Amorteringsfritt

Amorteringskravet

Att amortera på sitt bolån, det är något de flesta svenskar tvingas till att göra idag.
Sedan 1:a juni 2016, när amorteringskravet kom. Då blev alla som tecknade nya lån, tvingade att amortera 1-2% av sitt lån. Alltså skulden ska minska med 1-2% årligen.

Detta är ett minimikrav som bankerna måste ha. Om de anser kan de även kräva högre amorteringar men det är inget jag hört att de använder sig av.

1:a mars 2018 infördes ett skärpt amorteringskrav. Lånar du mer än 4,5 gånger din bruttoinkomst lägger du på ytterligare 1% amortering. Så kravet kan vara att amortera upp till 3% av värdet på lånet. Varje år.

Kravet beror sedan på hur hög din belåningsgrad är. Detta tror jag ni har bra koll på så tänkte inte gå in mer på det.

Jag tycker att detta kravet är ganska bra. Med tanke på att vi är hårt belånade i Sverige och att många som köper sina hus belånar sig till max så känns det rimligt att det finns ett krav på att amortera någon procent per år.

Vi har alltid, sedan vi köpte vårt huset för snart 9 år sedan, amorterat. Vi har amorterat mer än vi behövt och i februari så ökade vi faktiskt vår amortering ännu mer. 5 000kr per månad i amortering. Det trots att vi har en belåningsgrad runt 60%. Det betyder att vi betalar av 60 000kr per år på lånet.
I den farten är vi skuldfria, bolånet är det enda lånet vi har, om 30 år. Inte så pjåkigt faktiskt.
Nu vet jag att det inte kommer bli så av olika anledningar. Dels så kommer vi låna upp pengar på huset för renoveringar i framtiden. Kanske köper vi ett fritidshus eller så slutar vi bara att amortera när skulden kommer under 50%.

Amorteringsfritt

Nu har det hänt en del sedan amorteringskravet kom. I februari valde alltså vi att öka på vår amortering i samma veva som vi band lånet på 5 år. Det kändes helt rätt och är något vi funderat på att göra ett tag.
Men månaden efter, i mars, så förändrades världen. En kris som vi kanske inte trodde skulle drabba oss i Sverige. 
För egen del måste jag ändå säga att livet rullar på som tidigare. Jag jobbar som vanligt på min arbetsplats även min fru har det ungefär som innan Corona.
Men världen är inte riktigt sig lik och med tanke på att det kommer vara ett osäkert ekonomiskt läge ett bra tag framöver så har även vi valt att ansöka om tillfälligt amorteringsfritt. Det gick snabbt att få svar och april blev sista månaden vi amorterade på ett bra tag framöver. Troligtvis kommer vi har amorteringsfritt fram till sista augusti 2021.
Jag känner att jag vill ta tillvara på detta läget. Jag vill bygga en extra stor buffert. Jag vill också spara lite extra pengar på börsen. Tanken just nu är att lägga 4 000kr varje månad på buffertkontot. 1 000kr blir en extra slant till månadssparandet. 
Trots att vi inte påverkats av denna kris så vill jag vara extra trygg ett tag framöver. Så därför känns det bra att nyttja amorteringsfritt trots att tanken i början på året var att amortera mer på bolånet.
Hur gör ni?
Är ni fler som ansökt och fått amorteringsfritt?
Varför/varför inte?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej DS!
Ja, har men en belåningsgrad närmare 50% än 100%. Då känns det som ett bra läge att faktiskt spara mer än att amortera mer. Iaf när läget ges.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Slimis!
Ja visst är det så. Det är alltid bra att amortera.
Tycker också det beror mycket på vilken belåningsgrad man har. Ligger belåningsgraden i de högra trakterna. Då är det nog lika bra att fortsätta amortera om inte lönen påverkats. Annars så känns det som ett bra läge att faktiskt spara lite mer pengar just nu.

Som du säger så är det intressant att belåning på aktier ger lägre ränta än ett bolån.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej IGMR!
Håller med dig. Amortering är alltid bra. Vi ligger på ungefär samma belåningsgrad och därför känns detta som en nobrainer.

ISK lär växa bättre än amorteringen 🙂

Tack, detsamma!

Mvh PB?

The Dividend Story

Hej!

Vi har också ansökt om amorteringsbefrielse. Håller med Slimis om att amortering är ett tryggt sparande. Dock tror jag man behöver gå beyond tryggt sparande om man ska växa förmögenheten riktigt fint på lång sikt, därav att jag föredrar att sätta in mer pengar på börsen 🙂

Ha en superbra dag!

Slimis

Hej PB?

Jag tycker amortering är ett tryggt sparande som passar de flesta. Kommer själv amortera ner lite på aktiebelåningen framöver. Konstigt nog skulle jag nog haft en högre ränta om jag haft bostadsbelåning då jag nu har största delen av lånet till 0.99 %. Jag tycker det är bra att alla amortera de senaste åren. Men som läget är nu är det bra att det är mer frivilligt då många fått mindre inkomst.

Mvh Slimis

IGMR

Hallå PB,

Att amortera är aldrig fel. Nu regnar det dock manna från himlen och jag håller ut hatten. Vi har 60% belåningsgrad på huset och ansökte illa kvickt om amorteringsfritt. Detta blev vi beviljade utan knussel och dessa kommer gå in i vår ISK där jag är övertygad att det kommer utvecklas bättre över tid.

Tycker ni gjorde ett bra val.

Pappa betalar?

Ja satt med datorn så du hade lite tur 🙂

Hmm, vad konstigt. Funkar som vanligt för mig. Använder chrome som webbläsare.
På telefonen har jag inte testat.

Hoppas det löser sig!
Mvh PB?

Anonym

Jäklar vilket snabbt svar 🙂
Jag kommer till inloggningssidan och när jag slår in lösen får jag bara upp "kunde inte upprätta bla bla till servern"
Från datorn kommer jag inte ens åt inloggningssidan. Aja skumt, tack för ditt svar!

Pappa betalar?

Hej!
Var inne och svarade på någon enkät i morse och testade att logga in nu.
Fungerar bra.

Kommer du inte in alls eller vad är det som inte fungerar?

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hade jag inte amorterat 5 000kr i månaden så hade jag nog inte brytt mig om amorteringsfritt. Men nu känns det skönt att boosta bufferten.

Vettigt att alltid amortera något. Tror jag kommer göra detsamma när jag ligger på ca 50%.

Mvh PB?

Anonym

Tjena!
Off topic men funkar mobrog för dig? Jag har inte kommit in på hela dagen.
Mvh

Anonym

jag har låg belåningsgrad, ca 50 %, och hyfsat låg ränta(1,35% stabelo/avanza), bolånet är inte så stort då jag bor i ett småsamhälle, drygt 600 000kr, amorterar 1700kr i månaden, men sänker den gradvis tills jag är nere i 1000kr i amortering, där vill jag nog stanna, i aktier pytsar jag nog in 4000-5000k varje månad
mvh sportcarl

Pappa betalar?

Hej Sportcarl!
Det är aldrig fel att amortera. Vi har som sagt alltid amorterat mer än vi måste men jag kände att det var läge att nyttja detta för att bygga en extra stor buffert. Allt för att sova bättre.

Håller med om att amortering är ett bra komplement.

Vad är din belåningsgrad?
Hur mycket amorterar du?

Mvh PB?

Sportcarl

Jag fortsätter amortera, finns ingen anledning att sluta med det om man har arbete, man sitter i en bättre sits mot bankerna framöver, och amortera är ett bra komplement till aktier och bankbok

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x