Min Sparresa – Frilansportföljen

Idag blir det inte ett inlägg av mig utan jag publicerar en sparresa. Denna gång från Frilansportföljen.


Jag har följt PB? sedan han började blogga för snart 3 år sedan. Jag har haft en del ”kommentarsfält” konverserande med honom genom åren och jag känner mig alltid peppad av hans kommentarer. Jag upplever i övrigt att hela ekonomiblogg-communityn är bra på att peppa varandra och ge varandra bra tips & råd. Eftersom sparande mot ekonomisk frihet är tålamodsprövande, minst sagt, så behövs en hejarklack!

Jag minns att jag bland annat började läsa bloggarna Vägen till frihet, Z2036, Utdelningsstugan, Petrusko och Kronan till miljonen med högt intresse innan jag själv började dokumentera min egen sparresa i januari 2018. Jag har läst PB!s serie om andra som har skrivit om sin sparresa och tänkte att jag själv ville göra ett försök.

Mitt sparintresse började när jag var barn och min pappa lovade att vi två skulle resa till andra sidan jorden. Han visade mig exotiska bilder och berättade mystiska historier om en annan plats där kaos och ordning samspelade tillsammans i harmoni. Vi skulle resa till Indien, men först var jag tvungen att själv spara ihop till min flygbiljett! 

Jag var ungefär 9 år gammal och utan inkomst.. Jag började att hjälpa till med renoveringen av sommarstugan för en peng, jag plockade litervis med svamp, blåbär och lingon för att sälja och jag samlade pantburkar som en galning. Hela grannskapet kunde se mig åka omkring på min cykel eller mina inlines för att samla burkar varje dag efter skolan och jag kom på listigare och listigare metoder för att komma åt panten. 

”Jag sparade alla mina pengar på hög i en 1,5 liters PET-flaska av hård plast, en sån där som fanns förr i tiden och var värd fyra kronor i pant.”

Äntligen kom dagen, cirka tre år senare, då jag jag och min pappa gick in på banken för att växla in min hög med pengar. Jag kände mig både glad och stolt över att ha lyckats skrapa ihop så mycket pengar och jag lärde mig där och då att spara pengar faktiskt kan resultera i något fantastiskt med tillräckligt mycket tålamod och motivation.

Idag är jag 30 år gammal och jag har alltid sparat mycket pengar genom åren, men jag lärde mig aldrig att investera mina pengar. 

Det hela började år 2012 när jag läste boken Vägen till din första miljon: alla kan bygga en egen pengamaskin av Tobias Schildfat. 

Allt som handlade om att med tålamod bygga sig en pengamaskin var som totalt bortblåst när jag hade läst klart boken. Den enda tanken jag hade med mig var att göra snabba pengar på börsen. Värt att nämna i sammanhanget är att jag spelade en del poker och casinospel när jag var yngre, jag drömde om den stora vinsten!

Jag öppnade ett konto hos Avanza och köpte mina första aktier i H&M. Men efter några veckor var jag redan uttråkad, jag var ute efter snabba pengar och jag hade bara tjänat några hundralappar. 

Jag läste alla artiklar under utbildningsarkivet på Tradingportalen.com och tänkte att jag nu var redo för att börja trejda. CDON tyckte jag vara bra att börja med. Det gick bra till en början men rätt som det var låg jag 30% minus. Jag sålde till slut med förlust och ägnade resterande tid åt att försöka komma ikapp igen. Jag lyckades mer eller mindre trejda tillbaks förlusten men det tog sin tid..

År 2015 fick jag av en slump mina första utdelningar i de aktier som jag egentligen trejdade i och jag såg för första gången kraften i att ta del av bolagens utdelningar. I samband med detta läste jag min första blogg, Vägen till frihet, jag blev helt besatt av tanken att bygga en egen utdelningsmaskin och har sedan dess hunnit läsa en mängd olika ekonomibloggar, artiklar och lyssnat på podcasts. Jag har lärt mig massor, fått input och bra råd från många redan kunniga inom området och hunnit bilda mig en egen uppfattning om hur jag vill bygga min portfölj. 

Jag måste ändå säga att jag fortfarande lär mig hela tiden och att jag tar felaktiga beslut oftare än vad jag är nöjd med. Jag har dock blivit bättre på att erkänna mina misstag och vågar nu sälja, trots en förlust, för att investera i något som jag tror mer på långsiktigt. 

Idag är min portfölj värd strax över 800.000 kronor och jag har kommit ungefär halvvägs mot mitt mål. Jag investerar i både svenska och utländska aktier, preferensaktier, börshandlade fonder och vanliga fonder. Jag älskar att spara och jag har ett mål med mitt sparande. I dagsläget är mitt mål att kunna tillhandahålla utdelningar som åtminstone täcker mina fasta utgifter. Alla kostnader utöver detta kommer jag alltså att frilansa in, därav namnet på min blogg: Frilansportföljen

Jag arbetar inom psykiatrin och anser därför att det är lätt att få jobb som vikarie om jag skriver upp mig hos olika verksamheter. Beroende på hur mina konsumtionsmönster ser ut i framtiden får jag planera antalet jobb som jag behöver/vill tacka ja eller nej till. Kanske vill jag spara ihop till något extra? Då får jag självklart se till att jobba lite extra eventuellt söka tjänster för längre månadsvikariat. Planen är alltså inte att sluta jobba helt, åtminstone inte än. 

Tack för att du läste och jag vill önska dig all lycka på din fortsatta sparresa!

//Frilans
Tack Frilansportföljen för att du ville dela med dig av din sparresa!
Verkligen intressant läsning. Ni kan titta in på hans blogg här: http://frilansportfoljen.blogspot.com/

Skulle du vara intresserad av att skriva ner din resa och få den publicerad på bloggen?


Skriv en kommentar eller skicka ett mail till pappabetalar2018(a)gmail.com.


Fler inlägg i serien ”Min sparresa”
Säsong 1

1. Robert Sloberg


2. Finanski


3. Mikael Aslan


4. Nighttrader


5. InvesteraMeraPlus

  • Frilansportföljen

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej Daniel!
Ja visst är det intressant läsning. Gillar dessa väldigt mycket. Hoppas du är sugen på att skriva den resa någon gång 🙂

Mvh PB?

Daniel H. Komarica

Väldigt läsvärt och roligt inlägg återigen! Älskar denna bloggserien! Bra PB!

[…] Läs hela inlägget av Pappa betalar här –> Min Sparresa – Frilansportföljen […]

[…] Länk till hela inlägget hos Pappa Betalar?: Min Sparresa – Frilansportföljen […]

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x