Sparkvot Februari 2019
Sparkvot Februari 13,4%

Inlägget innehåller reklam och 
annonslänk från Odla.nu.

Sparkvoten ökar

Förra månaden så landade sparkvoten på 12%. Det ligger i linje med förra årets sparkvot. Detta år har vi höjt ribban och hoppas på att få upp sparkvoten till 15%.
Nu är vi inte riktigt där än men iaf lite närmare än förra månaden. 13,4% är en bit från 15% men kul att det går uppåt och inte neråt.

Jag fortsätter vara transparent och lägger ut våra löner och exakt hur mycket som sparas i kronor och ören. Hoppas det uppskattas.
Här kan ni se inkomster och sparande:

Sparkvoten blev högre än förra månaden. Dels är inkomsterna ca 3 000kr lägre denna månad. Det beror på att jag var ledig under December utan lön (har inga semesterdagar i min tjänst). Tog lite föräldrapenning men det hjälper inte för att komma upp i en full lön. Nu är dessutom alla mina föräldradagar slut så vill jag vara ledig några dagar då jag jobbar blir det utan lön.
Mamma betalar? fick en vanlig lön trots att hon var sjukskriven innan resan till Thailand men semesterersättningen vägde upp den förlorade inkomsten vid sjukdom.

Vi har också ökat aktie och fondöverföringarna en gnutta, blev lite extra denna månad då ändringen gjordes precis efter en automatiskt överföring var gjord. Det blev alltså 300kr extra till Mamma betalar?s fonder. Det gjorde ju inget.

Mina aktier har vi ökat från 700kr till 1 000kr och det är en permanent ökning som dras varje månad.
Mamma betalar? har vi ökat från 600kr till 700kr varje månad. Denna månad blev det dock lite mer.

Jag hoppas kunna övertala Mamma betalar? att öka lite till om någon månad. Kan vi smyga in en extra hundring med jämna mellanrum kommer det göra stor skillnad i längden.

Trots detta så är vi inte uppe i sparkvoten jag vill att vi ska nå. Men iaf närmare.
Hellre små steg än inga steg.

Hoppas nästa månad blir ännu bättre.

Det som är riktigt kul, är att denna månad är den näst bästa i kronor.
Är bara en enda månad sedan jag startade bloggen som vi sparat mer än 6 000kr. Kul!

Månadens drygaste utgift:

Vi har två katter och denna ena har blivit dålig. Vi var tvungna att besöka veterinären. Som tar är har vi försäkring och det kostade ”bara” 1 500kr plus medicinkostnad. Tyvärr kommer det bli mer kostnader framöver.
Vi kommer behöva fundera på om kostnaden är värt det. Katten är inte så ung längre.
Ett tufft beslut om han inte blir bättre. Hoppas allt går bra så vi slipper fundera på hur vi ska göra.

 

Månadens roligaste utgift:

Det är helt klart biljetterna till Melodifestivalen. Som tur är så klarade vi oss med att ”bara” betala 1 300kr. Vilket i sig är galet mycket pengar, mer galet blir det då det bara handlar om 2 biljetter. 
Vi är 4 i familjen och som tur var, lyckades Mamma betalar? att vinna 2 biljetter.
Vi kommer alltså inte att sitta bredvid varandra men det gör inte så mycket.
 
Vi gillar Mello mycket och detta ser vi verkligen framemot. 
Vi funderade ett tag på om vi skulle sova kvar i Nyköping men väljer att åka hem efter Mellon. Dels sparar vi några kronor på det men vi slipper också stressen på söndagen. Det är träningar som skall åkas på och vi hade ändå behövt åka tidigt på söndagsmorgonen och inte hunnit njuta av hotellvistelsen.

I sparande räknar jag amortering på huset.
Mamma betalar?s sparande i fonder, mina aktieköp och barnsparande.

Räntesparande som inte räknas med i sparkvoten

Vi har ett bilkonto, renoveringskonto, resekonto och buffertkonto där det totalt läggs 5 200kr/månad. Detta sparande räknar jag dock inte med i sparkvoten, dessa pengar är framtida kostnader så de räknas redan som om de vore konsumerade.

Bilkontot 700kr/månad används till servicekostnader och reparationer. När dessa kostnader kommer så tas de från kontot och bokförs inte som kostnader den månad de sker. Typ som en avbetalningsplan, fast i förskott.

Renoveringskontot 1 000kr/månad har samma princip som Bilkontot men här används pengarna till förbättringar för hemmet.

Buffertkontot 1 000kr/månad har också samma princip och gäller oväntade kostnader som kan komma i hushållet. Kylen går sönder. Ja jag tror du förstår…

Resekontot 2 500/månad är pengar som ska användas till längre resor.

