Rimlig sparkvot?

Oj, nu var det längesedan jag skrev något.
Det har varit alldeles för fint väder. Det gillar vi och därför har vi, åkt och badat, varit ut, grillat, fixat i trädgården, badat i bubbelpoolen och en massa annat. Bloggen har fått stå lite åt sidan när det funnits så mycket annat kul att göra med familjen.

Sparkvot

Sparkvot känns alltid aktuellt och det skrivs ofta och mycket om det hos bloggkollegor och på Twitter. Det råder delade meningar om sparkvoten. Vissa gillar det och vissa tycker verkligen inte om det. Jag tycker det är ett bra mått att mäta mitt sparande, mest tack vare att det ger mig motivation att spara ytterligare några hundringar varje månad (det syns så tydligt i sparkvoten när vi sparar mer). Jag blir också motiverad av att se hur andra bloggare har höga sparkvoter, trots att mitt mål inte är att ha så hög sparkvot som många av dem. Det viktigaste tycker jag ändå är att, det inte är en tävling med andra. Sparkvoten bör vara en mätsticka för dig själv. 

Jag googlade på hushållens sparkvot och hittade en fin bild på statistik från SCB. Det är ekonomifakta.se som fixat den så jag lånar den och visar upp den här:
 

För att beskriva hur hushållens sparande utvecklas över tid ser man ofta till sparkvoten. Denna kan beräknas på lite olika sätt beroende på vilka typer av tillgångar man inkluderar. I den bredaste definitionen, hushållens totala sparkvot, inkluderas både finansiellt sparande (aktier, fonder, etc.) och realt sparande (hus, tomtmark, etc.). Dessutom räknar man också in sparande till tjänste- och premiepension.

Det är kul att se hur hushållens totala sparande ligger på den högsta nivån sedan 1950.
Jag vet att jag själv inte har en fantastisk sparkvot men jag blev ändå lite förvånad av att jag inte ligger så mycket högre än hushållens snitt. Hushållens sparkvot exkl tjänste- och premiepensioner (den blå linjen). Det är på det sättet jag räknar sparkvot för vår familj på bloggen, där ligger rikssnittet på ca 9%. Vår sparkvot är ca 11%. Trodde faktiskt att skillnaden skulle vara större.

Är du ny med ditt sparande så skriver Rika tillsammans bra om hur du kan komma igång med ditt sparande i den här artikeln. Han har som tumregel att spara 10% av din disponibla inkomst.

En liten reflektion kring statistiken från SCB, snittet ligger alltså på ca 9%. Men jag vet att det är många i min närhet som ligger långt ifrån att kunna spara 9%. Det vore intressant att se hur många i Sverige som inte sparar så mycket. Jag har läst i DI att en av sex! inte klarar en oförutsedd utgift på 5 000kr. Det är helt galet, och tittar vi då på hushållens sparande, där alltså det finansiella sparandet (aktier, fonder, etc) ligger på 5% av disponibel inkomst borde det inte kunna vara möjligt att inte ha råd med en oförutsedd utgift på 5 000kr.
Det måste ju innebära att denna statistik är väldigt missvisande. Det måste vara en stor del människor som lyfter statistiken. Alltså det måste finnas en stor klick människor som har en väldigt hög sparkvot eftersom en av sex person knappt har något sparande.
Kan du hitta någon statistik på detta så får du gärna skicka över den till mig.

Hursom, det är intressant att titta på statistik och fundera över det.

Vad är en rimlig sparkvot?

Finns det egentligen en rimlig sparkvot. Ja och nej!
Alla människor har olika förutsättningar för att kunna spara pengar. Men jag tror ändå att alla har möjlighet att spara pengar. Jag tycker att du ska sätta dig en dag. Boka upp 30 minuter i kalendern. Kolla vad du har för inkomster. Titta igenom alla utgifter du haft de senaste 3 månader. Gå in på banken och titta igenom kontoutdraget. Skriv på ett papper eller på datorn alla återkommande utgifter. Lista först de som är viktiga kostnader, boende, mat osv.
Efter alla måsteutgifter listar du de utgifter du kanske egentligen inte måste ha men som ändå finns. Är det något jag klarar mig utan, är det något som går att göra billigare, mår jag bra av dessa utgifter eller ger de mig inget mervärde i livet!? Här garanterar jag att du kommer kunna stryka några utgifter.

