Tackat nej till ett jobberbjudanden.

Måndag och nytt inlägg. 

För ett tag sedan så fick min fru ett erbjudande om att bli någon form av mellanchef på sin arbetsplats. Ett arbete som skulle ge några tusen extra före skatt varje månad. På en vanlig sparblogg hade det troligtvis varit självklart att tacka ja till detta. Mer lön varje månad gör det enklare att höja sparkvoten och komma närmare sitt mål. Så är det såklart men det finns andra aspekter i det hela.

Ett hack upp i hierarkin innebär förutom mer pengar i plånboken, ett större ansvar och en tuffare arbetsbörda. Vet inte om det alltid måste vara så men i detta fall vet vi att det är så. Det skapar problematik i vardagen för oss. Som läget är just nu behöver vi finnas som stöd för våra barn på morgonen. Jag har svårt att komma sent till jobbet om det skulle hända något, min fru har idag en god flexibilitet på jobbet och det är inte säkert att det finns kvar om hon får mer ansvar. Så detta är viktigt för oss just nu. 

Sedan har vi aspekten med hur mycket energi du har kvar efter jobbet. Som det är idag är frugan väldigt nöjd med sitt arbete, generellt. Det ansvar som skulle bli med det nya innebär en del huvudvärk och det är något som kommer märkas hemma också. Med tanke på hur vi har det idag så är vi inte beredda att ändra på detta då vi som sagt behöver orka stötta barnen här hemma.

Jag stöttar min fru oavsett vad hon hade valt. Jag ska erkänna att det lockar med lite extra pengar varje månad. Men allt är inte pengar här i världen. Jag är ganska säker på att om tajmingen varit bättre och det varit lite enklare här hemma, då hade frugan tackat ja och varit grym. Men idag är läget annorlunda och prion ligger på annat. Då får det vara så. 

Vad vill jag förmedla med detta då. Ja, kanske att allt har sin tid. Ibland är det extra viktigt att prioritera familjen. Ibland mindre viktigt. Just nu är vi definitivt i en period där familjen måste gå först.

Hur hade du gjort? (Med dina förutsättningar i dagsläget)

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej DS!
Ja superkul, tyvärr är ju dock detta typ det enda arbetsgivare gör för att visa uppskattning. Finns så många andra sätt att göra det på. Men jag förstår vad du menar.

Ja helt klart skulle det blir mer stand-by för att finnas för medarbetarna och det är just det som hon inte är så sugen på just nu.

Hoppas hon får liknande erbjudanden i framtiden när det passar bättre i våra liv.

Mvh PB?

The Dividend Story

Hej!

Stort grattis till din fru som blev erbjuden positionen, det är alltid kul när det visas uppskattning för det jobb man gör. Givet mina preferenser idag hade jag också gjort som din fru och tackat nej. Som du skriver hade det varit trevligt med några tusen extra i plånboken men mellanchef innebär också (givet att man inte är chef idag) att man kanske behöver vara stand-by på ett annat sätt för att också vara tillhands för sina medarbetare.

Pappa betalar?

Hej Louise!
Helt klart!

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Anonym!
Ja det har du helt rätt i. Gäller att tänka till ordentligt och fundera på vad som kommer försvinna/bli lidande för att man väljer till något.

Haha, ja man får vara lite smidig när man pratar om detta på arbetsplatsen.
Ja precis, jag jobbar strax över 80%, frugan jobbar 100% men har sådan frihet att hon kan jobba lite när det passar henne. Så i dagsläget skulle det inte bli någon skillnad om hon går ner i arbetstid. Det funkar så bra ändå.

Jag förstår. Alla har vi saker i ryggsäcken som påverkar våra val. Jag är inte så orolig för att inte ha koll på framtiden. Men extremspar är inte vår melodi. Vi sparar och jobbar mindre samtidigt, trots att vi inte har några fantastiska löner.
Vi vill ha tid med våra barn nu och göra saker med dem. Det gör såklart att sparandet blir lite mindre, men det blir fortfarande av.

Hur ser er ekonomi ut? Utgifter, inkomster, sparande, aktiviter osv. Vore kul att se och inspireras.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej utdelningssmålänningen!
Ja jag tror också det.

Med familj får man helt klart andra prioriteringar. Hade vi inte haft det hade vi säkerligen jobbat betydligt mer och varit intresserade av "högre" tjänster. Eller iaf min fru. Jag är inte helt säker på att jag vill testa det igen efter att ha gått in i väggen.

Ja det finns alltid tid för karriär igen när barnen blivit stora, om det är det man vill.

Ja har man sådana saker i bagaget så finns det alltid en risk att det blir för mycket igen. Gäller att hitta den nivån som funkar för varje individ.

Mvh PB?

Louise

Jag hade gjort som din fru. Välmående och balans i tillvaron är viktigast!

Mvh Louise

Pappa betalar?

