Renoveringar och vad som ryms i vårt bolån

Nu är det stora renoveringar på gång och detta påverkar vårt bolån. I detta inlägg redogör jag för er om vad som ska renoveras och vad som ryms i vårt bolån idag. Hur stort bolån har vi och vad äger vi på bolånet.

Pågående renovering

Renovering

Just nu håller vi på att renovera badrummet. Eller vi är inte rätt ord. Vi har köpt in i princip hela tjänsten. Som tur är har vi två badrum så det påverkar inte livet nämnbart. Lite trångt på morgonen, nära alla ska göra sig i ordning. Detta är ett övergående problem så vi klarar oss bra.
Vi tar bort en vägg och gör badrummet större, flyttar upp tvättstugan till övervåningen. Så slipper vi allt spring upp och ner med tvätt, blir toppen.

Fortsättning efter sommaren

Efter sommaren är det dags för fas 2 i renoveringen. Köket. Mycket tid har gått åt att att göra val till detta kök. Nu börjar vi bli nöjda med hur det kommer bli. . Även här köper vi in hela tjänsten. Kommer bli rätt stor skillnad på hur köket ser ute och tack vare förändringen i badrummet så tar vi bort en dörr och därmed kommer köket få mer bänkskivor, skåp och vi kommer kunna ändra på ytor och platser som förbättrar köket väsentligt.

Ekonomiskt är detta inget som förändrar vår privatekonomi. Vi har lånat upp pengar på huset för detta. Det är fördelen när man bott i sitt hus i snart 13 år. Vi har varit med om rejäl uppvärderingsresa. Så huset sköter sig själv här. Tack för det.

Vad ryms i vårt bolån idag?

Vad ryms i vårt bolån?

Idag har vi faktiskt maxat vårt bolån. Vi värderade upp det i vintras, innan renoveringarna påbörjats, och då fick vi ett värde på 3 300 000 kr. En värdering som duger fint för oss. I skrivande stund har vi ett bolån på 2 795 000 kr. Maxat helt enkelt. Det kan verka lite läskigt för många av er som läser. Jag är dock inte orolig.

Vad har vi då gjort med alla dessa lånade pengar. Förutom att vi då har ett hus som marknaden värderar till 3 300 000 kr. Vi har under våra, snart 13 år, ökat bolånet i omgångar.

Vi har lånet upp pengar i omgångar

Det första vi gjorde var att friköpa vårt tomt. Det gick på ca 200 000 kr. Det lånade vi upp på boendet.
Något vi också gjort med huset är att måla om fasaden och installerade fasadbelysning. Ca 110 000 kr. Bolån. Detta är såklart något som räknats med i dagens värde av huset.
Nu renoverar vi om ett badrum och senare i år köket. Lånat upp 725 000 kr på detta. Allt kommer inte gå åt men räknar i dagsläget på att det blir ca 650 000 kr.
Utöver detta så har vi ett billån i bolånet. Ca 180 000 kr fördelat under två bilköp. Vår bil värderas idag till 146 000 kr. Då räknar jag på lägsta värdet från Bilpriser.se. Notera att detta är vad jag i två omgångar lånat till två bilköp, varav detta ligger i bolånet.
Vi har dessutom en husvagn inköpt som bekostats av vårt boende. Där lånade vi 300 000 kr på bolånet. Den säljs idag, begagnad, för mer än vad vi köpte den för under förra året. Lågt uppskattat skulle jag säga att vi får 350 000 kr för den idag.

Så det vi gjort med husets uppvärdering är att köpa loss tomten, underhåll i form av att måla om huset, totalrenovering av badrum och kök. Vi har finansierat våra bilar med lånet och vi äger en husvagn också.

Summering

Vi har då bolån på knappa 2 800 000 kr och i det finns i dagsläget ett värde på:
3 300 000 kr, huset. Detta innan totalrenovering på badrum och kök.
350 000 kr, husvagn.
146 000 kr bil.
Detta är såklart värderingar som kan minska i värde, det förstår jag.
126 000 kr investerat i ”Bolåneportföljen”. Här räknar jag med att åtminstone 100 000 kr kommer bli kvar av de pengarna vi lånade upp till renoveringen. Detta investeras såklart i portföljen. Men det räknar jag inte med än.
Ett värde av dryga 3 900 000 kr. Så därför känner jag mig inte så orolig. Att vi dessutom har en sund privatekonomi och rätt många hundratusen kronor investerade gör att jag känner att vi kan sova gott om natten.

