Lendify måste höja räntan för investerare.

Lendify

Innehåller affiliatelänk från Lendify och
annonslänk från Compricer

Som ni säkert vet så har jag några kronor investerade i Lendify
Ca 1,6% av mitt sparande. Har sagt tidigare att jag kan tänka mig ca 5%.
Jag har haft en liten del av mitt sparande hos Lendify i snart 3 år men det har inte blivit så många insättningar. Från början var det närmare 5% av mitt sparande men jag har inte tyckt att det lockat mer än aktier det senaste året.

Det har t.o.m gått så långt att jag funderar på om jag ska ha kvar mina pengar där. Jag ska berätta varför.

Reward i jämförelse med risk

Jag har hela tiden kört på autoinvestkonto. Supersmidigt, pengarna på kontot investeras automatiskt i nya lån och sprider pengarna på flera lån. När sedan amorteringar och ränteintäkter börjar trilla in så investeras dessa i nya lån. Smidigt och enkelt. Du behöver knappt logga in och hålla koll på kontot. Dina pengar skyddas också av kreditförlustfonden.

Självklart tar Lendify betalt för sin tjänst, de kallar sin del för serviceavgift. Serviceavgiften tas från varje lån och jag tror det skiljer sig från lån till lån. En del av serviceavgiften Lendify tar går till kreditförlustfonden, den täcker upp så att du inte ska kunna förlora pengar en månad. Men den används bara om du inte får in tillräckligt med inbetalningar en månad, den täcker alltså enbart upp det som skulle amorteras. 
Det betyder att du kanske inte får någon ränta alls. Det kan också vara så att ränta från andra lån täcker alla dina låns amorteringar. Då går inte fonden in. Bara om dina totala intäkter en månad inte täcker amorteringsintäkterna. Hoppas ni förstår, fråga annars!

Det gör att det känns lite tryggare att få tillbaka insatt kapital men det finns alltid en risk att du inte får tillbaka pengarna.
Alltså i grunden gillar jag Lendify. Jag upplever det som relativt tryggt. Tror inte att pengarna bara försvinner en dag. Det är såklart möjligt men känns som att de kommit långt med P2P lån och att det är här för att stanna.

Men riskfritt är det inte. Vad händer vid en rejäl lågkonjunktur. När människor förlorar sina jobb och lånen blir svåra att betala.
Svenskar håller sig till det sista att inte betala av sina lån men då ska vi komma ihåg att Lendify inte sysslar med bolån. Det mesta är samlingslån och där tänker jag, att det troligtvis inte är de med bäst betalningsförmåga sitter på dessa lån.

Hursomhelst tror jag inte att det är någon större fara, att detta ska ske just nu eller att det kommer bli något kaos.

Men jag känner ändå, med detta i bakhuvudet att jag vill ha betalt för att låna ut mina pengar. Det är trots allt ingen insättningsgaranti och helt klart finns det risker med denna investering, som med alla investeringar.

När jag då såg mitt senaste lån som mina pengar investerades i kändes det inte som att jag får betalt för risken.

Jag fick 1,35% i ränta före skatt. Då pratar vi också om ett lån med kreditklass E. Det är ”bara” den tredje bästa kreditklassen. Tänk er ett lån till någon med kreditklass A, det kan inte bli mycket ränta för investerare där.

Det går att få samma ränta på en nischbank med insättningsgaranti. Tänk också att räntan hos Lendify är för skatt (30% ska betalas i skatt).

Det duger inte för mig. Då tar jag hellre mina pengar och lägger dem någon annanstans.

Jämför räntan på en massa olika sparkonton!

Men jag hörde först av mig till Lendify och de förstod mina tankar. De kollade upp lånet och höjde det till 2,85%. Tydligen så kan det bli fel i prissättningen ibland, då justerar de räntan i efterhand.

Jag frågade vad person som tog lånet fick i ränta, 4.95%. En ganska schysst ränta för ett samlingslån kan jag tänka mig utan att veta något om personen i fråga.
Det betyder att Lendify tar 2,1%, ganska nära hälften av räntan.

