Min sparresa – InvesteraMera

Min sparresa

InvesteraMera

 
För att gå rakt på sak så är jag en tvåbarnspappa med sambo och villa på 31 år som haft börsen som största intresse sedan jag startade min mer seriösa portfölj i februari 2018, men min resa började långt innan det.

 

Tror mitt ekonomiska tänk började redan vid 13-14 års ålder då min pappa försvann ur bilden och jag bodde med min bror och min mamma i en liten lägenhet. 
Vi hade det bra med mat på bordet och allt man behöver men det blev inte mycket mer över än så. 
Det formade mitt tänk kring pengar och ekonomi. Har efter den tiden varit väldigt sparsam med pengar.

 

En stor del av pengarna jag senare tjänade på sommarjobb och extrajobb efter skolan hamnade på ett helt vanligt sparkonto utan att tänka så mycket mer på det. Sommarjobbet jag hade 2 år i rad var på ett stort industriföretag med en rätt okej lön för den begränsade erfarenheten och kompetensen jag hade. Lönen landade på ca 14.000-15000 kr på en sommar. Var också timanställd på ett bemanningsföretag som på den tiden hette Effektpersonal där jag blev utskickad för att utföra enklare jobb på olika industrier som oftast va att packa detaljer i lådor som skulle skickas till olika kunder. Lönen där kunde vara 1.000 – 2.000kr i månaden beroende på hur mycket jag kunde och orkade jobba efter skolan. 

 

Jag kommer ihåg att jag under en period hade kommit upp i 60.000 kr på mitt sparkonto och va mycket stolt, det va så mycket pengar, pengar som till stor del tillslut gick till min första lägenhet. Lägenheten va en hyresrätt men är ju mycket saker man behöver när man för första gången flyttar hemifrån. Stora saker som soffa och säng men även alla små saker man behöver som jag aldrig kunde tänka mig skulle vara så många när man väl började skriva en lista över allt man behöver. Sedan dess har jag bott i lite olika hyresrätter till jag tillsammans med min sambo köpte en villa för ca 2 år sedan. Villan köpte vi för att bo och inte för en investering i första hand. Bara att ha en egen parkering va ju ren lyx efter att man fått leta parkering till bilen nästan varje dag när man bodde i lägenheten. 

 

Min första riktiga investering jag gjorde var i Skistar och jag hade egentligen ingen aning om vad det var jag köpte men jag hade tur och tjänade ett par procent innan jag sålde några dagar senare. Detta var innan ISK kontot fanns så när det var dags att deklarera så la jag ner tankarna om aktier då det va alldeles för krångligt. 

 

Det gick några år och jag började prata med en gammal kompis jag inte hade pratat med på länge. Kommer ihåg att vi av någon anledning kommer in på just ämnet aktier. 
Vi pratade en lång stund och han berättade om aktieaffärer han gjort. 
Tänk att man kan tjäna pengar på att inte göra något alls tänkte jag och blev motiverad nog att börja kolla upp aktier ännu en gång. Det va då jag till en början gled in på förhoppningsbolag. Dom sista förhoppningsbolagen jag investerade i var bland annat ett bolag som heter Raybased och Eyeonid.

 

Raybased är ett bolag som sysslar med trådlösa system som används till övervakning och styrning och optimering av elektriska funktioner i fastigheter för att användaren ska kunna styra bland annat värme, ventilation, belysning och andra säkerhetsfunktioner i en fastighet. Man kan till exempel sänka energiförbrukningen med upp till 45%.
Något som jag tycker ligger helt rätt i tiden för både miljön och plånboken.

 

Eyeonid är ett bolag som sysslar med säkerhetslösningar för  
identitetskapningar och förfalskningar. 
Problemet med nätbedrägerier har ökat stort senaste åren. Bara i Juni i somras fick polisen i Sverige in 900 anmälningar.

 

Det har inte gått något vidare för något av dessa bolagen och även om man kan tycka det är en bra affärsidé så finns det ingen garanti för att dom ska lyckas. Min personliga uppfattning är att det blir mer som ett bett. 50/50 att dom kommer lyckas eller ej. En bra ide behöver även en bra ledning som kan få ut detta på marknaden osv. 

 

Det va en bra början enligt mig själv då jag fick en väldigt billig läxa och lärde mig väldigt mycket. Gick i princip plus minus noll dom åren jag höll på. Vissa bolag tjänade jag över 100% och vissa förlorade jag nästa allt. Kom tillslut fram till att detta är inget jag ska hålla på med. Den 7 Februari 2018 startade jag min mer seriösa men enkla portfölj som handlar om långsiktighet och att ha tålamod, det är absolut inget jag ångrar.

