Köpa skog

Låga månadsutgifter

Sitter här på söndagskvällen och funderar lite över livet. (du läser troligtvis detta på måndag)

Mycket de senaste åren har för mig handlat om att dra ner på utgifterna och att fundera på vad jag tycker ger värde i mitt och familjens liv.
Jag har kommit en bit på vägen.

Vi tjänar mindre pengar idag än vi gjorde för ett antal år sedan.
Jag jobbar mindre och min fru har ett flexibelt arbete med gångavstånd
från vår bostad och barnens skola. Hon har också mindre ansvar så hon slipper kolla mail och telefon.

Trots att våra inkomster är markant lägre än förr så sparar vi undan mer pengar än tidigare. Det är rätt märkligt. Vi har dessutom tag lediga dagar utan semesterersättning bara för att få vara lediga tillsammans. Och då mennar jag typ en hel sommar som vi gjorde förra året. Vi var lediga i ca 2 månader. Från hade mer än en månad utan någon form av lön eller ersättning. Men det var de värt!

Ibland kommer man dock in i lite svackor. Hos oss kan det vara någon hämtmat extra ibland. Eller som nu senast. Vi köpte nytt padelracket till MB? och ett badmintonracket till varje medlem i hushållet. Visserligen billiga men ändå ok att spela med. För att det är kul. Hade säker gått att hitta billigare på blocket.

Ibland, när det är något jag vet att vi använder så kan jag ändå känna att det är värt att lägga några extra hundralappar på det.

Men just nu är det något stort på G.

Köpa en bit mark

Om allt går som det ska och vi har lite tur så är tanken att vi ska köpa loss en bit skogsmark. Vet ej vad det kommer kosta än.
Efter det så börjar en process att göra om marken för att bygga ett fritidshus. Vi älskar stuglivet och har länge känt att vi velat ha en egen stuga. Vi har haft turen att ha en släktstuga att åka till men de senaste åren har den ofta varit upptagen.

Nu har vi dock funderat ett tag och hoppas att det ska bli möjligt att köpa loss en bit mark av ett skogsbolag och sedan ta det därifrån.

Har du någon erfarenhet av detta?
Jag tar gärna emot tips.

Nu är inget klart än och vi vet inte ens om bolaget vill sälja.
Håll tummarna så får vi se om detta kan bli verkligen.

Om det blir så, då kommer det helt klart påverka sparande och även portföljen. Men det känns bra. Jag är ju ledig ca två månader varje sommar så skulle älska att ha denna platsen att åka till.

Ni får gärna hålla tummarna. Lovar att uppdatera hur det går.

Kan få stora konsekvenser på framtidens mål och sparkvoter.

Har du fritidshus? Varför/varför inte?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej KPK!
Härligt, Perfekt att köpa nu när det är gratis courtage också.
Tror inte du kommer ångra dig!

Mvh PB?

Koll på kontot

Hej Pb?
Tack för tipset om Splitan senast, lade en order i dag och fiskade upp 50 aktier. Ner i byrålådan och kasta bort nyckeln.

/K

Pappa betalar?

Hej FBM!
I vårt fall handlar det inte om att köpa någon random mark.
Vi är ute efter en specifik bit. Vill skogsbolaget inte sälja då är vi inte intresserad av något annat, iaf inte i dagsläget.

Men tack för tipset, om vi inte kan köpa denna marken kanske vi blir intresserade av något annat i framtiden.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Spargrisen!
Bra tips.
Mycket av detta har vi koll på redan. Vissa saker håller vi på att ta reda på.

Ja precis. Jag ser dock inget av det du skrivit som något hinder.
Tack för tipsen!

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Anonym!
Ja det har vi koll på. De ska ut och "hugga" en del i sommar men det är ingen fara.
Bra tips dock! Tack.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Fumlan!
Här handlar det inte om att köpa någon stor bit mark. Egentligen är det bara en lite pluttbit. För att ha en stuga och kunna spela fotboll 🙂

Ja det är ett specifikt område vi siktat in oss på. Vill skogsbolaget inte sälja det så är vi inte intresserade av något annat. Ser detta som ett "once in a lifetime" tillfälle.
Har hört av mig direkt till skogsbolaget som äger marken. De ska skicka ut en kille under sommaren som ska mäta och titta på det.

