kr – Avanza100 kr – Savr5 000 kr – Bolåneportföljen1 000 kr – BarnsparTotalt: 10 016 […]

[…] vi 5 000 kr i månaden. Vi hade amorteringsfritt under coronakrisen, då slängde vi in 5 000 kr i Bolåneportföljen, idag sparar vi inget där men portföljen lever nu sitt egna liv med återinvesteringar av […]

[…] vi 5 000 kr i månaden. Vi hade amorteringsfritt under coronakrisen, då slängde vi in 5 000 kr i Bolåneportföljen, idag sparar vi inget där men portföljen lever nu sitt egna liv med återinvesteringar av […]

[…] även om vi tidigare hade amorteringsfritt under coronakrisen, pengar som vi då placerade i vår Bolåneportfölj som nu lever ett eget liv genom att återinvestera […]

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x