 

Strategin jag har när jag tar in aktier i portföljen är väldigt enkel med mycket sunt förnuft enligt mig. Vill ha bolag som presterat fundamentalt bra under en längre tid då det är stor chans att dom fortsätter göra det även i framtiden. I grunden vill jag att dom ska vara stabila med bland annat stigande utdelning, stigande omsättning och vinst. 
I dessa bolag ser man mer svart på vitt hur det går i varje rapport, vad som går bra och vad man har för eventuella utmaningar och problem.

 

Sedan starten av portföljen den 7 februari 2018 har den hittills avkastat 62,27% och det är jag mycket nöjd med, målet är att kunna säga upp mig inom ca 15 år då jag fyllt 45 år. Tanken på att vara fri, kunna ut och resa och äga min tid gör mig otroligt motiverad och målmedveten.

 

Idag har jag som mål att kunna spara minst 120.000kr om året från min egen lön, brukar dock bli mer än så. Målet med min avkastning är runt 15% om året i snitt. I framtiden kommer målet för sparkvoten flyttas upp när min sambo går från att plugga till att jobba. 15% om året kan kanske tyckas vara för mycket att hoppas på men tycker att man ska ha höga mål för att kunna pressa sig själv. Om jag lyckas eller inte får tiden utvisa men är övertygad om att börsen kommer ge positiv avkastning på lång sikt om man väljer lönsamma bolag.

 

Min portfölj kan man just nu följa på Twitter där jag gör en uppdatering kring portföljens värde en gång i månaden, gör även lite uppdateringar löpande däremellan bland annat om jag köper eller säljer något från portföljen, nyheter eller något annat skoj. Har även en barnportfölj som jag uppdaterar mer sällan på ca 120.000kr där vi sparar barnbidraget i olika investmentbolag och fastighetsbolag. 

 

Mitt portföljvärde uppgår just nu i skrivandets stund på 611.288 kr. Värdet den dagen jag ska kunna säga upp mig är svårt att räkna på men något litet mål jag har just nu är runt 5-6 miljoner. Kommer inte att ha lika höga kostnader i framtiden som jag har nu pga att jag just nu är småbarnspappa och kommer kunna kontrollera och minska kostnaderna mer senare i livet. 

 

Vad gäller privatekonomin så försöker jag vara så smart det går utan att vara snål. Det gäller att minska kostnader för sånt man inte får ut någon glädje av som tex välja billigare elleverantör, billigare mobilabonnemang, kanske gå lite mer och lämna bilen hemma osv. Dock kan jag ibland vara lite snål mot mig själv och skippa vissa saker man är sugen på i affären, något jag inte skulle kunna vara mot övriga familjen.

 

Vill avsluta med att tacka Pappa betalar? för en bra blogg och att man får chansen att vara en del av den. Tack!

 

Tack InvesteraMera för att du ville dela med dig av din sparresa!
Verkligen intressant läsning. 
Följer ni inte InvesteraMera på Twitter så är det dags att göra det nu. @InvesteraM

För att läsa fler sparresor så klickar du dig tillbaka till sidan ”Min Sparresa”

 
 

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej Kalle!
Jag är beredd att hålla med dig om att det är svårt att hålla 15% per år. Det är mer rimligt att tro på 7-8%. Inte enbart tur att få en bättre avkastning dock. Finns en del riktigt vassa investerare som fixar det.

Men jag håller som sagt med dig om att det är betydligt rimligare att räkna med 7-8%.
Personligen räknar jag inte med mer än 8%.

Mvh PB?

kalle

Du kanske kan få 15% årligen långsiktigt, men chansen är mycket liten. Lite som att vinna större summor på Lotto. Och lyckas du, så beror det på tur och inget annat.

Jag skriver inte detta för att vara elak, utan för att du ska ha rimliga förväntningar. 7,5% före skatt och inflation är betydligt mer rimligt.

Pappa betalar?

Hej Slimis!
Ja det finns så många berättelser om sparande, alltid kul att läsa om det 🙂

Det är bra här. Mycket med familj, aktiviteter och skola. Varit lite sjuka här hemma också. Men nu börjar det ljusna igen.

Hoppas ni klarat er från sjukdom!

Mvh PB?

Slimis

Hej PB?

Tack för en ytterligare intressant sparresa. Hoppas att allt är bra annars 🙂

Mvh Slimis

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x