Jag vet inte vad ni tycker om det men jag tycker det är i saftigaste laget.

Hursomhelst. Nu var detta bara ett lån, hur ser min snittränta ut. Det är ändå den som är det viktigaste.

Den har, från ett snitt på nästan 8%, som jag tycker är helt okej.
Nu klättrat ner till 6%, minns att det ska dras skatt på detta och att risken att någon inte betalar alltid finns där.
Nu är det inte så mycket pengar kvar till mig. Som det börjar se ut nu och med tanke på att det senaste lånen som Lendify investerat mina pengar i ligger ganska långt under 6%, det är de tidigare lånen som håller uppe mitt snitt just nu.

Ränta på de senaste lånen hos Lendify (före skatt).

Jag kommer stanna kvar hos Lendify men efter att jag skrivit med dem är jag inte helt säker på att de förstod problemet.
Fortsätter räntan för investerare att fortsätta neråt är jag ganska säker på att jag faktiskt tar ut mina pengar och sätter dem någon annanstans.

Hur tänker ni kring alternativa investeringar utanför börsen?
Hur mycket reward vill ni få mot risken?

Ni som redan använder Lendify, var går er gräns för snitträntan?


Vill du läsa mer om vad andra skriver om Lendify, läs då:

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej Min ickeblogg!
Tror nog att du räknat knasig för även om det är skatt och att Lendify tar en avgift så är det omöjligt att det blir en minusaffär för dig.
Lendify tar bara en avgift på räntan och skatten dras bara på räntan. Så det kan omöjligt bli mindre pengar än du satte in på ett lån.

Om du inte kör manuella investeringar och låntagarna inte betalar tillbaka. Men då beror det inte på skatter och avgifter.

Mvh PB?

Min ickeblogg

Precis samma sak har jag upptäckt. På smålån som jag betalt 240 kronor för får jag tillbaka efter skatt och efter Lendifys avgifter 230 kronor. Jag förlorar alltså tio kronor på det lånet.

Pappa betalar?

Hej!

Ja det är sant, det säger inte så jättemycket det där.
Mycket intressant och inte något som gör att det känns säkrare att låna ut sina pengar via Lendify.

Tack för allt Frihetviautdelning

Mvh PB?

Frihetviautdelning

Hej igen!

Jag ser egentligen inte att något har ändrat sedan Lowell tog över och det var just den korta förklaringen jag menade på att Lendify knappast redovisar HUR det hanteras vid en eventuell konkurs. Bara ATT man har ett s.k backup-avtal….men lyssna på denna formuleringen och reflektera lite kring den:

"Tack vare detta reduceras bolagsrisken för Lendify och konsekvenserna för investerare och låntagare elimineras då Lowell (fd. Lindorff) får kännedom om kundförhållanden och skuldförhållanden och åtar sig att bygga upp processer och rutiner för att kunna fullfölja sitt åtagande vid eventuella problem."

Den säger mig i princip att det inte finns några processer eller avtalade rutiner för hur detta skall ske. Med all sannolikhet kommer detta kosta en bra slant att initiera för Lowell. Denna kostnaden kommer garanterat att drabba tidigare kunder hos Lendify på ett eller annat vis.

"och åtar sig ATT BYGGA UPP PROCESSER och rutiner FÖR ATT KUNNA fullfölja sitt åtagande vid eventuella problem."

Det tycker jag inte säger någonting tyvärr. Jag har själv försökt få svar i vad exakt det här innebär – liksom många andra jag pratat med – utan resultat. Vi är helt enkelt blinda och kan bara spekulera. M.a.o en dold risk från ett investerarperspektiv.

Dola risker innebär oftast höga risker som skall motiveras med mycket höga premier/avkastningar till investerare.

Så jag tolkar det faktiskt – med den informationen som är offentlig och deras undvikande svar på mail – som att det finns ett avtal som blir verkställt först vid en konkurs av Lendify. Villkoren för avtalet är högst okända och en konkursförvaltare kan bara välja Lowell som partner att sälja befintliga kundavtal till (tillgångar).