Hoppas ni också är nöjda med ert sparande denna månad!

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej!
Visst är det så. Lite läskigare bara.
Jag med. Så skönt att kunna dra av kostnader med hjälp av detta buffertsparande.

Ja vi var och tittade i lördags. Supernice och så kul för barnen. Ska skriva lite om sportlovet och mellon snart.

Mvh PB?

Hon

Håller med Snålgrisen. Jättekul med bloggare som vågar vara transparenta med sina siffror! Jag gillar skarpt era buffertsparanden till resor, renoveringar osv, snyggt jobbat!

Har ni redan varit och sett Melodifestivalen, eller ska ni se finalen? I vilket fall, hoppas att det blir en fantastisk kväll! 🙂

/Hon

https://utbrytningen.blogspot.com/

Pappa betalar?

Precis.

Ja visst är det trist. Att MB? måste pendla med bilen, inte så långt men endå. Det gör att det nog blir en plus-minus affär. Men nu var det inte pengarna som gjorde att hon bytte jobb. Hon ska jobba på en plats hon drömt om länge. Och som ni vet har jag skrivit att hon verkligen inte trivdes på sitt förra jobb. Hade lönen varit sämre på det nya hade hon tagit det ändå.

Jag förstår precis hur du känner. Visst är det säkert lätt att ta reda på vem jag är också. OM någon skulle vara intresserad av det.
Men jag tycker det känns lite lättare när jag är anonym. Hade i dagsläget inte vågat göra det som offentlig person.

OM det är ok för dig att skicka över kostnader så gärna. Jag lovar att inte lägga ut något.
Känner bara att det känns bra och intressant att jämföra med andra. För att få inspiration.

Mvh PB?

Cosmonomics

Jag förstår din tanke, vi har också saker som vi lägger utanför budgeten och slår ut över hela året för att jämna till – annars skulle vi ju t ex gått rätt bra back när vi installerade solceller för ett år sedan, om vi säger så… Blir bara skumt om man lägger det på en enskild månad.

Ugh, angående det där med lönehöjning som inte blir något netto. Maken disputerade ju i december och det märks knappt att hans lön nu är 2 500 kr högre än innan dess (automatiskt påslag för att vara doktor). Det är tråkigt med så hög skatt, man blir ju inte direkt motiverad.

Jag funderar på att vara mer transparent med exakt vad våra kostnader är, men eftersom jag inte är anonym på bloggen tar det emot lite (även om det ärligt talat ju gällande lön inte är särskilt svårt att ta reda på vad vi tjänar och därifrån extrapolera alla våra kostnader, men så mycket energi tror jag inte någon lägger ner). Såg din efterlysning på Twitter, vill du bara ha att jämföra med någon annan familjs kostnader så kan jag tänka mig att dela med mig privat 🙂 Ser fram emot ert inlägg om det i alla fall!

Med vänlig hälsning,
Cosmonomics

Pappa betalar?

Hej tioårsplanen!
Vad landade du på? Hittar inget inlägg om det.

Tack. Sakta men säkert jobbar vi oss starkare!

Mvh PB?

Pappa betalar?

Näe, tror det är ytterst få som gör det.
Det går att flytta mindre vilket gör att du får loss pengar. Eller skaffa en hyresrätt.
Jag kan absolut tänka mig att flytta till något mindre i framtiden för att få loss pengar.

Jag gillar Jan men just i detta fallet håller jag inte med honom. Jag anser att man ska räkna med pengarna som finns i huset. Det är som med aktier de styrs också av marknadsvärdet. omöjligt att veta vad värdet ska vara imorgon eller om 30 år.

Mvh PB?

10årsplanen

Jag hamnade lägre än jag hoppats men helt klart nöjd. Januari och februari är tyvärr inte de bästa månaderna. Starkt jobbat själv, kul att se er jobba på! 🙂

Anonym

Fast nu säljer ju inte folk sina hus bara för att de ökar i värde, och dessutom så köper man ju något annat för pengarna, man flyttar ju inte ut i skogen. Pengarna som finns i huset går inte att använda.
Nej, jag håller inte med, jag ser inte boendet som en investering. Jag har samma inställning som Jan Bolmeson på Rika tillsammans.

Pappa betalar?

Hej Anonym!
Fick frågan för någon dag sedan också.

När du minskar din skuld (bolånet) så ökar din förmögenhet. Huset kan du sälja och med största sannolikhet få tillbaka pengarna. (finns många som är miljonärer tack vare sina bostäder, trots att de hade lån från början).
Lånet har ett underliggande värde. Det är inte bara en skuld. Huset är värt något och därför blir skulden mindre och husets värde högre.

