Min sparresa – JBA

Min sparresa

Här kommer min sparresa från @JBA853 på Twitter!


Min resa på börsen började så sent som i december 2017 vid 32års ålder men själva sparresan backar vi tillbaka till tidig barndom!

Mina första ekonomiska minnen från barnsben är när jag vid 5års ålder gjorde pappersfigurer som jag sen försökte sälja till våra grannar! Affärerna gick kanske inte jättebra men jag kommer ihåg att jag fick ihop tillräckligt för att själv kunna köpa en påse godis!
Redan där såddes ett frö till att tjäna pengar själv!
När jag kom upp i 11-12års ålder ungefär hade jag 4 bondgårdar som jag hjälpte till att köra hö på somrarna och även en del på vintrarna när dom pressade höbalar inomhus!
Hårt förtjänade pengar men en stadig extrainkomst!
 Vid 13års ålder gick jag till kommunen och bad om sommarjobb vilket dom inte ville ge mig för dom tyckte bara ”problembarn” behövde jobba på sommaren! Men jag stod på mig och fick 4 veckors sommarjobb åt kommunen 2 år i rad!
När det väl var dags för gymnasium fick jag extrajobb på den lokala fabriken! Perfekt under den tiden för jag kunde bara dyka upp på morgonen och hojta till att idag kommer jag och jobbar! Där spenderade jag mina 
studiedagar och större delen av mina lov!
Vi hade ganska knapert med pengar under min uppväxt och det är nog det som präglat mig så till att streta och gneta!
Något jag däremot aldrig fått med mig hemifrån är att pengar skall sparas och investeras! Det har närmast pratats illa över folk som har mycket pengar på banken! Inte bara hemma, det är nästan en allmän känsla på byn! Och det är lite under den devisen jag själv har levt fram tills slutet på 2017!
Min far började närma sig pension och oroade sig för hur han skulle klara sig på pensionen!
Min spontana känsla var direkt att där tänker jag inte hamna!
Lite som av ett omen läste jag bara några dagar senare en status av en bekant ”öppnade konto hos Avanza, det bästa jag gjort” 
Nu tändes den där streta och gneta känslan inom mig igen! Jag skall lära mig det här och jag ska slå hål på inställningen jag är uppväxt med att aktier och investeringar bara är till för dom redan rika! Jag gick med i flera grupper på Facebook, startade Twitter och läste böcker!
I lastbilen om arbetsdagarna rullade poden pratapengar och sen investerarens podcast!
Från dag 1 var jag fångad i börsens värld och är det fortfarande!
Jag blev direkt helt fascinerad över att från min dator och mobil kan jag vara med och äga alla världens företag som jag konsumerar och ser utvecklas!
Istället för att som under min uppväxt prata illa om personer och företag är jag nu istället med i spelet och äger andelar i världsledande företag!
Det var till en början en svindlande känsla för en lastbilschaufför!
Själva resan på Avanza började svajigt som för så många andra! Man blev nervös för kortsiktiga rörelser och sålde bort sig! Jag sålde castellum enbart pga ett negativt inlägg på Facebook och Tele2 sålde jag för att den inte stigit på 2 månader!
Jag jagade även lite snabba pengar med diverse kryptocertifikat och turbos osv! Jag avsatte 5000kr till snabba pengar men när bara 500kr fanns kvar så var jag glad att jag bara försökte mig på dessa med 5000kr!
Sakta men säkert ställde jag om mitt fokus på investmentbolag, skog och fastighetsbolag!
2018 slutade rejält negativt men vid det här laget hade jag lärt mig att börsen svänger kortsiktigt! Istället för att sälja och försöka tajma fortsatte jag bara att köpa i bolag som passar min strategi!
Vilket visade sig väldigt bra för utan förvarning vände börsen upp med en sån kraft att jag stängde böckerna för 2019 med en avkastning en bra bit över index och rätt sida om 40%!
Jag kommer fortsätta investera i upp och nedgång! Lära mina barn att investera är till för vem som helst, dom har redan mer kapital i sina portföljer än jag hade när jag öppnade mitt första isk!
Dessa skall föras över vid väl valt tillfälle när dom lärt sig förvalta pengarna!
Lite skall dom allt få streta och gneta dom med och lära sig pengars värde. Men jag tänker ge dom helt andra förutsättningar och synsätt på pengar, utbildning och investerande än jag fick under min uppväxt!
Hoppas ni fann min berättelse intressant! Resan fortsätter på Twitter där får ni gärna följa mig!
Familjens långsiktiga mål är hus på Gotland och ekonomiskt oberoende!
Mvh JBA


Tack JBA för att du ville dela med dig av din sparresa!
Verkligen intressant läsning. 
Följer ni inte JBA på Twitter så är det dags att göra det nu. @JBA853

Detta var andra inlägget av säsong 2, där flera människor får skriva ner sin sparresa och publicera den på min blogg.

Inläggen släpps på måndagar.
Skulle du vara intresserad av att skriva ner din resa och få den publicerad på bloggen?


Skriv en kommentar eller skicka ett mail till pappabetalar2018(a)gmail.com.


Fler inlägg i serien ”Min sparresa”
Säsong 1

1. Robert Sloberg


2. Finanski


3. Mikael Aslan


4. Nighttrader


5. InvesteraMeraDu gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x