Semestersparar du?

Rimlig peng att lägga på resande!?

Skrev ett inlägg i mars 2018 när bloggen fortfarande var väldigt ny, om vårt semestersparande. Kom att tänka på det häromdagen när jag och Mamma betalar? diskuterade hur mycket vi sparar.
Semestersparande hette det inlägget. Vi har lite olika åsikter om vi sparar mycket eller lite. Jag tycker, som ni säkert vet, att vi sparar mindre än vi kan. Det är inte så att jag vill spara megamycket pengar. Men i mitt huvud så tycker jag kanske att en sparkvot på ca 30% skulle vara rimlig men det kräver en del av oss. Vi är inte riktigt där i vårt samtänk än. Hon tycker nämligen att vi inte gör annat än att spara pengar.

Lite överdriver jag nog åt båda hållen men så känns det ibland. Vi tycker lite olika. Tror också att det beror på att vi ser sparandet på olika sätt. (mitt sätt är såklart det rätta sättet, men säg inte att jag sagt det!)
Mamma betalar? räknar med målsparande, som t.ex resesparandet. Och allt annat. Ja då tycker jag också att det är mycket pengar som ”sparas”. Räknar vi allt målspar och långsiktigt sparande så blir det mycket pengar som läggs åt sidan varje månad. Men målsparandet är inga pengar som kommer växa och ge oss frihet i framtiden.

Vad är egentligen ett sparande?
Hittade en bra beskrivning på vad spara är.

Spara ger en trygghet för framtiden. Så ser jag sparandet. Att lägga undan pengar för att resa om mindre än ett halvår ser jag inte som ett sparande för det ger inte en trygghet för framtiden. Men rent tekniskt så samlar vi pengar tills vi behöver dem igen. Och det är ju också att spara.
Ja det det blev rörigt i mitt huvud också.

Vad är sparande för dig???

Men nu släpper vi det en stund. vi lägger undan pengar till en resa. Oavsett om vi kallar det sparande eller konsumtion.
Nu börjar det som blogginlägget skulle handla om!

Resespar

Tänk er att få drömma om att ligga på stranden och bara njuta. 
När vi bestämde oss för att åka till Thailand vintern 18/19. Då sparade vi 4 000kr i månaden till resekontot. Det är en saftig summa att lägga undan för en resa.
Men det var något vi då tyckte kändes värt det. 
Idag har vi dragit ner resesparandet till 2 500kr per månad. En ganska stor summa det också. Faktiskt nästan 6% av vår lön. 
Skulle vi lägga dessa pengar i vårt långsiktiga sparande så skulle vi inte ha några problem alls att nå målet på 20% sparkvot.
Men jag skulle nog påstå att jag tycker att vi hittat en bra nivå på vårt resesparande. Vi gillar att resa och med en familj på 4 personer så krävs det en del pengar för att ta sig iväg på resor. 2 500kr blir inte så mycket i det sammanhanget men tillräckligt för oss. 
Vi har haft en tanke att åka till Thailand igen i vinter men med tanke på läget i världen så blir det inte mer än en tanke. Finns också en plan på att åka till södra Europa vid den här tiden på året 2021. Men det är inte säkert att det blir av, kanske att det flyttas till våren/försommaren 2022.
Det positiva med detta är att resekontot kommer fortsätta byggas på utan några uttag den närmsta tiden. I skrivande stund ligger det faktiskt 35 000kr och med tanke på att det garanterat dröjer minst ett år innan det blir någon resa så kommer vi alltså att addera 30 000 till på kontot. Så det kommer finnas en del pengar att resa för i framtiden. 
Det känns bra. Önskar verkligen att det fanns något bokat redan nu, känslan att se framemot en resa är nästan lika härlig som att vara på själva resan. Men som sagt. Känns inte rimligt att ens tänka en tanke på att boka en resa just nu. 

Hur tänker du/ni kring semester resor?
Hur viktigt är det för dig/er?
Prioriterar ni det högt?
Hur mycket lägger ni på resor kontra långsiktigt sparande?
Hur många procent av lönen hamnar på resekontot?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Ja vad härligt!
Förstår att det inte funnits några tankar på att resa då.

Hoppas också på något till våren.

Anonym

Vi väntar tillökning om 4 veckor 1/7 🙂 så ingen resa detta året (vilket är rätt skönt att slippa tänka på i dessa tider som vi är i nu). Men jag hoppas på en långresa nästa vår lr iaf en sommarresa. Så vi fortsätter att spara pengar 🙂
/E

Pappa betalar?

Hej Emelie!
Låter som en rimlig slant.
Jag tycker egentligen att lägga undan pengar för att resa. Alltså resesparande är ett målsparande. Tycker helt klart att de ska klassas som att spara pengar. Men det är inget jag skulle räkna med i sparkvoten.

Har ni börjat tänka på något resmål eller avvaktar ni läget?

Mvh PB?

Pappa betalar?

Låter ju toppenbra!

Anonym

Vi sätter in mellan 1000-2000 kr i månad på ett resekonto. Tycker d känns bra att göra det, men jag skulle aldrig räkna det som ett sparande.