Med det sagt….är man inte transparent i sin kommunikation så brukar det finnas ugglor i mossen!

Pappa betalar?

Hej!
Det gör verkligen ingenting!
Bara kul att diskutera och hör andras åsikter. Fortsätt gärna.

Jag håller med dig om risken men är verkligen för okunnig när det gäller huruvida Lowell (fd. Lindorff) tar över drift och hantering som de garanterar enligt Lendify.

Läs gärna detta och berätta hur du tolkar det:
https://lendify.se/Invest/Backup

Aha, tolkade det som att du kunde fixa en ränta på 10% hos typ Swedbank, haha.

Förstår din jämförelse med Lendify och håller med dig där.

Jag hade inte lagt hela min miljon där men kanske 3-5%. Gör ju något liknande idag men till lite lägre ränta hos 4Spar. Med en pytteprocent av mitt sparande.

Härligt att du hittat din grej.
Håller med om att "banken" alltid vinner.
Aktier är helt klart det bästa men kan var intressant med några fler sätt att spara på också. om än med en lite del av portföljen.

Mvh PB?

Frihetviautdelning

Hej igen!

Inte mening att använda kommentarerna som någon form av forum…men blir lätt långa inlägg :(.
Nej både Trustbuddy och Lendlink använde sig av den s.k särredovisningsprincipen. Men konkursförvaltaren måste ju se till att skulderna fortsätter drivas in d.v.s hitta en ny förvaltare till dem. Dem i sin tur är knappats intresserade av massa småskulder från individer med halvtaskig betalningsförmåga….det är dyrt att driva in dem skulderna så att säga.

Exakt samma sak kan definitit ske med Lendify även om dem är "backade" av ett riktigt kredithanteringsbolag. Efter konkursen så var Trustbuddy det också men det ansågs väldigt dyrt att driva in skulderna och majoriteten av dem kom aldrig tillbaks, endast 15% lyckades man med att driva in och där drog man t.ex gränsen att man inte ens försökte få tillbaks skulder under 5-10k.

Problemet med skuldebrev är ju att det faktiskt inte är värt ett skit om du som kreditgivare inte orkar driva in din ränta från din låntagare. Skillnaden mot ett aktieinnehav, som också särredovisas, är väldigt stor. OBS! Kapitalförsäkringar är INTE att jämföras med en ren Aktiedepå eftersom banken står som ägare på din KF! KF har i princip samma risk med aktier som Lendify har för kapitalutlåning.

Jag tror inte att Lendify's samarbetspartner bara tar över lånen "bara sådär" utan att ta en bra saftig avgift för jobbet. Exakt hur deras avtal ser ut är det nog ingen som vet men det är ingen osannolik gissning att dem vill äga samtliga skuldebrev själva (för att få tillgång till räntan) och inte betala ut en mellanskillnad till 1000-tals privata aktörer.

Ja det är inte ovanligt med 15% ränta om du har t.ex 1,000,000 att bokföra hos en högrisk-bank. Notera att det är utan insättningsgaranti och risken är EXTREMT hög och sannolikheten att banken "går i konkurs" och du förlorar hela investeringan är väldigt högt. Så det finns ingen anledning att stoppa mina pengar där – men jämfört med Lendify och liknanden upplägg så är det iaf bättre avkastning på samma risk….nämligen total kapitalförlust i extremfallet.

Men man kan ju ställa sig frågan om du hade sparat ihop 1M kronor – hade du verkligen vågat sätta dem på ett konto med 10-15% ränta med vetskapen att om banken går omkull förlorar du varenda krona?

Lendify har en annorlunda struktur på sina affärer än Trustbuddy men likheterna är väldigt stora och riskerna ungefär demsamma. Lendifys kunders skuldebrev är ju inte tillgångar i bolaget Lendify (särredovisas) men vad som händer vid konkurs är att man skall betala lendifys alla skulder med deras egna tillgångar. I.a.f en hel del ränta som du skall få kommer gå till detta förmodligen kommande 1-2 åren eftersom det tar väldigt lång tid i stora konkurser.

