Tröga storbanker

Tröga, krångliga storbank

Det var väl inget nytt tänker ni. Kanske är det bara något att vänja sig vid.
Storbankerna är krångliga.

Som ni läste nyligen, Jag har betalat av mitt CSN-lån 
Tanken var att summan som frigörs ska läggas på nästa lån, billånet.

Jag får många frågor om varför jag inte betalar av billånet före CSN-lånet.
Det var ganska enkelt. CSN har jag följt avbetalningsplanen. Speedade på den lite under 2019 för att slippa admin.avgiften som skulle kommit i januari. Med den avgiften hade räntan landat på mer än vad billånet kostar oss. Så dels det men den stora grejen i att billånet är kvar, billånet ligger på lite över 80 000kr. CSN betalade jag knappt 2 000kr för att lösa i december.

Men som sagt, nu är tanken att de frigjorda kassaflöde ska öka amorteringen till billånet.
Jag ringde upp min bank (Swedbank). Har billånet hos Swedbank Finans. Tanken var att öka amorteringen med ca 700kr.
För det första var det inte så enkelt, Det gick inte att prata med Swedbank Finans, trots att det är där lånet finns. 
Så jag fick ringa upp mitt bankkontor och be dem fixa. 
Sagt och gjort.
Nu kunde ju inte de fixa detta själva utan de måste kontakta Swedbank Finans.
Så mitt bankkontor ringde till Swedbank Finans för att lösa detta.

Ganska snabbt fick jag ett samtal av min bank, kanske 10 min efter att jag lagt på.
Det var visst inte så ”enkelt”. Nu måste de skicka papper hem till mig (eller att jag kommer in till kontoret). Jag ska skriva på dessa och skicka tillbaka. Inte nog med det så skulle det kosta mig 300kr att ändra amorteringstakten, eftersom det är en villkorsändring.
Suck.
För det första, galet att det inte går att ändra amorteringstakten på ett lån via telefon. Jag har redan identifierat mig med Bank-ID innan jag pratade med kvinnan på banken.
För det andra, 300kr för att ändra amorteringstakt.
Jag sa tack men nej tack. 
Jag vet att det går att göra kostnadsfria extraamorteringar. Dock måste jag inför dessa ringa min bank, som kontaktar Swedbank Finans, så jag kan få ett annat OCR för den inbetalningen.

Det är faktiskt så att jag blir lite sugen på att, varje månad ringa och göra en extraamortering, bara för att jävlas lite. Djävulshornen växer.

Men det jag iaf bestämde mig för är att inte betala banken 300kr. Jag kommer att spara undan 700kr varje månad på bilkontot (tidigare summa för amortering på CSN) och vid minst ett tillfälle per år göra en extraamortering. Det blir lite av en principsak. Jag tycker inte att de ska kunna ta betalt för det.

Har du läst mina mål för 2020 så är det detta som blir grunden i att jag kommer fixa en extraamortering på minst 7 000kr på billånet. Om inte bilen strular för mycket och dessa pengar måste gå till reparationer.

Funderar också på att baka in billånet i bolånet. Återkommer med det i mars när jag haft möte med banken.

Vad hade du gjort?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej Prius!
Jag själv tycker det är lika bra att förhandla via telefon som på plats. Om den möjligheten ges.

Jag vet inte om det skiljer så mycket mellan de stora bankerna. Just nu är jag nöjd med min Sparbank och de är oerhört hjälpsamma. Jag får tillräcklig rabatt på bolånet för att stanna kvar även om jag skulle kunna få bättre ränta hos en nischbank.
Jag har inte märkt av några långa köer.

Mvh PB?

Prius

Det finns ju de som tycker att det är fördel att gå till banken och förhandla direkt. Själv så är jag introvert och blir aldrig riktigt bekväm i de situationerna. Nu är jag på väg över till Danske Bank från SEB. Var inte direkt nöjd med min bankman på SEB så det känns skönt att lämna. Jag skaffade mitt SEB-konto för snart 20 år sen då jag var trött på Swedbanks långa köer.

Pappa betalar?

Hej DS!
Ja var inte riktigt det jag räknade med.
Lutar åt att baka in det i bolånet. Ska som sagt boka tid med banken för att förhandla boräntan innan mitten mars. Tar upp det med dem då.

Trevlig dag!

The Dividend Story

Hej!

Tråkigt med seg och dyr process. Jag skulle ha gjort exakt samma som dig. Baka in billånet i bolånet låter som ett fint upplägg med 🙂

Trevlig dag!

Pappa betalar?

Hej Slimis!
Jag är egentligen kund hos en av Sparbankerna. Tycker vår bankkvinna är riktigt bra.
Nuförtiden löser vi allt via mail eller att de skickar hem någon som måste skrivas under. Var längesedan vi behövde komma in på kontoret.