I detta fallet är det vi som ska skapa historiken i väggarna 🙂

En kohage och fågelkvitter. Du vet känslan när man kommer till en plats och all tyngd bara släpps från axlarna.
Det är där denna plats är.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej DS!
Ja, inget är som sagt klart och det är mycket som ska kollas upp in något köp görs.

Det har du nog rätt i. Ibland blir man lite påverkad av alla personer som har månadsutgifter på några tusenlappar. Förstår inte hur det går ihop. Det blir iaf inget padelracket eller badmintonracket i deras kalkyler.

Tack. Vi gillar det också. Ledighet tillsammans slår pengar varje dag.

Tack detsamma!

Mvh PB?

Anonym

På Hemnet.se kan man hitta mycket skog som är till salu privat i hela landet. Välj "Gårdar/Skogar" i filtret så kommer ni rätt//Mvh FBM (som tillbringar ohälsosamt mycket tid med att surfa runt på gårdar och skogar på Hemnet…)

Anonym

Kolla upp med kommunen: Planlagt område eller inte? Vad gäller i just det området för bygglov (tex hur stort man får bygga eller kanske inte alls), avloppshantering, dra in el, borra brunn (eller planerar de att dra dit kommunalt vatten).
Planeras en vindkraftspark i närheten?
Även om kommunen säger ja till att bygga hus så kanske Naturvårdsverket säger nej för att det är tex sjönära eller några ovanliga fjärilar i närheten.
Vägförening med vägavgift? El? Fiber (barnen blir större o vill ha uppkoppling)?
Jaktmark? Vem har jakt- och fiskerätten?
Bilväg fram även vintertid (eller är det skoter som gäller då)?
Vinterisolerat? Vilket värmesystem?
Risk för gruvfyndigheter som nån annan plötsligt vill exploatera?

Vill man så finns det hur mycket hinder som helst att ta sig över.

Spargrisen

Anonym

Om ni köper en bit mark från "ett skogsbolag" är ett tips ha koll på åldern på omkringliggande skog. Såvida ni inte köper loss en ganska stor tomt, är annars risken att "skogsstugan" helt plötsligt är en "kallhyggesstuga" 🙂

Fumlan

Hej! Rolig idé med skogen, har själv ingen erfarenhet av att köpa skog. Vi har skog i familjen och vet att det dock är en del jobb, men tänkte du köpa en större bit mark eller bara det som behövs för att bygga? Har du siktat in dig på ett särskilt område redan? Tänkte annars kanske du kunde leta upp markägaren och anmäla ditt intresse ifall hen har planer på att stycka av och sälja?

Min dröm är ett gammalt litet torp, där historien sitter i väggarna och lugnet och fågelkvittret är det enda som existerar. Men vi har fullt upp med vårt primära hus i nuläget, så det får bli ett framtida projekt. 🙂

The Dividend Story

Hej!

Vilka häftiga och spännande planer! Det ska verkligen bli intressant att följa och jag håller tummarna att det går som ni önskar! Vi har inget fritidshus tyvärr. Jag skulle gärna vilja ha ett men än så länge har fallit på att det är för dyrt och/eller att det är för långt att åka från bostaden om man ska dit över en helg t ex. Sedan har vi nog också än så länge prioriterat vår permanenta bostad mer men en vision vi har är att köpa fritidshus också någon gång 🙂

Gällande exemplen på svackor du nämner så tycker jag inte att det är några svackor. Jag tycker det är värt att köra på hämtmat ibland eller äta ute och köpa nya t ex racket, det är ju inte som att man köper nya badmintonracket varannan månad 🙂

Gillar verkligen också er approach med långa ledigheter tillsammans, även om det medför viss ledighet utan lön.

Ha en fin måndag och tack för ett mycket inspirerande inlägg!

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x