Konsumtion lockar, olika faser i sparlivet

Skrev ett inlägg på Twitter igår kväll som fick igång många tankar. Var svårt att skriva fullt ut om det så det fick bli ett inlägg här på bloggen.

Twitterinlägget:

”Tänker på det här med långsiktigt sparande.

Varför är det så svårt? Varför blir man så sugen på att renovera,

köpa stuga, husvagn, fin bil och byta den efter ett par år. 

Resa varje år osv.

Vad får just dig att tänka förbi detta och faktiskt spara på lång sikt?

Målet med livet!?”


I början av sparkarriären är det väldigt lätt att spara pengar. Då menar jag när man precis bestämt sig för att ta tag i livet och komma igång. Det var det för mig iaf, det tog tyvärr många år innan jag kom dit. Men
hursomhelst.

Först förhandlar man boränta, vips så kan man spara en massa hundralappar mer varje månad och sparkvoten ökar. 

Sedan ger man sig på bredband, streamingtjänster. Efter det så börjar man laga mer mat hemma och tänker på vad köttfärsen kostar, köper lite extra när det är rabatt. 

Sedan slutar man snusa, osv.

Vips så har man inga problem att spara 10-30% av lönen. Vissa går all in och landar på sparkvoter över 50%.

När man kommit så långt att man dragit ner på onödiga inköp, har schyssta deals hos bredband, mobilabonnemang osv. Då hamnar man i någon form av stiltje. Detta kan ta något år innan det kommer. 

Väl där så kommer ett nytt problem. Kläder har man inte behövt köpa för de gjorde man rätt frekvent innan sparfasen började. Nu börjar dock jeansen gå sönder, tröjorna är urtvättade. Barnen växer så där behövs alltid nya kläder 🙂 Likaså mobilen, som nu är inne på sitt fjärde år, när dör den? Frugans dog för inte så längesedan. Nöjer jag mig med en billigare variant? Att köpa begagnad telefon, kan det verkligen vara bra?Huset har man inte fixat så mycket på eftersom man prioriterat sparande eller tid med familjen. Vår frys har börjat låta, måste nog köpa ny. Fan det blir dyrt.

Nu börjar det svåra och det är lätt att konsumtion lockar mer än att spara. Jag känner just nu att jag är i en sådan fas. Vissa saker måste man ju göra, pajar frysen är det ju bara att fixa en ny. 

Vi köpte nyare bil för ett litet tag sedan. Har inte skrivit något om det. Vet inte om det kanske är så att jag
inte vågat. Vad ska ni säga? Hur kan han byta bil? Den förra var ju för tusan bara 7 år gammal. Vi bytte upp oss för att kunna köpa husvagn. Det har jag ifs skrivit lite om tidigare. Men det är nya kostnader. Och dyra sådana. 

Jag känner att jag kommit in i fas där det är mycket annat som lockar än just sparande. Bil, husvagn, vi funderar t.o.m på att kanske renovera här hemma. Hela köket. Husvagn är något som kommer bli av. Det är något vi grunnat på länge. Något som verkligen kommer ge livsglädje. Vi har en del pengar undanstoppade så det blir inget lån iaf. Frugan säljer kanske av hennes gamla fonder som finns på ett aktie och fondkonto. Jag tömmer GratisPengen stålarna och eventuellt tar vi en del pengar från resekontot eftersom det troligtvis inte blir något resande på ett bra tag. Så det drabbar liksom ingen fattig. 

Balansen att spara och göra saker med familjen. Det är inte lätt. Vi sparar ju dessutom för att få mer tid tillsammans. Då ska vi väl också lägga pengar på sådant som vi vill göra tillsammans. Det är ju det vi tänker nu. Så egentligen gör vi ju det vi sparar för. 

Samtidigt så tar det lite emot att spendera. Varför!?

Hamnar du i svackor där du tvivlar på varför du sparar? Hur mycket du sparar eller hur lite du sparar? 

