Räntor på sparkonton

Vart finns den högsta sparräntan?

Inlägget innehåller reklam och länkar till 
Compricer och Komplett Bank
Jag vet inte hur det är för er, men jag har några målspar.
Det finns ett renoveringskonto, ett buffertkonto, ett resekonto och ett bilkonto.
Det går såklart att lägga upp sina målspar på olika sätt. Vi har valt att göra på detta.
I dagsläget har jag dessa sparkonton hos Avanza. Avanza har några olika sparkonton med rörlig ränta. Just nu ger det 0,55-0,60% ränta. Ingen vidare avkastning på dessa pengar. 
Lite trist är det eftersom det i mitt fall ändå handlar om en del pengar, ca 180 000kr.
Därför bestämde jag mig för att titta runt om jag kan få bättre avkastning på dessa pengar.
Compricer har en grym tjänst för det. Du skriver helt enkelt bara in summan du ska spara, i mitt fall 180 000kr. Du kan välja om du vill ha rörlig ränta med fria uttag eller om du är beredd att binda dina pengar upp till fem år.
Jag skulle inte rekommendera någon att binda sina målspar idag. Speciellt inte då det skiljer så lite ränta på att binda pengarna.

Såhär blev resultatet:

Den bästa räntan vi kan få på våra pengar är alltså Komplett Bank. Viktigt att veta där är att Komplett har en minsta gräns för insättningar på 50 000kr. Så har du bara ett litet målspar så är det inte ett alternativ.

Högsta möjliga räntan är då 1% för oss. Allt detta är självklart med insättningsgaranti.
Det skulle ge 1 800kr före skatt. Skatten på ränteintäkter ligger på 30%, bankerna sköter detta åt dig på din deklaration. Det betyder att den verkliga ränteintäkten blir 1 260kr.

Jämför jag det med den ränteintäkt jag har idag, efter skatt, som är 756kr.
Det är alltså i dagsläget en ”förlust” på 504kr.

504 kr är såklart pengar det också. MEN det är för min egen del för lite pengar för att jag ska tycka att det känns värt att inte ha dem synliga hos Avanza.
Är det något du inte bryr dig om så tycker jag du ska skapa ett konto hos Komplett Bank och stoppa in pengarna där.

Jag själv kommer dock att behålla mina sparpengar hos Avanza tills det blir en större skillnad.

Hur gör du med dina målspar? 
Vilken ränta har du?
Är det någon aktör som inte finns med på Compricer?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
21 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Ja alltså precis, det finns ju inget rätt svar i denna frågan.
Jag utgår från mig själv och det är viktigt att alla andra också gör det.
Har man inte självdisciplinen just nu så är det ju egentligen perfekt att slänga in pengarna på ett konto som inte syns och är gärna är krångligt att ta ut pengarna ifrån. Alla måste hitta sitt ultimata sätt.

Hotellweekends är ju också trevligt men det slår nog inte en Japanresa 😉

Sebbe

Det handlar mer om självkontroll för mig. Om jag inte ser pengarna så använder jag dom inte. Detta med att spara och inte spendera är en ganska ny företeelse för mig, så i dagsläget tar jag det säkra före det osäkra. Möjligen kommer jag ändra i systemet när jag är mer säker på mig själv.

Resekontot tex ser jag inte alls, det är frugan som har det kontot. Hade jag haft egen tillgång till det så hade jag spenderat de pengarna på hotellweekends varje månad istället för japanresan om 2 år.

Pappa betalar?

Hej Investeraren!
Jag skulle inte känna mig bekväm med att ha bufferten investerad. I min bok hör den hemma på ett sparkonto. Trots att jag ev. förlorar lite pengar i form av lägre avkastning.

Mvh PB?

