En ny portfölj, bolåneportföljen.

Sparandet

I mitt sparande har jag några olika portföljer och sparsätt.
Det finns en hel del räntesparande. 
Dessa pengar räknas inte med i sparkvoten men det är trots allt pengar som finns. 
Pengar som finns på bilkontot, semesterkontot, renoveringskontot och buffertkontot. Detta är ändå ca 190 000.
Men dessa pengar har ett mål. Även om målet kan förändras beroende på vårt privatekonomiska läge.
Förutom detta så är det riktiga sparandet fördelat på en miniskvätt i Toborrow och Lendify. Dessa har jag testat ett tag nu men är inte beredd att slänga in några större summor. Toborrow är jag ganska missnöjd med. Lendify gillar jag egentligen, själva idén är riktigt bra, men tycker att räntorna är för låga mot risken. Du får gärna läsa mina tankar om det här :
Utöver det så har jag en liten fondportfölj hos Savr. Lägger in 100kr i månaden för att testa tjänsten. Där är det bara aktiva fonder med högre avgift som gäller. Eftersom rabatten på dessa fonder blir stor hos Savr. Skulle de jobba mer på sin hemsida och användarvänligheten så är det möjligt att jag flyttar lite fonder från Avanza till dem.

Aktieportföljerna

Nu till det roliga. Aktieportföljerna. Har haft 3 portföljer fram tills nu. Min långsiktiga Behållportfölj (ISK). Där är den största delen av mina pengar. Svenska bolag jag tror på på lång sikt.

Jag har också en  KF där jag samlat några utländska innehav. Här har vi bara en liten peng insatt i dagsläget.
Likaså min Lekportföljt. En liten summa pengar där jag är aktiv. Köper och säljer ganska ofta. Sätter inte in så mycket pengar här utan tanken är att den ska få klara sig själv.

Bolåneportföljen

Sedan slutet på maj har jag nu en ny portfölj. Bolåneportföljen. 
Som ni läste för ca en månad sedan i inlägget ”Amorteringsfritt”, så har vi numera bara räntan att betala på bolånet. Detta har frigjort 5 st tusenlappar varje månad. Självklart så ska dessa läggas på hög. 
Tanken var från börjat att det mesta ska läggas på buffertkontot men jag har tänk och känner att vi redan har så mycket pengar på räntekonton. 
Har länge haft en idé om en bolåneportfölj. Tänkt att jag skulle låna upp 100 000kr extra och lägga dessa i preffar med hög direktavkastning. Eftersom bolånet har en ränta på 1,49%, så skulle preffarnas avkastning på ca 6% täcka ränta och ge pengar över som kan betala av på bolånet. 
Har dock inte vågat ta detta steget men nu när vi har amorteringsfritt i ca ett år så passar det bra att slänga in en del av dessa pengar i en portfölj med preffar. Tanken är att hälften, 2 500kr ska in i portföljen och andra halvan på ett räntekonto. Dock kunde jag inte hålla mig så första insättningen blev hela pengen på 5 000kr.
Tanken är att vikta innehaven hyffsat lika. 
Just nu ligger DA på ca 6,2% så det klår bolåneräntan med råge.
Har du en bolåneportfölj?
Har du några tips på innehav till portföljen?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej TP!
Slutat amortera helt eller amorteringsfritt fram till 31/8-2021?

Hade jag varit arbetslös hade jag också lagt pengarna i bufferten.

Ja det är nog inte så dumt med en preferensportfölj för att få ett fint kassaflöde. Ska jag leva på mina pengar i framtiden så kan jag definitivt tänka mig att ha en del i preffar för just det stabila kassaflödet.

Skön sommar på dig med!

Mvh PB?

Tryggpension

Hejsan
Vi har också slutat amortera, och för mig är det en tusenlapp mindre i månaden. Men då jag är arbetslös så får den tusenlappen gå till bufferten istället.
Dock har jag också skapat en preferensportfölj för att få in lite högre flöde i utdelningar. Har valt att återinvestera de utdelningar jag kan återinvestera (det mesta går till bufferten just nu) i preferensportföljen enbart.
Ha en skön sommar!
TP

Pappa betalar?

He IU!
Alltså det är ju alltid bra att amortera. Jag kommer att testa detta under mitt amorteringsfria år. Efter det kommer jag troligtvis gå tillbaka till att amortera igen. Men kanske blir lite extra amortering då med hjälp av bolåneportföljen 🙂

Mvh PB?

Innan jag började med utdelningsaktier 2015 amorterade jag 5000/månad, men minskade då till 2000kr. Egentligen vore det nog mer lönsamt att göra som ni och skippa amorteringen helt. Men samtidigt är det trevligt att se hur räntekostnaden minskar för varje månad. Så jag fortsätter nog att amortera lite 🙂

Mvh I-US

Pappa betalar?

Det är såklart bra det.

Just detta handlar om att inte amortera ett tag och få bättre "ränta" på pengarna ett tag så den räntan kan amortera mer på bolånet när jag börjar amortera igen.
Så här är det amortering eller bolåneportfölj som är alternativet. Ska bli kul att testa det.

Amortera är egentligen alltid bra men nu uppstod ett läge då detta var möjligt.

Mvh PB?

Snålgrisen

Intressant idé. Vi tänder dock som så att vi fortsätter att återinvestera utdelningarna under kanske 5 år till, sen när utdelningarna vuxit till sig och ränta på ränta har börjat ge effekt kan vi plocka ut en liten del för amortering. Just nu gör våra pengar bäst nytta i aktieportföljen. Vi amorterar 1000 kr i månaden på bolånet och har belåningsgrad på ca 60%, och det är vi nöjda med.

Anton

Hej,

Har ni fortfarande 1,49 i bolåneränta? Känns som att där finns potential att minska…
Hur hög belåning 60, 70%?
Kolla bla Avanzas samarbetspartner Landshypotet.

Mvh
Anton

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x