Detta landar väl någonstans i meningen med livet!? Egentligen tror jag att vi har en ganska god balans i vår privatekonomi men man dras mellan de som sparar 80% av lönen, dade ju varit grymt att vara där. Samtidigt blir man ju sugen på att köpa en sprillans ny husvagn och varför inte en sprillans ny bil också. Hade ju varit fantastiskt nice. Men landar liksom långt ifrån båda sidor.

Som sagt, en period av tvivel och ville bara få ner det på papper så jag kan lämna det och bli glad för det jag gör och kan igen 🙂 Kan vara lite rörigt inlägg men det gick väldigt snabbt att skriva och jag känner mig inte så kry, så nöjer mig med hur det blev. Ni får fråga om det är något som verkar superkonstigt.

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej DS!
Tack!
Ja precis, kan tänka mig att det verkligen kan bli svårt att motivera sig när månadsinsättningarna "knappt påverkar" portföljen. Jag är ju ganska långt från det än så länge 🙂

Ja en bieffekt av att inte resa är helt klart att resekontot är onödigt stort. Vi satte oss ner och pratade lite om det här hemma. Det gjorde att vi justerade vårt målsparande. Från att spara 2 500kr till resor varje månad har vi nu dragit ner det till 500kr i månaden. Ser liksom ingen ljusning för resandet på ett bra tag.
Istället har vi justerat upp överföringen till renoveringskontot så vi lägger 3 000kr varje månad där, istället för 1 000kr. Vi kommer göra så fram tills det känns rimligt att resa igen.

Kanske blir ett inlägg på bloggen om hur vi ändrat om i vårt målsparande.

Ja du har rätt. Bra att spara pengar men viktigt att använda dem, till sådant som ger mervärde 🙂

Mvh PB?

Pappa betalar?

Vad skönt. För mig kommer de ibland men brukar gå över ganska snabbt.
Ja det kommer en period då saker faktiskt går sönder, oavsett om det varit bra kvalitet från början.

Ja det är inte helt lätt att hitta balansen. Men det är viktigt att det känns bra i nuet så vissa paerioder får nog helt enkelt bara vara lite dyrare. Så länge man hela tiden kan spara en del av lönen såklart 🙂

Tack detsamma!

Mvh PB?

The Dividend Story

Hej!

Väldigt tänkvärt och intressant inlägg. Jag har funderat i lite liknande banor. I början av spararesan gör man hela tiden framsteg (som du skriver bättre villkor på massa saker) och kan spara mera pengar hela tiden. Som en konsekvens ökar nettoförmögenheten relativt fort när varje sparad krona gör ett tydligt avtryck. Det blir lätt att man kommer in i ett "vardagslunk" med sparandet sedan tycker jag, dvs. (åtminstone för mig) så försvinner lite av motivationen då. Vi har kunnat spara mer pengar i år till följd av att det är svårt att resa, men jag önskar att jag hade kunnat resa och således spara mindre pengar. Så att köpa ny bil för att kunna realisera en husvagnsdröm låter helt rätt och fantastiskt! Att njuta av liver är viktigare än att spara pengar 🙂

Frihetsmamman

Jag är inte inne i en svacka vad gäller motivation, den är nog större än någonsin. Däremot känner jag igen mig i det du skriver om att det blir svårare och svårare att optimera livet ekonomiskt med tiden och att det börjar bli uppenbart att vi inte kan undvika alla kostnader. Det senaste året har det varit något varje månad (förutom i oktober, tror jag) som är dyrare och gör mig lite sur när jag får kreditkortsräkningen. Om det inte är vinteroveraller, vinterdäck eller service på bilen så är det en ny diskmaskin eller dator. Alltid är det något som går sönder eller som ny livsstil kräver. Jag är ju till exempel föräldraledig nu (och lite graviditetstjockare än vanligt), vilket gör att vi antingen är hemma eller ute vilket kräver en del nya kläder om vi inte ska frysa. På det stora hela känner jag att det är en utmaning att hitta en lagom nivå som känns hållbar, men det kommer säkert med tiden. Hoppas ni når dit ni med. 🙂

Pappa betalar?