/Emelie

Fumlan

Vi sätter in 2000 på kontot varje månad, så det täcker det största behovet på året. I år hade vi tänkt ta med barnen till London på en långweekend, men det blev inte mycket med det. 😉 Men då kan vi ta ut svängarna desto mer när det väl blir av! I övrigt är det en bra grund för camping på sommaren och skidor på vintern, lagom glammigt för oss! 🙂

Pappa betalar?

Hej Fumlan!
Ja det är det som är skönt med ett resekonto.
Låter som ett bra konto. Hur mycket lägger ni på det varje månad?

Mvh PB?

Fumlan

Vi har ett separat rese-/semesterkonto som vi sätter in på varje månad. Vi reser inte jättemycket, men skulle vi får oss att göra en liten tripp så behöver det inte gräva några djupare hål i vår vardagsbudget, trots att vi är 6 st i familjen. Pengarna kan även användas för att köpa utrustning som kan behövas på tex en vandring, ett rekreationskonto helt enkelt.

Pappa betalar?

Hej Anna!
Jag tittar sällan på bloggen själv. Ser ju helt annorlunda ut "inne" i Blogger.

Jag har kikat och förstår nu vad du menar.
Om jag gjort rätt nu, hoppas det, så har jag tagit bort alla AdSense annonser som kan dyka upp i texten. Jag såg att de kunde hoppa in varsomhelst. Nu borde det bli enklare. Hoppas du säger till annars!

Tack för din feedback. Jag tror iaf att det ska bli bättre nu. Om jag gjort rätt dvs.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Snålgrisen!
Ja och jag vet att ni har en rejäl buffert så det finns pengar att hämta där.

Låter som en bra plan och som du säger så kommer det finnas mycket kul att lägga dessa 10 000kr som du kommer ha till förfogande.

Mvh PB?

Anonym

Hej!
Det var inte ditt senaste inlägg specifikt utan mer en generell känsla av att försökt läsa dina inlägg den senaste tiden. Man tappar tråden för det dyker upp reklam i inläggen.
Anna

Snålgrisen

Det brukar bli en resa om året, de pengarna tas från vår buffert och är inget vi sparar speciellt till.

Vi har driftskostnader på ca 16000 kr i månaden högt räknat, men innan FIRE behöver vi minst 25000 kr i månaden, då de där extra 10000 ska täcka resor, fritidsaktiviteter och andra nöjen, då man har mycket tid att bränna. Jobbet (och livet som småbarnsförälder) fyller en funktion på så sätt att de gör båda att man vare sig har tid eller ork för hobbies och dyra fritidsaktiviteter. Men livet som 50-årig pensionär och tonårsförälder gör helt plötsligt att man kommer få mycket ledig tid till sig själv, och gissningsvis kommer detta att kosta lite extra beroende på vad man har för itnressen.

Pappa betalar?

Hej Anna!
Spännande med ett arbetsbefriat år. Hur kommer det sig att du gjorde så och vad gjorde du under året?
Ja när vi väl får börja resa igen. Låter på södra Europa som att de börjar släppa upp redan nu i sommar men jag har en känsla av att inte så många är sugna på att åka till t.ex Italien just nu.

Ang reklamen. Ajdå, jag ska helt klart kika på det. Detta inlägg hade jag inte ens lagt in några egna banners i. Vet inte om det är de jag lagt in själv som stör eller om det är Goggle Adsense. Fick ett mail nyligen av dem att de ändra lite grejer och att det kunde komma mer annonser.

Kanske ska ta bort Adsense om det är det som stör, inga pengar i det iaf.

Nu när jag kikade så var det knappt någon adsense i texten, vet inte om det är olika vid olika tillfällen.
Då får gärna specificera om det är för mycket reklam i texten eller om det är "mina egna" reklambanners som stör. Tjänar alldeles för lite pengar på dem för att jag ska tycka att det är ok att förlora läsare på det.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Ja precis. Egentligen skrev jag detta inlägg i höstas men det föll lite i glömska. Hittade tillbaka till det för ett tag sedan och kända att jag ändå ville få ut det. Trots rådande läge.

Låter som att ni har en bra plan för framtiden med mycket resor.
Jag tror inte att världen kommer förändras så mycket att resor blir så drabbade eller förändrade. Men vi får se.

När barnen flyttat blir det helt klart lättare och billigare för er att komma iväg.

Mvh PB?

Anonym

Har precis fått jobb igen efter tagit ett nästan helt arbetsbefriat år och planerar inget resande alls. Ja, inte mer än att hälsa på vänner runt om i Sverige och Norge – när vi väl får göra sådant.
Men du. Nu tror jag inte du får in en reklambanner till på din hemsida och jag upplever den himla svårlöst pga all reklam och kommer sluta titta in här.
Anna

Anonym

Nu tänker vi att jag svarade på det här inlägget för 4 månader sen. Just i detta nu har vi inte riktigt landat i hur framtida resor och prioriteringar blir och ens när/om det blir som förr. Ja, resor prioriteras högt i vår familj, långresor, weekendresor, skidresor och skärgården på sommaren. Lite därför vi sparar långsiktigt också för att kunna sluta jobba och kunna resa mycket och på ett annat sätt och andra perioder. Vi har väldigt låga boendekostnader och gör inte av med mycket i vardagen. 15% ungefär till resor och 50% i långsiktigt sparande. Om några år flyttar barnen ut och då blir det bara resor för 2 och förhoppningsvis inte långt kvar till heltid lediga.

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x