Lite uppdateringar…

En veckas semester avklarad. Vilket väder det varit och vilket väder det ser ut att fortsätta vara. Jag njuter verkligen av att vara ledig nu. Hopps ni också kan göra det!

Tänkte uppdatera er i lite smått och gott.

Köpa skog

Inget nytt här. Skulle tippa att de börjat gå på semester nu så kan nog räkna med att vänta på beslut till hösten. En liten fråga för skogsbolaget men en stor fråga för mig. Har dock kontaktat kommunen och pratat lite om bygglov. Bör inte vara några problem att fixa det, men jäklar vad kostar att skicka in en ansökan. Haha.

Amorteringsfritt och en ny portfölj, bolåneportföljen

Snart andra månad utan att amortera på bolånet. Det känns fortfarande som rätt beslut och jag är nöjd med att bolåneportföljen haft en bra månad. På knappt en månad är den faktiskt upp nästan 4%. Detta är såklart inte rimligt men kan den bara göra sitt jobb genom att dela ut ca 4-6% årligen så kommer det bli bra avkastning med tanke på att bolånet ”bara” kostar 1,49%. 

Min första krasch!

Det har nu gått ca 3 månader sedan kraschen bottnade. Det gick fort, på en månad tappade börsen ofantligt mycket pengar. Inte så konstigt då i princip hela världen stängde ner. Klart det inte kan fortsätta rulla en massa pengar. Men nu ca 3 månader efter att börsen bottnade så är amerikanske börsen högre än innan kraschen började. OMXSGI har iår enbart backat mindre än 5%. Trots att världen stått stilla och vi fortfarande lever i en pandemi som vi inte ser ett stopp på i närhet. Det låter orimligt i mina öron. 
Men som jag skrivit tidigare så fortsätter jag med mina månatliga köp. Även om jag tror att risken är stor att börsen kommer falla igen. Jag vet inte om det blir så, därför gillar jag månadsköpen.
Min portfölj har inte återhämtat sig lika bra som resten av världen. Ligger ca 10% minus iår. Men jag är nöjd med mina innehav så de får stanna kvar i portföljen tillsvidare. 

Min sparresa

Nästa måndag, alltså om en vecka. Då är det dags för säsong två av serien ”Min sparresa”. Vem som helst får skriva om hur de började spara och hur sparandet går just nu. Det spelar ingen roll om du är ”känd” på nätet eller bara en helt vanlig person. Allas berättelser är spännande att höra. 
Det var många som uppskattade att läsa detta under januari ända in i april. En ny resa varje måndag är alltså på g. Det finns fortfarande plats för fler berättelser så mejla mig gärna om du vill berätta din. pappabetalar2018(a)gmail.com
Har du missat de tidigare sparresorna så finns de här:

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej Snålgrisen!

Du har helt rätt.

Ja värdet är inte det viktigaste just nu men samtidigt ett bevis på att företaget går bra. Likaså utdelningar. Går bolaget med vinst och växer, då stiger utdelningarna och aktievärdet. Men håller med om att värdet inte är så relevant om det inte är köp eller sälj dags.

Jag är faktiskt nöjd med mina innehav trots att något bolag ställt in utdelnignen. Dock är året inte slut än och det är inte omöjligt att det blir några extrautdelningar i höst.

Mvh PB?

Snålgrisen

Ja det beror ju mycket på vilka aktier man äger, långt ifrån alla sektorer har gått som tåget, kolla på bankerna t.ex. eller det mesta som har med energi att göra. Oljeaktier ska vi inte prata om. De stora uppgångar i t.ex. Dow har ju teknikaktierna stått för, av två anledningar, dels att de har gått jäkligt bra och dels att de står för en betydande del av indexet. Äger man inte en stor del FAANG-bolag finns det risk att det inte gått alls lika bra (som för oss t.ex.).

Även om det är psykologiskt trevligt att öka i värde, ser vi främst på hur det går med utdelningarna, och bortsett från svenska banker har det gått riktigt bra. Pengarna fortsätter strömma in. Värdet är egentligen bara intressant när du köper eller säljer, så det tycker jag inte man ska stirra sig blind på.
Kolla hellre då igenom vilka av dina innehav som ställt in utdelningen. Risken är att de gör det även under nästa kris, och då är frågan om de är värda att ha i portföljen. Vi behåller våra svenska banker, mest pga att detta var ett politiskt beslut, och att vi förhoppningsvis slipper en S/MP-regering i framtiden, som är inne och petar i sånt de ska hålla sig borta ifrån.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x