Så har vårt bolån förändrats sedan vi köpte vårt hus. Hur har er bolånerresa sett ut? Bara amorterat ner eller har ni också lånat upp mer pengar under resans gång? Till vad? Eller äger ni helt ert boende idag?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
etfmarknaden.se

Sannolikt så stiger värdet på huset ganska bra med dessa renoveringar, så Du kommer nog inte att ligga ”maxad” efter sommaren om Du gör en omvärdering av huset. Alltid bra att kunna ha utrymme kvar.

Våra två boenden är helt avbetalda, men vi tittar på en tillbyggnad som eventuellt kan komma att finansieras med lån. Inte helt klara med allt vad vi vill göra bara

etfmarknaden.se

Det finns en plan med att hålla dessa bostäder obelånade ett tag till, har ögonen på en tomt, och planen är att bygga en liten fastighet där, för uthyrning, givet att vi kommer över denna. Bättre att vara helt obelånad inför något sådant

Lotta

Har bara vid ett par tillfällen (före vårt mer målmedvetna sparande) lånat på huset, då för att köpa loss leasade bilar. Varje gång ökade vi amorteringen.
Så nu har vi Lån på ca 940 kkr och skulle säker få 8 miljoner om vi säljer.
Jag och min man har lite olika åsikter här. Jag tycker man kan låna på huset för att renovera, han tycker att den som är satt i skuld är aldrig fri. Typ.

IGMR

Bolån på 4,5 msek. Huset värderat till 7,2 msek. Vi kan låna upp ytterligare en miljon för att maxa. Vi hade eg 3,3 msek i lån men köpte ju en större tomt i Simrishamn (8000kvm) som vi lånade upp till via huset. Den kommer styckas av och således (förhoppningsvis) frigöra i alla fall halva kapitalet för fritidshusbygget.

Daniel H. Komarica

När vi köpte vårt hus lånade vi mer eller mindre hela beloppet för 10 år sedan. Första åren amorterade vi som galningar och när då nästa värdering kom i samband med renovering var belåningsgraden när 50%. Nu närmar sig det sista i renoveringsväg och belåning ligger i dagsläget på 58% men kommer att öka dock, men vi är nöjda 🙂

Daniel H. Komarica

Nu blir det en rejäl renovering av stora badrummet. Enda som blir kvar är handdukstorken;).

Beroende på vad för kakel, klinker och interiör vi väljer så hamnar den nya belåning på drygt 65%. Tar vi allt som ingår i offert (vilket är osannolikt) så blir det lägre.

Daniel H. Komarica

Jag lägger in påminnelse för detta då. Har missat all annan renovering förut med före/efter så kanske är dags nu 😀

Tryggpension

Vi har bott i vårat hus i 11 år, och på den tiden har det stigit en del i värde, från 1,7 miljoner till ca 3 miljoner (ska göra värdering snart) Från början hade vi bolån på 1,2 miljoner, och resten var kontantinsats.

2015 höjde vi bolånet med 240 000, då vi behövde byta tak och fönster, och 2019 fick vi göra om ett mindre badrum, och höjde då med 150 000.

Vi har under åren alltid amorterat mer än vad som behövts, så idag har vi bara 1,1 miljoner kvar i lån.

Nu kommer vi dock satsa på att renovera köket totalt framåt hösten samt fixa solceller på taket, så bolånet kommer höjas med c:a 650 000, dessutom kan vi lägga till ytterligare 100 000 själva från husbufferten (vi har sparat en del).

Så totalt hamnar bolånet på ca 1,8 miljoner efter höjningen och då har vi ändå mindre än 60% i lån, så det känns bra. Vi behöver inte spara så mycket mer än idag, eftersom vi sparat mer än vad amortering och räntor kostar hela tiden.

Ser fram emot ett bättre kök!

/TP

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x