Sedan när allt är uppstyckat så skall man då "sälja" alla privata skuldbrev och hitta en aktör som vill driva vidare dessa lånen….detta avtal skall ju redan vara på plats sägs det – men dem redovisar inte villkoren offentligt.

Det här med risker för oss som privata investerare är ju en soppa i sig och bankerna skyller i princip ALLTID ifrån sig på s.k "banksekretess" så fort man försöker nysta i det. Efter alla diskussioner jag haft genom åren med diverse institut har jag kommit fram till att en ren Aktiedepå är den enda risken som jag är bekväm med då man äger sina egna tillgångar oberoende av sin bank/mäklare.

Pappa betalar?

Hej!
Ok, jag hänger med. Jag håller också med om att de tar förmycket betalt för sin tjänst.
Såg att Savelend bara tar 10% av räntan som betalas ut. Låter mer rimligt.

Jag ska inte säga att jag vet vad som händer vid en konkurs av Lendify men som jag förstår det när jag pratat med dem så finns det redan en backup vid en konkurs. Så lånen borde ticka på som vanligt. Vad jag förstår vid de två du nämner så fanns det inget sådant klart innan de kom på obestånd.

Lendify kan kanske försvinna men jag har svårt att se att det blir samma utfall som t.ex Trustbuddy.

Menar du att du kan få 10-15% på en bank? Varför investera på något annat sätt?

Jag håller med om att räntan måste upp för att det ska kännas värt att investera mer pengar.
Jag tror inte vi ska jämföra Trustbuddy med Lendify.
Vi får helt enkelt se om Lendify finns om 10 år.

Tack för alla din bra tankar!

Mvh PB?

Frihetviautdelning

Hej igen PB!

Jag kanske var otydlig i mitt resonemang ovan. Jag menade att Paypal förmedlar en tjänst mellan köpare och säljare. För det tar dem en liten avgift.

Lendify förmedlar en tjänst mellan en kredittagare och en kreditgivare. För det tar dem en oerhört hög avgift.

Men som bolag är dem likvärdiga. D.v.s jag jämför dem som ett tjänstebolag i stil med aktiemäklare, konsultmäklare eller dylikt som parar ihop köpare av en tjänst med en säljare av en tjänst.

I dagens digitaliserade samhälle är det därför betydligt mer rimligt att du betalar en väldigt liten förmedlingsprovision och att Lendifys plattform gör små transaktioner (vilket är exakt det dem gör) med en mycket liten avgift mellan två parter.

För det är exakt det dem erbjuder med en snyggare design som dem på något sätt lyckas ta 2% betalt för. Och handen på hjärtat så står man ju där med i princip hela risken själv och då är ju 2% totalt hutlöst i mellanskillnad. Tänk om Avanza, Nordnet, Nordea etc hade bett sig likadant med aktier….dem hade ju förmodligen inte haft några kunder!

Det är klart att man skall sprida sina risker och jäfmört med aktier så om jag kan förvänta mig ett worst-case på 100% kreditförlust så kan jag också förvänta mig bra mycket bättre avkastning än 6% i bästa utfallet.

Nu vet man ju kanske egentligen inte hur det kommer bli med P2P-lån framöver men det finns ju två väldigt dåliga exempel i form av Trustbuddy och Lendlink som slutade oroväckande för många investerare trots ungefär samma villkor som Lendify. Nu särredovisas samtliga skuldebrev i Lendify och backas av externt kredithanteringsbolag vid händelse av konkurs av Lendify. Men kraschar lendify så kommer det garanterat påverkat din avkastning mycket negativt innan en annan kreditpartner administrerar dina skuldebrev. Dock ser jag faktiskt ingen anledning till att samma sak inte skulle drabba Lendify vid en sådan händelse.

Bolag på börsen kan såklart också krascha och bli värda exakt 0:- men din aktieportfölj blir inte värd 0:- bara för att din mäklare kraschar vilket var fallet med Trustbuddy och Lendlink.

Så nog tycker jag ändå att Paypal och Lendify är ganska snarlika som tjänsteförmedlare.

