Bolåneportföljen mars 2022

Hur ser bolåneportföljen ut i mars 2022?
Under Coronakraschen fanns det möjlighet att pausa amorteringen på bolånet, då skapade jag bolåneportföljen. Nu är det dags att se hur portföljen mår, nästan två år senare.
Idag ligger portföljvärdet på ca 124 000 kr. Jag har min bolåneportfölj på Avanza.

Avkastning

Det viktigaste är ju såklart att kika på avkastningen. Har portföljen gjort det jobb jag önskat?
Portföljen består till största del av preffar och D-aktier. Jag har dock 2 fonder, 2 ETF’er och 2 stamaktier. För att krydda till det lite.

Men vad kan man förvänta sig av en sådan portfölj?
Kursutvecklingen ska egentligen vara ganska stilla. Preffar och D-aktier ska inte röra sig speciellt mycket åt något håll. Eftersom jag har så liten del som inte är av detta slag så kan jag inte vänta mig några stora kursrörelser.
Men det som däremot är mer säkert, är att portföljen kommer ge mig ca 6% direktavkastning. Så jag tycker vi kan förvänta oss minst 6% årlig avkastning. Eftersom detta är en defensiv portfölj så tycker jag det är rimligt och bra för mitt syfte.

Avkastning sedan start.

Vad har avkastningen varit sedan start, juni 2020?
Som sagt, snart två år sedan portföljen startade och i dagsläget har den avkastat hela 21,34%!
Det ger en genomsnittlig effektiv årsavkastning på 11,64%. Det tycker jag är fantastiskt för denna portfölj men inget man kan räkna med i längden. Strax över 6% är mer rimligt i det långa loppet.
Sharpekvoten 12 månader, ligger på 1,49. Vilket också får ses som bra.

Syfte

Som ni då kan se så har portföljen gjort ett bra jobb sedan start.
Men vad är då syftet med min bolåneportfölj?

Drömmen är att utdelningarna ska klara av att betala räntan på vårt bolån. Notera att detta är drömmen. Jag behöver ca 43 500 för att täcka räntan på bolånet.
Det skulle i dagsläget kräva att portföljen har ett värde på ca 730 000 kr med en DA på 6%.
Jag tror inte att jag kommer landa där.

Syfte med portföljen är att nyttja det låga ränteläget till att investera en slant till låg risk. Kan jag låna pengar till 1,49% och garanterat få 6% utdelning. Då har jag 4,5% direkt i handen. Risken ser jag som tillräckligt låg för att det ska vara värt det. Jag är dock medveten om att risken att förlora pengar finns där.
Under dessa knappa år har vinsten varit betydligt bättre än jag hoppats.

Tanken är också att detta ska vara en buffert i framtiden. Om något förändras för oss som gör att vi behöver minska bolånet, ja då finns dessa pengar tillgängliga. De kan användas till underhåll på huset eller amortering. Inget annat.

Hur ser portföljen ut?

Först ut alla aktier i storleksordning. Ni ser att vissa innehav är pyttesmå och då är det för att jag tycker DA är för låg eller att den handlas för långt över inlösenkurs.

Följt av mina två fonder och ETF’er

Jag har försökt att lägga största delen pengar i de aktier som har högst utdelning. Här är topp 5 sett till var jag har investerat mest pengar:

AktieDAYOC
Pioneer Property Group Pref8,89%9,95%
Aros Bostadsutveckling Pref B7,65%7,59%
Alm Equity Pref7,24%7,20%
Samhällsbyggnadsbo. i Norden D7,14%6,69%
Corem Property Group D6,84%6,85%

Riktigt fina direktavkastningar på dessa.

Såhär ser alltså bolåneportföljen ut i mars 2022.

Här kan du läsa mina senaste inlägg om bolåneportföljen:
Hur går det för bolåneportföljen?
En ny portfölj, bolåneportföljen.

Har du en liknande portfölj?
Tycker du jag missat några preffar eller D-aktier?
Jag söker fler preffar, gärna om det finns några utländska, ge mig tips!

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Procentpanik

Hej.
Jo men det var lite så jag tänkte när jag byggde upp min portfölj Sommarstugan. Idag är den portföljen omdöpt till Pref och D stugan och ligger under en separat flik på min bloggsida. Jag tyckte det var ett roligt experiment när jag startade den och visst var 6% i utdelningar lockande. Det jobbiga men samtidigt roliga var att den från början var menad att bara kunna betala elen i sommarstugan men portföljen har med åren svällt en aning och idag så betalar den portföljen (rent teoretiskt) allting i stugan. I verkligheten så köper jag nästan enbart nya stamaktier för utdelningarna. Men inom en inte allt för lång framtid så kommer detta att realiseras när jag loggar ut för gott från jobbet.

Mvh // PP

Procentpanik

Ja det är ju inte bara procenten jag jagar. Jag behåller gärna ex.K2A som är ett stabilt bolag och de gör rätt saker. Jag har ju lågt GAV på dem också och det hedgar lite mot extrema nedgångar i min portfölj.
som regel blir det stamaktier men det är svårt. Jag har två gånger tyckt att jag nått en gräns när jag inte ska ha fler preffar eller D aktier MEN,när det dyker upp lägen som jag anser vara för bra för att missa så brukar jag ändå nyinvestera lite så den portföljen har en tendes att växa lite ändå från år till år. Jag vill ju ändå ha en balans mot de övriga aktierna.
Planen är att avsluta i början av 2025 om allt går enligt plan, det är bara 2,5 år till och det ser ljust ut. I slutet av detta året så vet jag mer exakt.

Mvh // PP

[…] Detta är såklart värderingar som kan minska i värde, det förstår jag.126 000 kr investerat i ”Bolåneportföljen”. Här räknar jag med att åtminstone 100 000 kr kommer bli kvar av de pengarna vi lånade upp till […]

[…] Jag har dessutom några sparkonton där vi har olika målspar. Detta är pengar jag inte räknar med i någon sparkvot men det är pengar som finns och därmed räknar jag dem i vårt samlade sparande.I januari hade vi 65 000 kr samlat på några sparkonton. Idag hittar vi 68 000 kr där. Egentligen har vi betydligt mer pengar än så.Vi har precis blivit klar med badrumsrenoveringen. Så strax ska denna betalas. Dessa pengar har jag inte räknat med i sammanställningen. Eftersom de strax försvinner. Just nu har vi ca 450 000 kr på ett separat konto (efter badrumsrenoveringen). Dessa ska användas efter sommaren till att renovera köket. Jag är rätt säker på att allt inte kommer att gå åt till renoveringen så jag hoppas det ska bli kvar ca 100 000 kr, dessa är då tanken att investeras i bolåneportföljen. […]

[…] en köksrenovering. Allt kommer inte gå åt och de pengar som blir kvar är tänkta att gå in i bolåneportföljen. Men så länge får större delen av pengarna ligga med 1.05% ränta hos […]

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x