Håller du inte med?

Mvh PB?

Anonym

Varför räknar du amortering som sparande, det är ju avbetalning på lån?

Pappa betalar?

Hej Snålgrisen!
Det är inte ett enkelt steg att visa inkomster. Vi svenskar är så inprintade att det är fult att prata pengar.

Jag håller med om att det blir mer intressant.

Jag har funderat på att göra det och håller på med ett inlägg kring detta. Skulle tro att det blir en hel del inlägg om detta framöver. Känner att jag kommit långt med fasta utgifter men vi gör mycket annat som pengarna går till. Det kommer visa sig i inläggen framöver.

Att "endast" satsa på en sparkvot på 15% tycker jag inte är så illa. Jämför vi det med resten av landet ligger vi ganska bra till.

Jag tror absolut vi skulle kunna spara väldigt mycket mer pengar om vi verkligen ville. Men vi är nog inte där än. Resan är lång.

Ni har ett helt fantastiskt sparande och ännu bättre löner än vi.
Jag lyfter på hatten.
Jag tror ni har ett mer tydligt mål en vi har. Vi vill leva i nuet och tänka på framtiden samtidigt. Luddigt men det kommer kanske visa sig framöver.

Jag ser framemot att visa utgifterna. Dels för att visa hur vi gör men också för att kunna diskutera vad som kan göras annorlunda. Vad är värt att spara in på? Vad vill vi absolut inte spara in på? osv.

Tack för kommentaren.
Har ni något inlägg kring era utgifter? Med tanke på att ni har så låga utgifter 16 000kr vore det superintressant att läsa i vad dessa ligger på?
Vår bil och semestersparande låg under 2018 på nästan halva er månadsutgift, inte riktigt men nästan.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Cosmonomics!
Typ så, tanken är att bilkontot ska täcka service, eller oförutsedda bilutgifter. Fördel med det är att det slipper tas från lönen den månaden. Kan ju bli rätt höga kostnader.

Ja, om vi skulle räkna med allt som läggs undan varje månad är det helt klart en större summa.
Jag tycker det är lättare att göra såhär eftersom jag vet att pengarna kommer spenderas och då slipper sparkvoten bli så slagig.

Håller på att knåpar på ett inlägg kring just det. Vi har mest fokuserat på våra fasta utgifter. Där tycker jag inte att det finns något som sticker ut.

Dels kommer MB? börja nytt jobb på måndag. Det ger 2 000kr brutto mer i månaden. Typ inget netto.
Kommer i framtida inlägg komma in på mer vart våra pengar går.
Men ni som läst bloggen ett tag vet att vi gillar att åka på utflykter med barnen. Imorgon är det Mello i Nyköping. Det blir några tusenlappar eftersom vi är 4st i familjen.

Klart vi skulle kunna dra ner på sådan men det är vi inte beredda att göra i dagsläget.

Mvh PB?

Snålgrisen

Jättekul med bloggare som kan vara transparenta. Då är det enklare att jämföra med sig själv för att se om det är något som man själv kan dra ner på, eller göra annorlunda. Eller kanske någon extrainkomst man själv har missat. Definitivt mer inspirerande än de som är mer abstrakta.

Du har inte funderat på att redovisa utgifterna i ett slags "Lyxfällan-budgettavla"? Att ha så hög inkomst som ni har och endast ha en sparkvot på 15% väcker ju onekligen en del frågetecken från oss intresserade läsare. Det borde finnas mycket mer att spara där..? Om inte så kan ju bloggläsarna komma med tips kring hur en viss kategori kan optimeras, även om ni verkar vara duktiga på att hitta bra erbjudanden.

Är helt nöjda med vårt sparande, kommer inom kort slänga upp en månadssammanställning.
https://snalgrisen.blogspot.com

Cosmonomics

Räknar du då inte med t ex bilkostnaderna när du sedan räknar utgifter?

Kul att sparkvoten går uppåt, hoppas det fortsätter så! Och hade du räknat med de pengarna ni lägger på räntekonton så blir det ju 25% i sparkvot, men jag förstår din variant om ni räknar bort det från utgifterna senare. Jag tycker det blir för bökigt att dela upp, men det gör ju också att månadskostnaderna kan variera kraftigt om det kommer någon större utgift.

Ser du något i övrigt i er ekonomi som ni skulle kunna avvara utan att märka det så mycket? Tittat över försäkringar, streamingtjänster, klädkonto osv? Var tänker du att du ska ändra för att öka sparkvoten? Eller tänker du mer på inkomstsidan? 🙂

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x