Min sparresa – Finanski – 10 år, 10 gånger visare?

Min sparresa

 

Finanski – 10 år, 10 gånger visare?

 
Finanski är en av #finanstwitters nykomlingar, men med många års närvaro på börsen. Följ Finanskis resa på finanski.blogspot.com och @finanski1 där fokus nu är sektorinvesteringar inom pharma, energi och gaming.

 

How do you expect me to make a living?! Det var de sista orden som Mohamed Bouazizi skrek innan han hällde bensin över sig själv och tände på utanför guvernörshuset i Sidi Bouzid i Tunisien den 16:e december 2010. Mohameds sista, djärva gärning är allmänt sedd som den händelse som fick den arabiska våren att utlösas. Den direkta anledningen i Mohameds fall förefaller ha varit korruption och trakasserier från myndigheternas sida, men det var och fortsatt är vardagsmat i Mellanöstern och knappast något som skapar en regionsvid revolt. Den underliggande orsaken till att den Arabiska våren fick sådan spridning i regionen ska snarare tillskrivas väldigt höga matpriser 2010 och 2011. Matpriserna å sin sida steg på grund av att energi hade blivit väldigt mycket dyrare under 2010. Och när vi talar om energi, vad talar vi primärt om då? You guessed it, olja.

 

Hösten 2009 hade jag börjat på mitt första ”riktiga” jobb efter examen. Arbetsbeskrivningen inkluderade stora inslag av omvärldsbevakning, vilket gjorde att jag mer eller mindre i realtid kunde följa Brentoljans claim to fame vid skiftet in i 10-talet. En stadig inkomst föranledde också att sätta upp ett visst sparande. Utöver några obligatoriska köp som H&M och Handelsbanken togs även en posse i Lundin Petroleum i juni 2010 baserat på min underliggande känsla kring oljans rörelser. Brentoljan låg då på 73,08 USD/fat.

 

När Mohamed tänder fyr på sig själv och skapar chockvågor i hela regionen har Brentoljan stigit till 91,33 USD/fat. Det är bara början. Den toppar ur på 124,01 USD/fat 3:e maj 2011 och regim efter regim faller eller kastas in i inbördeskrig, vilket ytterligare stryper tillgången på marknaden och de höga priserna håller i sig. Lundin Petroleum går så klart väldigt, väldigt bra. ”Det här med aktier var ju inte så svårt…”

 

Tipset

H&M och SHB tuggade på som sig bör och Lundin sköt iväg. Nu hade man fått upp intresset och ångan kring att handla aktier. Jag var heller inte ensam på kontoret att komma igång på aktiemarknaden. En kollega hade gjort stora framgångar med olika gruvbolag och rekommenderade varmt att hoppa in i sektorn. Sagt och gjort så togs position i två av de ”hetare” bolagen för stunden (februari 2011), Endomines och Northland Resources. Lång historia kort: jag köpte dyrt och sålde billigt och till råga på eländet så konkade Northland till och med. Det kan alltid bli värre.
 
Endomines. Lex köpa på toppen.
 
Lyckligtvis var det inte hela pensionsavsättningen som gick in i investeringarna, men tillräckligt för att jag, rätteligen, skulle ifrågasätta hela min närvaro på börsen. Det tillsammans med ett flitigt läsande av Cornucopia?, där börskraschen alltid är nära förestående, gjorde att jag gjorde en total exit ur aktiemarknaden under 2014.
 

Återkomsten

Domedagsprofeterna hade i vanlig ordning fel. Kraschen kom aldrig och sensommaren 2016 reser sig Fenix ur askan och gör sitt återtåg in på börsen. But this time it’s different. En av lärdomarna från tidigare var just att ha någorlunda koll på de sektorer som jag investerar i. Oljan gick fint för att jag spenderade mycket tid med att bilda mig en uppfattning om tillgångens utveckling. Gruvexperimentet (vi kallar det så nu) gick åt skogen då jag inte hade den blekaste om vad jag investerade i, utan förlitade mig på någon annans eventuella kunskap (som förmodligen också var rätt svag, men med mer tur i timingen).

