Hur har min sparresa varit?

Fick två frågor av en läsare som kallar sig Nyfiken. Jag försökte berätta mer om hur vi sparat till barnen och outade fonderna i barnportföljen. Du kan läsa inlägget, ”Vårt barnsparande”.
Den andra frågan Nyfiken undrade över lyder:
”Vore också kul läsa mer detaljerat om när du började skapa dina aktieportföljer 
och hur du byggde upp dem, var kapitalet kom ifrån osv. 
Början av din sparresa men ännu mer i detalj.”

Min sparresa

Jag är uppväxt med en ensamstående mamma, som varit sjukskriven och inte kunnat jobba under tiden jag och mina syskon var små. Det påverkar helt klart min ekonomiska uppväxt. Min mamma har inte haft möjlighet att spara pengar till oss och det fanns inte möjlighet för henne att spara pengar. Det var inget prat om fonder eller aktier i min vardag som ung. När jag flyttade hemifrån fanns det noll kronor som hjälp in i vuxenlivet.
Självklart har vi i familjen pratat om att spara pengar och att lägga undan pengar för oväntade utgifter. Men det har egentligen mer varit som ett buffertsparande och semestersparande.

Jag började jobba som reklamutdelare när jag var 16. Då tvingade min mamma (vilket var bra) mig att starta ett IPS hos Swedbank. Tror jag var den enda 16-åringen i min omgivning som hade ett eget IPS-konto och där drogs det 100kr varje månad.
Jag flyttade hemifrån under gymnasiet och bodde själv. Rent ekonomiskt var det kanske inte det bästa men det var en underbar känsla att försörja sig själv även om det var på bekostnad av sparandet.
Sen dess har jag egentligen klarat mig själv. Jag flyttade återigen till annan ort efter gymnasietiden, jobbade ett år. Pengarna las på ett sparkonto för ett bekosta framtida utbildning. Jag flyttade till annan ort och studerade under 2 år. Tog inte studielån under hela perioden.
Skulle jag haft den informationen jag sitter på idag, då hade jag tagit fullt studielån under hela studietiden. Jag var uppväxt med att lån skall undvikas och det är väl bra på ett sätt men just studielån är ett lån alla bör maximera. Men som sagt så visste jag inte det då.
Efter studierna så blev det flytt igen och jag hamnade i Västerås, där jag fortfarande bor.
Fick ett vikariat, visste inte om jag skulle få vara kvar så betalade in extra på studielånet under denna tiden ifall jag inte skulle ha jobb efter vikariatet. Också dumt men jag ville bli av med det enda lånet jag hade så fort som möjligt.
Fick fast jobb på en annan arbetsplats efter vikariatet och efter det insåg vi, Jag och Mamma Betalar? att vi behövde en bil. Mamma betalar? hade fonder att ta pengar ifrån och jag tog det som fanns på mitt sparkontot. Vi la in mer en vi behövde i kontantinsats för att lånet skulle bli så litet som möjligt. 
Också lite dumt då vi precis blivit föräldrar och Mamma betalar? skulle vara föräldraledig och vi insåg att våran 2:a på knappa 50m2 inte skulle räcka i all framtid.
Där tror jag att vår vändning kom. Vi ökade amorteringen på lägenheten som Mamma betalar? köpt innan vi träffades. Vi ökade avsättningen till fondsparandet vi hade men framförallt så började vi lägga undan pengar och verkligen tänka på att spara till ett boende.
Trots att vi bara hade en lön och lite föräldrapenning, Mamma betalar? tog bara ut 2 dagar i veckan under ett år. Jag var också hemma under ett år med 5 dagar i veckan. Trots detta så lyckades vi spara pengar för att köpa hus. Så som 25-åringar med barn köpte vi hus och mycket tack vare en fin

utveckling på Mamma betalar? lägenhet och ett drivet målsparande hade vi kontantinsatsen för detta.

Sen kom det ett till barn och sparandet blev lidande igen. under hela denna perioden har vi inte haft mer än kanske 70 000kr i fonder och ca 20-30 000 kr i en buffert/målsparande till semester. Vi har inte levt på gränsen men vi har aldrig prioriterar sparandet. När jag för ett antal år sedan belv sjukskriven och vi fick börja tänka på hur vi gör med våra pengar. Då ville jag göra något åt vår ekeonomi. 
Jag började snöa in på aktier via alla ekonomibloggar jag hittade.
IPS förändrades och jag hade möjlighet att plocka ut dessa pengar eftersom de var under ett prisbasbelopp. Det blev grunden till min portfölj ni ser idag. Ca 27 000kr blev det efter vinstskatt.
Mina fonder i Swedbank såldes också vilket var ca 19 000kr så det var de pengar jag hade i långsiktigt sparande. Alldeles för lite för en familjefar. 
Mamma betalar? har haft fonder som hennes familj sparat till henne när hon var liten. Hon har lyckats tajma marknaden bra med uttag för lägenhetsköp och husköp. Jag kanske skriver mer om Mamma betalar? tillgångar framöver. Det handlar idag om ca 60 000kr.

Så här har ni min ekonomiska bakgrund. Vet inte om det är så intressant men var ändå kul att skriva om det. Har ni frågor eller undrar vad tusan jag har skrivit så är det bara att lämna en kommentar.

Det var svårt att göra detta inlägg och vet inte riktigt om jag är helt nöjd med texten.  Den känns lite allmän och rörig men jag vet inte riktigt vilket fokus jag skulle ha. Här blev det verkligen lite om allt.
Men jag publicerar det ändå och får kanske göra om det på något annat sätt i framtiden.

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Tack så mycket AP!
Mvh PB?

Aktiepappa

Kul att läsa lite bakgrund om dig/er. Ska bli kul att fortsätta följa er sparresa.

Aktiepappa – en blogg om ekonomi och aktier

Pappa betalar?

Tack!
och tack för dina frågor 🙂
/Pappa Betalar?

Nyfiken

Kul att läsa om din/er resa 🙂

Pappa betalar?

Fortsätt gärna att kommentera. Det är så kul med kommentarer, oavsett om de bekräftar det jag tänker eller ger mig nya synvinklar.
Jag tänker att bloggen ska utveckla mig och inspirera andra. Då behövs fler tankar än bara mina 🙂

Casette

Kul! Jag har följt dig ett tag men inte fått till någon kommentar förrän nu 🙂

Pappa betalar?

Hej Casette!
Kul att du gillade det. Tack!
Roligt att vi har en bakgrund som påminner om varandra.
Jag ska börja följa din blogg också. Kanske lämnar någon kommentar ibland 🙂

Ja det var riktigt bra!

Tack för din kommentar
/Pappa Betalar?

Casette

Tack för ett intressant inlägg. Du och jag har en väldigt lik bakgrund, fram till familjebildningen där vi går olika vägar 🙂

Bra av din mor att få in dig på sparandet 🙂

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x