Sparkvot Januari

Yes då har det gått en månad sedan lönen kom. Eller egentligen lite mer eftersom lönen i December kommer så tidigt.
Tycker jag haft en ganska vanlig månad. Ungefär så som det sett ut under 2017.
Sparkvoten hamnade på 10,9%. Här finns helt klart förbättrings potential eftersom det under denna månad inte påbörjats något förbättringsarbete.

Känner att jag bara är i startgropen. Men vill ändå poängtera att jag inte strävar efter ett ”megasparande”, inga 50% i sparkvot, aldrig någonsin.
Men jag ska erkänna att jag trodde vi hade en lägre sparkvot än detta. Om vi kan offra lite, då menar jag onödiga saker ex. snus, och annat okynnes shopping/ute ätande. Då tror jag att 15% är väldigt nära. Och det intressanta med det är att det egentligen inte är en uppoffring. Vårt liv kommer inte bli sämre. Snarare bättre. Hoppas att Februari blir snäppet bättre.

Om du tittar på sidan ”Mål” så ligger målet för sparkvoten på 10%. Jag kommer behålla det men visar det sig att det går bättre än så kan jag tänka mig att revidera det.

I sparandet räknar jag amortering på huset ca. 3 000kr.
Resterande är frugans sparande i fonder, mina aktieköp och barnsparandet. Tycker egentligen att jag ska räkna med CSN men väljer ändå att inte göra det nu. Har bara knappt två år kvar på avbetalningen så den får gå som en omkostnad just nu.

Jag vill också tillägga att vi sparar rätt hårt till en Asienresa just nu. 4 000kr i månaden går dit. Tanken är att åka vintern 18/19. Så hela 2018 kommer sparas mycket till konsumtion. Efter den resan kommer det inte läggas lika mycket till resekontot.
Vi har också ett bilkonto, renoveringskonto och buffertkonto som det totalt läggs 2 500kr/månad.

Bilkontot används till servicekostnader och reparationer. När dessa betalas så tas de från kontot och bokförs inte som kostnader den månad de sker. Typ som en avbetalningsplan, fast i förskott.

Renoveringskontot är samma princip som Bilkontot.

Buffertkontot är också samma princip och gäller oväntade kostnader som kan komma i hushållet. Kylen går sönder. Ja jag tror du förstår…

Summa summarum. Bättre än jag trott. Utan att specificera för mycket så tycker jag att familjens transportkostnader är väldigt höga. Här kollar jag försäkring, drivmedel, lån och amortering, buss osv. Vi ligger på ca 5 500kr. Detta måste jag kika närmare på. Trodde verkligen inte det låg så högt.
Skulle ju kunna tro att vi kör runt i en Lamborghini, om det vore så väl 🙂

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x