Hej Fumlan!
Ja verkligen, det tror jag också. Min fru ska nog ha större ansvar än vad hon har idag. Men tror ändå hon är nöjd med det just nu så hon har mer energi här hemma. Tror dock att det finns tid för det i framtiden 🙂

Ja alltid familj och hälsa före pengar!

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Krokofanten!
Tack!
Ja precis, det tror jag också.

Låter ju väldigt klokt. Pengar på banken är ju också bra men det finns en gräns på när de blir överflöd. Gäller att hitta sin gräns och samtidigt vara nöjd med livet.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Hea!
Tack!
Ja det är ju faktiskt så. Vi spara också för att få frihet och det vi tycker är viktigast är att vara tillsammans, hela familjen. Man lär ju passa på när barnen fortfarande vill hänga med oss också. Sen när barnen blir stora och flyger ut. Då finns all tid i världen för chefstjänster och övertidsjobb.

Låter som att du tänker som vi gör 🙂

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Snålgrisen!
Ja klart det skulle bli lite mer möten och annat som skapar huvudvärk.

Ja din lön går det ingen nöd på 🙂 Vi skulle såklart bli glada för någon tusenlapp mer i månaden men inte till vilket pris som helst.
Ja det är ju inte så dumt att gå ner i arbetstid under en period.
Låter verkligen som att du är förändrad till det bättre.

Familjen före pengar, alla dagar i veckan.

Mvh PB?

Anonym

Ja, det där är väl vår tids livslögn. Att det går att välja till allt utan att välja bort. Sanningen är den, att när vi väljer till så ser vi inte alltid vad vi samtidigt väljer bort.
Jag hade gjort samma sak. Jag värderar familjen och energin efter jobbet mycket högre än mer pengar i plånboken, men hoppas att mina chefer inte ska förstå det…..
Vi klarar oss fint på att jobba 80% respektive 90% så varför arbeta mer än vi behöver?

Efter att ha överlevt allvarlig sjukdom plus haft utmattad partner får livet andra prioriteringar. Nej, vi extremsparar inte eftersom det ändå inte finns några garantier för framtiden.

Låter som helt rätt val. Har inte varit aktuellt för mig, men min bror har gjort samma och vill vara tillgänglig för sin familj samt odla sitt fritidsintresse som elitmotionär vilket inte varit möjligt som högre chef.

Karriär kanske man ska göra innan barn eller när barnen blivit lite större om nu man nu måste?

Själv är jag singel utan barn och med en utbrändhet i bagaget så det kommer aldrig bli aktuellt med mer krävande jobb än jag har nu, snarare att jag kanske behöver trappa ned ansvar eller anställningsgrad ett snäpp för att orka i mål.

Fumlan

Känns som att hon gjorde ett bra val och fler möjligheter kanske dyker upp längre fram. Hälsa och familj får gå före några tusenlappar, tycker jag.

Krokofanten

Jag tycker att hon / ni gjorde ett bra val, det kommer säkert nya erbjudanden då tajmingen för er är bättre.
Jag gjorde samma sak vid årsskiftet, tackade nej till en chefsposition. För min del handlar det om läkande efter en utmattning och chefsposten skulle bli ännu mer krävande och ur en hälsosynpunkt skulle det vara en katastrof. All investering i år blir i min hälsa annars finns det ju ingen mening med pengar på banken heller.

Anonym

Klokt. Resonerade nyligen ungefär likadant . Tackade nej då jag kommit fram till att mitt mål är ju att jag vill ha mer tid. Skulle kunna nå det målet tidigare genom att tjäna mer pengar eller spara mer och dra in på många "onödiga" familjeutgifter nu men vill ju ha livskvalité under tiden också./Hea

Snålgrisen

det var nog bra att din fru tackade nej till det där jobbet. För 10 år sedan hade jag nog trott att hon var galen, men nu efter 3 år med FIRE-bloggande och över 20 år i arbetslivet har ajg insett att allt inte är guld som glimmar. Hur många fler meningslösa möten måste din fru gå på som "mellanchef"? Atrt inte kunna flexa på morgon och eftermiddag går helt bort för min del, jag kommer när jag kommer, ofta mellan 06.30 och 07.00, men skulle det krisa sig så går alltid familjen först, det är inget snack om saken. Jag går hem senast 15:00 på eftermiddagen, har lagt in "ledig" i kalender utifall nån hurtig typ skulle få för sig att boka ett möte till 16:00. Denna extra tid på em behövs när man har småbarn och en fru som ibland jobbar kvällar.

Skulle nån erbjuda mig ett jobb med mer ansvar hade jag gladeligen tackat nej. Jag har en hyfsat lön på 46000 kr och ansvar som räcker och blir över i nuvarande uppdrag. Funderar dessutom på att utnyttja min rätt som småbarnsförälder och gå ner i arbetstid, att vara ledig på fredagar gör att jag slipper ett skit-tråkigt planeringsmöte. Herr Snålgris är absolut förändrad…. och det till det bättre, tycker jag.

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x