Investeraren

Jag hade olika former av sparande när jag precis började jobba. Idag har jag inte det då jag inte ser att det fyller en nödvändig funktion. Däremot blir det lätt väldigt kostsamt att spara på konto. Jag ser hellre min ekonomi som en helhet, hela bufferten finns på depån i olika former av tillgångar med rimlig likviditet.
Mvh investera-pengar.blogspot.com

Pappa betalar?

Hej Anonym!
Ja Klarna tror jag kan bli en intressant aktör. Jag gillar inte deras sätt att marknadsför sig på kredit och betalsidan men det behöver inte betyda att jag inte ska utnyttja deras fina sparränta. Avvaktar dock där för att se så det inte är lockpriser nu i början och att de sedan längre sig i det nedre toppspannet.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Ja absolut är det så bankerna lyckas komma undan med lite lägre räntor.

Jag förstår vad du men och jag har känt likadant. Nu har jag dock kommit till en gräns där jag inte längre tycker att denna princip är värd att slåss för längre. Medans jag i vissa andra fall gör det trots att det kanske är mindre eller samma summor vi pratar om.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Christina!
Då förstår jag. När någon inte finns hos er kan jag känna en viss osäkerhet kring det bolag. Funderar på varför de inte får vara med på er sida. Om det är något fuffens.

Men då behöver vi inte känna så kring Klarnas sparkonto.
Tack för svaret.

Mvh PB?

Anonym

Använder Svea ekonomi som har 0,65& ränta. Klarna kände jag inte till, känns intressant.

Fumlan

Jag har mitt buffertkonto hos dem, så det är först i akuta nödlägen jag ska ta därifrån. Sedan har jag bilkonto och resekonto på SBAB. Lite knöligt med olika banker om man jämför med hur smidigt det är att ha allt kapital samlat på ett ställe, men det är väl så de flesta resonerar och så bankerna behåller sina kunder. 🙂

Precis som du säger rör det sig inte om många kronor i slutändan, iaf inte om det inte handlar om några större belopp på kontot. Det är mest principen! 😉

Mvh Fumlan

Unknown

Hej! Klarna kommer snart att synas hos oss – dom ville pausa synligheten tillfälligt. Hälsning Christina

Pappa betalar?

Hej Sebastian!
Låter vettigt men är det inte lättare att ha alla sparande hos samma aktor, fast i olika sparkonton?

Jag personligen tycker det är lite drygt att pengarna finns på olika ställen, varav jag än så länge tycker det är värt att ha kvar pengarna på flera olika sparkonton till en ränta på 0,6% hos Avanza.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Fumlan!
Du sparar direkt hos Nordax då?

Jag undrar hur det fungerar på Komplett om man en gång har satt in 50 000kr och sedan nallar 10 000kr. Antar att det räcker med att sätta tillbaka 10 000kr. Tror inte det varje gång måste vara en insättning på 50 000kr.

Stanna kvar du. Det är inte så många kronor det handlar om efter skatt.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej bossom!
Ja jag hörde något om det. Undrar varför de inte syns på Compricer.
Personligen är jag inget stort fan av Klarna, men har de ett bra sparkonto så är det helt klart intressant.

IGMR. Klart bättre men som jag skrev i inlägget så är det inte supermycket pengar efter skatt. Om man inte har en väldigt stor buffert eller kanske sparar till en kontantinsats.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Ja så länge man vet när ett köp ska göra så är det ju lugnt. Det kan ju dock vara trist om man har resesparandet låst i 3 månader och det dyker upp ett erbjudande på ett hus eller flyg som det är bra pris på. Då vill man kunna slå till. Eller att man letar boende och det rätta dyker upp precis nu.
Ja du fattar. Tror vi tänker lika.

Ja just det. Gäller att komma ihåg att hämta räntan då också.

Mvh PB?

Sebastian

Har 3 olika målspar.
Buffert konto – bank norwegian ger 0,7% ränta. Ska ha 50k på det kontot, vilket täcker ca 2,5 månaders utgifter utan någon som helst inkomst.