Vi leker med tanken att du här blir av med kostnader för 500kr månadsvis. Det är inte så svårt tror jag. Denna summa, 500kr använder du nu till ett sparande istället. Använder du inte Avanza så kan du logga in på din bank. Starta ett ISK, gör ett månadssparande (som dras direkt när lönen kommer) i en globalfond t.ex Länsförsäkringar Global Indexnära (den har en låg avgift, 0,22%. Jag använder den i barnens KF). Inom ett år har du en buffert för att klara en oförutsedd utgift på 5 000kr.
Egentligen skulle jag rekommendera att sätta sparandet på ett vanligt bankkonto om du inte har någon buffert. Men jag ville passa på att belysa hur lätt det är att skapa ett månadsvis sparande i fonder.

Vill du titta på mina sparkvot sedan jag började blogga kan du klicka på Sparkvot.

Kom ihåg, det är inte en tävling. Det handlar om att hitta din balans i ditt sparande. Du ska trivas med din sparkvot.

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej drommaren!
Jag kan hålla med dig om detta. Jag var själv tydlig med att jag inte kommer jaga megasparkvot. Det är inte mitt driv och jag tror faktiskt få personer har det drivet. Respekterar dock dessa människor väldigt mycket.

Ta kontroll över utgifterna, banta dem lite. Lägg pengar på det som ger mervärde (detta kommer göra att fler utgifter bantas). Det som har frigjort läggs som en automatisk överföring varje månad när lönen kommer.

Tack!!! Kul att du hittade inlägget.

Mvh PB?

drommaren

Håller helt med dig!

Det är ett ruskigt tävlande om sparkvot och liknande vilket såklart är helt ok om man vill det. Jag tror dock att många drar sig för att spara just på grund av att de tror att man måste spara halva sin inkomst. Så är det ju såklart inte.

Det viktigaste tycker jag är att man tar kontroll över sin ekonomi därför att med det kommer så mycket annat gratis.

Bra inlägg!

Pappa betalar?

Absolut. Det är något jag jobbat på under en tid. Frågar mig ibland, vill jag verkligen köpa detta för min egen skull?
Det har hjälp mig att dra ner på onödiga kostnader.

Kaizenliv

Att försöka tänka mindre på vad alla andra ska tycka och säga tror jag är en viktig nyckel till lugn i själen. När det gäller pengar kan man inte vara för ängslig, för de flesta slösar något ofantligt med sina pengar.

Pappa betalar?

Precis. Många köper ny saker för att det förväntas av en, fundera på vad som gör dig eller din familj lycklig istället och lägg pengarna där istället.
Tack Stojko!

Stojko invest

Bra skrivet inlägg. Och som du skriver och även Ekonomie De Sade påpekar, kan man alltid spara, men det gäller att våga fatta beslut och inte ryckas med i hetsen av att bara för att alla andra i sin omgivning har drabbats av konsumtionshets, behöver du själv inte göra det.

Pappa betalar?

Helt rätt. Det går att dra in på kostnader. Varje 100lapp är värdefull i det långa loppet. Det behöver absolut inte göra livet sämre. Snarare blir det ett lyft. Självklart finns det de som har mindre utrymmen i ekonomin men jag är ganska säker på att de flesta har någon onödig utgift som kan bytas mot ett sparande.

Tack för din kommentar Ekonomie De Sade!

Ekonomie De Sade

Det jag kan utläsa av ditt inlägg är att det ALLTID går att spara! Det finns småutgifter som tillsammans kan utgöra grunden för ett sparande som på sikt blir mer pengar än man kanske tror från början. Det är förstås inte lika lätt att spara med familj, barn, det kommer alltid utgifter som man inte räknat med (aktiviteter, skolresor, lekkamratsaktiviteter, ett evigt skjutsande hit och dit). Men det går! Även när man har familj så kan man ta en del "obekväma" beslut. Livet behöver inte bli tråkigare för det. Tvärtom.
Mvh EDS

Pappa betalar?

Tack. Är faktiskt väldigt nöjd med detta inlägg.
Japp, så är det.
Tack för kommentaren!

Frihetsmaskinen

Bra inlägg! Det viktigaste är vad det betyder för an själv och att känna att man utvecklas i det man gör, oavsett vad det är.

Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

Pappa betalar?

Tack Steenburger!
Kul att du ville kommentera. Alltid roligt med läsare som lämnar en kommentar oavsett vad ni skriver, men extra kul när det är positivt såklart!

Unknown

Bra och intressant inlägg! 🙂

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x