I framtiden kanske vi flyttar vårt bolån (och eventuella billån), som egentligen är det enda vi har hos Sparbanken. Men så länge jag är nöjd med det så stannar jag.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Men du….

Jag är egentligen kund hos en av sparbankerna. Tycker att min bankkvinna är superbra och all den hjälp och fixa vi fick vid husköpet var ovärderligt.

Men absolut jag håller med i att Swedbankkoncernen som Sparbanken ingår i har mycket mer att önska. I dagsläget är vi bara bolånekunder (och det där billånet) hos en av Sparbankerna. Kan mycket väl bli så att vi byter bank i framtiden men vi har inte kommit dit än.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Investerarfar!
Som anonym säger tror även jag att det bara gäller bunden ränta. Billån har inte bunden ränta. Iaf inte det lånet jag har.

Anonym, menar du att det kostar er att göra ett månatligt stående överföring till en annan bank. Snålt.

Mvh PB?

Slimis

Hej PB?

Min uppfattning av Swedbank är att de tar betalt för allt samtidigt som kundservicen är under all kritik. Den dagen de slutade med kontanter flyttade jag från banken. Har sedan dess haft en del krångel då jag hjälpt min mamma som är kund där. Var svårt att lösa något över telefon så fick ta mig ner på banken och vänta flera veckor innan vi kunde lösa vårt ärende. Efter att ha bytt från Swedbank kan jag tyvärr inte tänka mig att vara kund hos dem igen. En av anledningarna att jag inte heller vill investera i bolaget då jag tycker kundservicen hos dem är för dålig i kombination med för höga avgifter. Jag tycker du ska baka in billånet om du kan få lägre ränta. I din sits hade jag även hört runt om du kan få lägre ränta hos någon annan bank. Det är som sagt ingen som tackar dig i framtiden när du betalat för mycket till banken.

Lycka till hur du än gör 🙂

Mvh Slimis

Anonym

Men du Pappan, du måste lägga ner swedbank, sämre service (tyvärr )får man leta efter (egen erfarenhet också ) byt bank 🙂

Anonym

Den där straffavgiften gäller bara när du har bundit lånet på en viss tid (i princip är det detta som är risken med att binda jämfört med att köra löpande).

En liknande dryg grej har jag upptäckt med handelsbanken. Jag och min sambo flyttar pengar varje månad till ett gemensamtkonto i en annan bank (sambon har handelsbanken). Om vi skulle sätta en automatiskt överförning en gång i månaden på summan så skulle detta kosta oss 39 kr. Gör vi det själva varje månad så är det grattis.

investerarfar

Ni kommer väl ihåg tiden då man var tvungen att betala "straffavgift" om man betalade av lånet iförväg.
Straffavgiften var exat samma summa som den banken skulle förlorat på ränteintäkter. Nu har jag aldrig haft lån annat änn csn så jag har inte varit med om det men mina föräldrar var med om det. Kommer inte ihåg när det försvann men kan tänka mig att tankesättet i ditt billån är kvar från den tiden.

Pappa betalar?

Hej Snålgrisen!
Trodde inte heller på dem. Upplever faktiskt det som att hon jag pratade med på telefonbanken, att hon skämdes lite. Hon sa att hon förstod att jag hellre gjorde extraamorteringar.

Så som GE Money Bank borde isf alla ha. Men med billån är det tydligen så att villkoren om hur lång avbetalning man valt inte går att bryta utan att då betala 300kr.
Det sa de inget om när jag tecknade lånet.
Nu är det inte hela världen och detta kommer främst skapa mer jobb för dem själva. Så de får skylla sig själv!

Alla dessa blanketter 🙂

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Thoke!
Ja lite knäppt kan man lugnt säga.
Kan vara andra villkor på bolånet. Har aldrig testat att göra extraamortering på just bolånet.

Mvh PB?

Snålgrisen

Låter otroligt. Man tycker att de borde vara glada att du vill amortera mera. För länge sedan hade jag ett lån hos GE Money Bank (de har varit väldigt tysta på sistone), och där kunde jag amortera precis när jag ville. Mitt lån hade en OCR som jag kunde sätta in hur mycket pengar jag ville på. Smidigt!

Har nu LF-bank och upplever att de är aningen smidigare, men det är ändå mycket blanketter.

Thoke

Det låter ju helt tokigt! När jag hade bolån kunde jag amortera in hur mycket jag ville på SEB, de hade bara ett lägsta krav på amortering men i praktiken kunde man ha betalat in mycket mer, luktar som riktigt sosseri från sossebanken! 🙂

MVH Thoke

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x