Min sparresa – Fjantson

Min sparresa

Jag började min sparresa hösten 2017 när jag var 20 år gammal. I början av sommaren samma år hade jag fått en liten större summa pengar på 50 000kr efter att jag muckade från Försvarsmaktens militära grundutbildning, och hela det muckbidraget sparade jag i syfte att i framtiden kunna köpa en bostad. 


Under min uppväxt pratades det inget om pengar eller investeringar. Mina föräldrar uppmuntrade dock oss barn att spara våra pengar vilket ledde till att jag var sparsam av mig och än idag är sparsam. Mina föräldrar satte undan pengar till mig i ett antal fonder som jag fick ta över när jag fyllde 18. Syftet med de pengarna var att de skulle räcka till en kontantinsats till en bostad. När jag tog över de pengarna så fick jag lite smått upp ögonen för fonder och börsen och jag ville lära mig mer, men det tog tid innan jag kom någon vart. I samband med att jag fick muckbidraget så tipsade min mor mig om Avanza och att jag skulle öppna ett ISK, och då bestämde jag mig för att investera pengarna på börsen istället för att ha dem på ett sparkonto, men jag hade ingen aning om hur jag skulle gå till väga. 


Att investera mina pengar fann jag oerhört skrämmande och det tog nästan ett halvår innan jag tog de första stegen och köpte mina allra första fonder. Under detta halvår läste jag på om börsen på olika bloggar för att bli lite klokare och veta hur jag skulle gå till väga. En blogg som var till enormt stor hjälp för mig var Jan Bolmessons blogg RikaTillsammans. Jag kopierade nybörjarportföljen från Bolmessons blogg i princip rakt av i början, men med tiden som jag lärde mig mer och mer ändrade jag min portfölj efter hur jag ville ha den.
Samtidigt som jag lärde mig mer om börsen fick mitt twitterflöde större inslag från finanstwitter och jag fick upp ögonen för FIRE (Financial Independence-Retire Early). 
Mitt mål med mitt sparande ändrades därmed från att bara vara kontantinsats för ett boende till att sikta mot ekonomisk frihet. Strategin ändrades också från att i början ha väldigt låg risk i portföljen till att nu ha högre risk än tidigare. 
Det långsiktiga målet är som sagt ekonomisk frihet, men ett delmål är kontantinsats. Just nu ligger ett köp av bostad minst 5 år in i framtiden och därför har jag alla pengarna på ett konto, men när det börjar närma sig ett bostadsköp så delar jag nog upp mina pengar på olika konton. Ett konto för FIRE och ett för kontantinsats. 


Men vad är då ekonomisk frihet för mig? Jo, jag tänker mig cirka 3-4 miljoner kronor. Det kommer inte innebära att jag blir helt fri enligt 4%-regeln, men målet är inte att sluta jobba helt. Det kommer jag nog aldrig vilja göra. Jag gillar dock tanken på att ha stor valfrihet i livet och kunna prioritera min tid på det sätt jag vill.


Det svåraste under min sparresa var att komma igång och våga. Såhär i efterhand ångrar jag lite att det tog sådan tid innan jag kom igång och att jag var så försiktig i början och delade upp mina köp över en längre tid istället för att dela upp pengarna på färre men större köp. Det tog lite mer än 1,5 år innan jag var fullinvesterad och under den tiden gick jag miste om mycket avkastning. Samtidigt inser jag att det är viktigt att vara trygg med sitt sparande. Att jag tog det så försiktigt gjorde att jag sakta men säkert kunde prova mig fram och känna mig trygg med det jag gjorde, oavsett börsens ned- och uppgångar. Än idag kan jag tycka att det svåraste ibland är att ta nästa steg för att utvecklas och att faktiskt våga prova nya saker. Det går oftast bra, men det tar sin tid. 


Tack vare att jag läste på så mycket som jag gjorde i början av min sparresa har jag ännu inte gjort några av de kanske vanligaste misstagen som folk gör, så som att bland annat inte spara långsiktigt och att inte månadsspara eller att köpa på toppen och sälja på botten. Nästan exakt på tvåårsdagen som jag köpte mina första fonder så tog jag ett för mig stort steg och köpte mina första aktier. 
Idag sparar jag mellan 40-60% av lönen varje månad, det brukar bli runt 7-12 000kr, och min portfölj har idag ett värde på 425 000kr. Jag har som mål för i år att den ska nå 550 000kr vid årets slut. Det är ett svårt mål att nå men inte omöjligt. Det ska bli en rolig utmaning! 
Nästa mål därefter är 1 miljon kronor. Lite mer långsiktigt är 3-4 miljoner kronor, men jag hoppas att portföljen ska få fortsätta växa resten av mitt liv eftersom jag har inte som plan att en vacker dag spendera alla pengarna. 
Blickar jag tillbaka så inser jag att det inte har varit så svårt som jag först trodde, det gäller bara att ta sig över tröskeln och ta de första stegen så flyter det på rätt bra därefter, om man håller sig till sin strategi och inte spårar ur det vill säga. Jag ser nu fram emot min fortsatta sparresa och att fortsätta lära mig mer om sparande och investerande.Tack Fjantson för att du ville dela med dig av din sparresa!
Verkligen intressant läsning. 
Följer ni inte Fjantson på Twitter så är det dags att göra det nu. @fjantson

Detta var åttonde inlägget av flera där andra människor får skriva ner sin sparresa och publicera den på min blogg.

Inläggen släpps på måndagar.
Skulle du vara intresserad av att skriva ner din resa och få den publicerad på bloggen?

Skriv en kommentar eller skicka ett mail till pappabetalar2018(a)gmail.com.

Fler inlägg i serien ”Min sparresa”
Säsong 1

1. Robert Sloberg


2. Finanski


3. Mikael Aslan


4. Nighttrader


5. InvesteraMeraDu gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej Daniel!
Kul att du gillar det. Själv tycker jag att det varit superkul!

Sista inlägget i serien kommer nu på måndag men jag har några som hört av sig och vill skriva sin sparresa, så kommer köra samma upplägg igen till sommaren. Kul!

Mvh PB?

Daniel H. Komarica

Härlig läsning! Igen får jag väl tillägga😁. Lika intressant fortfarande att läsa om andra småsparare som en själv.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x