Tankar en torsdag

Börsen

Det är helt klart skakigt där ute. Banker i USA som faller. Höga räntor osv. Ska räntan ned nu? Så brukar det väl kunna bli om banker kraschar!?
Börsen stod ganska högt i början på februari men har nu fallit rätt hårt. Jag ligger snart på minus sett iår. Tittar jag tillbaka så var utveckling på ATH i januari 2022. Sedan dess är utveckling på -25%. Det är inte superkul men som värst var jag -31%. Det var i oktober -22.

Det jag kan glädja mig med är att månadssparandet fortsätter och på så sätt känner jag mig inte superdeppig, trots nedgångarna. Hoppas och intalar mig att detta ska vara trevligt att titta tillbaka på dessa tider i framtiden.

Oavsett hur den närmsta framtiden ser ut så fortsätter jag att handla varje månad. Jag litar på att börsen ska avkasta gott när man har tiden på sin sida. Hur tänker du om den närmsta framtiden?

Slår man ut det på längre tid så är vi väl ungefär där vi var innan Corona. Jag är ju ingen världsmästare i investeringar men en Årsavkastning (CAGR) på 8,7%. Det slår ju sparkontot med hästlängder. Vilket troligtvis hade varit mitt alternativ om jag inte hittat börsen.

Avkastning sedan start

FastPartner D

Vill också skriva några ord om Fastpartner D och deras utdelning. För ett par veckor sedan kom de med sitt utdelningsförslag. De sänkte utdelningen på stamaktien och sedan har de tolkat bolagsordningen på ett sätt som ingen annan gjort tror jag. Vilket gjorde att de valde att halvera utdelningen på D-aktien.
Petrusko skrev såhär.
Miljonär innan 30, såhär.

Jag själv hade bara några fjuttiga D-aktier i min bolåneportföljen så det gjorde mig inte så mycket att just denna föll så hårt. Det som gör mig lite orolig är att ett bolag så lätt väljer att minska utdelningen på detta aktieslag. Det som nu gör att man tappar en del förtroende för just FastPartner är att man nu väljer att ta tillbaka ordinare utdelning på D-aktien. Rörigt, oproffsigt och undrar vad det egentligen är som hänt bakom kulisserna. Jag fångade upp några få aktier på 54 kr men köper just nu inte mer på 60 kr. Tycker det ska vara bättre DA på denna med tanke på vad som hänt.

Fonder

I dessa lite skakigare tider så får jag mer och mer tankar på att vikta om mer av sparandet i fonder. Jag har i skrivande stund 6,5% av mitt innehav i fonder. Börjar känna att det skulle vara rätt skönt att lägga mer i indexfonder, just för att inte behöva ha samma koll på flera bolag.
Jag har 200 kr i månaden på autogiro som går in i Spiltan’s fonder: Småbolagsfond, Globalfond Investmentbolag och Aktiefond Investmentbolag.
Tänker att jag kommer öka på autogirot den närmsta tiden. Öka med mindre summor under året för att hitta en summa jag trivs bra med.

Semester

Resa utomlands

Vet inte om ni kommer ihåg men skrev för några månader sedan att vi vunnit pengar på Bingo Lotto. Ett presentkort hos Apollo på 20 000 kr. Det var riktigt kul och nu har vi bokat en resa. Blir en vecka i solen nu i maj. Vi längtar och ska bli riktigt skönt att komma bort ett tag. Vi får lägga ca 16 000 kr själva, så resan kostar alltså 36 000 kr. Det är verkligen inte gratis att åka utomlands idag.
VI hade egentligen tänkt att vi skulle åka under sommarlovet för att slippa att barnen behöver ta ledigt från skolan men det hade blivit så mycket dyrare att det helt enkelt inte hade varit värt det. Dessutom har ingen av dem några nationella prov iår.
Nu längtar vi som bara den. Är många år sedan vi var utomlands nu.

Husvagnssemester

Vi har också börjat titta lite på campingar och funderat på var och hur vi vill flänga runt i sommar. Inget är bestämt än men snart lär vi nog börja boka lite. Ska bli spännande att se om hemestrandet fortsätter eller om det är utlandsresor som gäller igen.

Så just nu är det fokus på både sparande och spenderande. Det är så det ska vara.
Jag har mitt långsiktiga mål att portföljen ska kunna bekosta en utlandsresa varje år. Om det sedan är avkastning eller utdelning, det kvittar. Kan jag plocka ut 4% varje år och resa för det, då skulle det ge mycket mervärde i livet. Ser framemot den dagen vi är där.

Vad tänker du på denna torsdag?

Du har väl inte missat mitt inlägg om Refunder Pay och Vimla, ett billigt mobilabonnemang.

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Läs hela inlägget av Pappa betalar här –> Tankar en torsdag […]

Snålgrisen

Jag köpte också lite bank igår. Societe Generale fick det bli, den dök 14%.

Går det att ta ledigt för semester när ungarna har skolplikt? Det trodde jag inte var möjligt. Vi fick begära ledigt för två dagar förra året då flygen inte passade riktigt med när jul-lovet började. Trodde man var väldigt restrektiva med detta, men så kanske inte är fallet? Har inte vågat fråga skolan 😀

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x