Resekonto – ikano bank, ger 0,5% i dagsläget om jag inte minns fel. Sätts undan 3000kr där per månad som ska gå till en japanresa våren 2022.

Inredningskonto – ica banken, ger 0,1%.1000kr per månad för inköp till lägenhet, nu senast blev det tallrikar. Nästa månad lutar det åt nya assietter/skålar. Barnen är något större så börjat köpa lite mer kvalitet nu än Ikeas skit.

Fumlan

Upptäckte nyss att Nordax sänkt från 0,95 till 0,85, blev lite putt och började kika runt på alternativ. Lutade åt Komplett, men med minsta insättning på 50 000 blir det lite knöligt. Om jag blir tvungen att nalla och sedan vill återupprätta mitt tänkta buffertsaldo, måste jag alltså sätta in minst 50 000. Så jag blir nog kvar med mitt Nordax ett tag till. 🙂

Arbetsplanen

Nej, precis, skulle inte ha någon buffert låst, men målsparande kan vara låst (för min del i alla fall). I detta fall rör det sig om att jag enligt plan ska köpa en bostad i början på nästa år någon gång. Hade det varit 1,2% fortsatt på 3-månaders hade jag låst pengarna en gång till :p

Precis, det är lite segt att hoppa runt. Ibland är det inte smart heller om räntan betalas ut årligen exempelvis, då är det lätt att glömma några hundralappar någonstans. Får se hur jag gör framöver, men har nog tänkt att byta årligen iaf!
/Arbetsplanen

IGMR

Såg det å. 0,91 eller var det 0,96 utan bindning och 1,21 med 6 mån bundet. Insättningsgaranti. Mycket bättre än mina 0,55 via Avanza / collector.

bossom

Klarna har ju också börjat med ett förhållandevis bra sparkontoalternativ nu.

Pappa betalar?

Hej Arbetsplanen!
Fin summa som gör att det helt klart är värt att kika på var de kan få bäst ränta.
Kul med bostadsköp snart också.

Vet man med säkerhet att pengarna inte ska användes inom en kortare period, då kan det vara värt att låsa i 3 månader som du gjort. Men är man aktiv i bostadsletande eller har en buffert som kan behövas närsomhelst skulle jag personligen aldrig låsa mina pengar. Inte ens på 3 månader.

Ang en mindre buffert så har jag faktiskt också den hos Avanza med lite ränta. Anledningen är att jag har kreditkort som backup ifall något händer. Så säg att något oförutsett sker. Då betalar jag med kreditkortet. Samma kväll för jag över pengar från buffertkontot (med ränta) så nästa dag är kreditkortetsskulden löst. En liten maximering som känns bra, ger inte så många kronor men tillräckligt smidigt för att det ska vara värt det, tycker jag.

Din plan låter annars smidig om man orkar flytta runt pengarna. Jag har landat i att jag inte orkar det och nöjer mig med en okej ränta om jag slipper flytta runt hela tiden. Och skönt att ha allt samlat hos Avanza.

Lycka till med bostadsköpet och bra att du får lite ränta på dessa pengar undertiden!

Mvh PB?

Arbetsplanen

Har drygt 300,000 kr på "Nordiska" som skall användas vid årsskiftet eller i början på nästa år (bostadsköp). Nu till 0,9% ränta med fria uttag, var tidigare 0,95%. Hade tidigare låst pengarna där på 3 månader till 1,20% ränta, nu är dock deras 3-månaders på 1,0% så jag håller mig kvar vid den rörliga räntan nu.
Har även en liten buffert just nu på ca 10,000 kr till 0% ränta hos Swedbank.
Tror jag framöver kommer att ha 2~ månaders utgifter till 0% ränta på Swedbank (för att det ska vara lättillgängligt) och sedan 3~ månaders utgifter på rörligt sparkonto med dåvarande högsta ränta – så får man hoppa runt!
/Arbetsplanen

21
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x