Beträffande större eller mindre summor så håller jag med om man sätter det i förhållande till totala risken…men i fallet Lendify så resonerar jag som så att hade jag haft större summor att förlora utan insättningsgaranti så är det relativt lätt att få 10-15% på en annan bank (man måste såklart förhandla men sällan något problem om man har kapital till en bank).

När en aktör lägger upp separata skuldebrev för sina investerar och bokför dem som externa tillgångar så skall man för guds skull inte tro att det är en särskilt säker investering – tvärt om kommer den med relativt hög risk. Risken är otroligt mycket större än vid aktier som är separerade från mäklarfirmor.

Summa summarum….Trustbuddy hade ett liknande upplägg och endast 15% av alla långivares pengar hittade tillbaks i slutändan. Jag tycker det är rimligt med bättre avkastning i det sammanhanget. Finns lendify om 10 år?

Pappa betalar?

Hej Frihetviautdelning!
Förstår inte liknelsen mer än att de tar betalt för en tjänst.

Håller helt med om avgiften. Alldeles för hög när, som du säger, Lendify egentligen inte tar någon risk alls.
Min förhoppning är och har varit att bolaget kan växa och ge ut fler lån, desto fler lån desto lägre avgift behöver Lendify ta. Där verkar det inte ha hänt så mycket.

Egentligen tycker jag inte summorna spelar någon större roll. Det intressanta är hur stor del av sina besparingar man vågar ha här.
Jag har en liten totalportfölj om man jämför med andra men 2% är alltid 2% av ett innehav. Jag tycker redan nu med min lilla slant att räntan börjar bli för låg mot risken.
Hade vi haft räntor på över 8% hade jag månadssparat minst 5% till Lendify. Det gör jag inte idag.

Kul att du gillade inlägget.
Tack!
Tack för din kommentar

Mvh PB?

Frihetviautdelning

Hej!

Lendify har aldrig lockat mig. Jag jämför Lendify och liknande P2P-lånetjänster med PayPal. Dem förmedlar en tjänst mellan intressenter och tar en mindre avgift för besväret.

Problemt med Lendify är att exakt så som du skriver så är deras avgifter oförskämt höga. 2% låter inte som mycket men i investeringssammanhang är det rena rama rånet. Samtidigt står du med nästan hela risken och avkastningen är medioker till den risken.

Själv resonerar jag som så att avgifterna är på tok för höga och avkastningen för låg. Svårt att motivera deras modell!

6-8% avkastning är också ändå helt OK men med mindre summor spelar det ingen roll. Men tänk dig istället in i scenariot att du hade 200-400k eller mer på lendify och väg då in kunskapen att du inte har insättningsgarantier och att du inte vet om mottagaren kan betala sina skulder….då känns 6-8% helt plötsligt inte lika attraktivt till den risken.

Tack för ett intressant inlägg och en reflektion om Lendify. De allra flesta som skriver om Lendify är ju inte objektiva inlägg utan sponsrade och sockrade av Lendify själva. Sällan jag sett någon diskutera och reflektera över detta :)!

Pappa betalar?

Tack!
6% tycker jag är precis okej, men kom då ihåg att det blir 4% till dig efter skatt. Så det börjar verkligen bli på gränsen.
Just nu känns risken okej men vad händer vid en lågkonjunktur. Det är det egentligen ingen som vet eftersom detta fenomen inte funnits vid någon tidigare lågkonjunktur. Eller vid en krasch.

Ja väldigt stor skillnad på de senaste lånen. Fortsätter det på detta sätt så kommer räntan snabbt vara långt under 6%, det känner jag mig inte så bekväm med.

Mvh PB?

The Dividend Story

Intressant inlägg! Jag har aldrig testat Lendify, men har varit lite sugen ibland. Spontant känns ju 8% som en attraktiv avkastning, även 6% känns helt okej givet om risken inte uppfattas vara för hög. Intressant med räntornas utveckling, stor skillnad i räntorna som anges i bilden ovan och 8% i snittränta.

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x