 

Jag är vid den här tiden verksam i mediebranschen och har spenderat de senaste fyra åren med att arbeta med digital transformation. FAANG-yran är stark på börsen och det är inte svårt att förstå varför från min horisont som lever head to head mot bolagen på daglig basis. Position tas i flera av dem, samtidigt som jag även börjar positionera mig mot e-sport och gaming (inte dobbel). Det går som tåget fram tills att det skakar till i början av 2018. Min, inte helt korrekta, bedömning är att det är början på en större sättning och jag plockar hem vinsterna i de flesta av bolagen. Det hade lönat sig att rida vidare 6 månader till, men samtidigt ska man vara nöjd med att göra exempelvis 50% på ett innehav om det samtidigt känns aningen övervärderat. Idag är medie- och techexponeringen mer begränsad, primärt på grund av de skyhöga värderingarna. Gaming och e-sport är mer renodlat till en handfull kvalitetsbolag, men fortsatt en sektor jag tror mycket på över tid.

 

 

Nuvarande approach

Sättningen 2018 sammanfaller även med att jag börjat upptäcka #finanstwitter och några av dess tyngre profiler som Petrusko, mfl.. Jag får här upp ögonen för utdelningsmaskiner, investeringshorisont och börjar på allvar intressera mig för nyckeltal och andra kvantitativa mått. Det föranleder en ny delstrategi som handlar om att bygga stabil avkastning över tid och jag börjar skruva upp sparkvoten rätt ordentligt under 2019. Det var minst sagt rätt år att anlägga den strategin och allt kapital som pytsats in i Investor, Latour, Creades och liknande stabila skepp har ju onekligen lönat sig senaste året.

 

Var står jag så idag och hur ser det ut framåt? Det är en del utdelningsmaskin, samt en del sektorinvestering där mer aggressiva bets kan tas i takt med att kunskapen byggs upp. Horisonten är att ha en riktigt bra utdelningsmaskin vid pension, samt att i ökande grad kunna leva på sparandet. Jag är alldeles för gottig som person för att fixa knäckebrödslivet, utan är beroende av en stadig inkomst in för ett allmänt utsvävat leverne. Det är dock inget jag lider av, då det just nu är väldigt kul och utvecklande att jobba. Kan man sen använda insikter från jobbet i sitt investerande så är det ju något av en win-win.

 

När jag så summerar mitt första decennium på börsen finns således ett fåtal riktigt tydliga lärdomar:

1. Ha grundläggande koll på de sektorer du investerar i. Det är enda sättet du kan bedöma om en händelse är bra eller dålig, vilket är hela grundbulten inom investeringar. 

2. Ta din tid. Har ordentlig horisont på dina investeringar och sätt gärna upp den i din initiala analys. Detta går hand i hand med sektorkunskapen från Lärdom

3.Tips i all ära, men gör din egen analys. Alla mina aktiemissar har berott på tips/hype och dålig kunskap från min sida. Det är lockande när forumen svämmar över av optimism kring en viss aktie att förlita sig på massans påstådda kunskap, men även i de fallen så har väldigt få en aning om vad som egentligen pågår utan sätter sin tilltro till andra, till en karismatisk VD eller en väldigt partiell syn på sektorn i fråga, dvs confirmation bias.

 

Följ gärna min resa på min nystartade blogg: finanski.blogspot.com. Där kommer jag gå igenom mina sektorbets, enskilda aktier och andra tankar under min personliga vandring genom börsens upp- och nergångar.

 Tack Finanski för att du ville dela med dig av din sparresa!
Verkligen intressant läsning. 
Följer ni inte Finanski på Twitter så är det dags att göra det nu. @finanski1

För att läsa fler sparresor så klickar du dig tillbaka till sidan ”Min Sparresa”

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x