Ja precis så är det. Lätt att glömma.

Ja superkul!

Fumlan

Precis, det är nog väldigt viktigt att vara lite flexibel och tillåta sig att tänja på eller omrikta sina mål. Vi människor utvecklas och växer hela tiden och våra behov och prioriteringar med oss.

Kul att du inte bara följer din plan, utan även min blogg! 🙂

Pappa betalar?

Hej Arbetsplanen!
Ja det har du rätt i. Det tar absolut mer när något går sönder.
Just det där med att leva på gränsen är ju ok så länge allt flyter på bra. Men så fort det kommer något man inte tänkt på, då blir det tufft. Min upplevelse som god man är att det ofta inte blir som man trodde.

Tror du har helt rätt. Jag ska påminna mig om att jag är en vinnare, fint sagt!
Det är bra med planer men planer behöver förändras eftersom vi förändras.

Ser framemot att läsa ditt inlägg om att leva nu eller sen!

Tack för dina tankar. Det är så skönt att kunna tänka högt med er här på bloggen och bolla tankar och idéer med varandra!
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Frilans!
Du har helt rätt. Jag har varit sjuk i ett par dagar och nog bara överanalyserat mina känslor. Blir så ibland.

Man ska vara nöjd med de beslut man tar, om det är bra beslut 😉
Bilen är grym och vilken skillnad det är på en D4 kontra en D2. Automat också, kul som attan att köra 🙂

Jag tycker ni har gjort helt rätt som sparar till boendet! Kommer kännas superbra när ni hittar det!

Jag tror helt klart att vi kommer vara supernöjda med husvagnsköp, det kommer förgylla hela sommaren. Så på sett är det värt varje krona. Husvagnar har dessutom rätt bra andrahandsvärde så egentligen borde det inte bli så fasligt dyrt.

Tack för dina tankar!
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Fumlan!

Inser att jag inte läser din blogg. Det är ändring på det. Nu följer jag den!

Ja det är ju det här vi sparar för. Det är precis som du skriver, jag har liksom skapat något mönster/bild av hur vägen ska se ut. Nu vill jag vika av den lite trots att det egentligen inte handlar om vika av. Bara gena lite. DÅ menar jag att gena till det vi verkligen vill. Umgås och gör saker tillsammans. Vilket egentligen betyder att vi följer vår plan (men inte så som jag trodde att planen var), typ.

Tror du hänger med 🙂

Tack för pepp!

Mvh PB?

Arbetsplanen

Jag har ännu inte börjat tvivla på varför jag sparar, jag behöver bara vakna en vardagsmorgon så vet jag. Jag har dock börjat märka att det tar emot mycket mer när saker går sönder, vilket saker och ting börjar göra efter ett tag :p Det är mer befriande när man inte är lika sparsam när saker går sönder. Aldrig kul såklart, men det tar inte lika hårt. Tror överlag livet rullar på bättre när man inte bryr sig om pengar alls. Är månadens lön slut så är konsumtionen auto-reglerad (som du inte tar steget längre med lån/krediter dvs). Det är ett simpelt liv men som också kan vara stressfyllt om man ligger på gränsen ofta.

Kan tänka mig att det blir svårare mentalt med barn (i alla fall när de blivit några år). Men där får man tänka, precis som Fumlan skrev, att oavsett vad du gör så gör du rätt/det du strävar efter. Sparar du mindre för att t.ex. kunna arbeta lite mindre redan nu eller göra lite mer kostsamma aktiviteter tillsammans är det ju precis det du sparar för ifrån början. Så oavsett blir du en vinnare. Tror det är få som kör enligt sin plan hela vägen, och de som gör det lever antingen ensamma eller i par utan barn (vad jag vet).

Har tänkt skriva om att leva nu eller sen, men har inte varit engagerad nog ännu :p
Bra inlägg!

/Arbetsplanen

Frilansportföljen

Jag tänker att sparandet ska vara roligt,, det blir jobbigt om man skuldbelägger sig själv över beslut som man faktiskt har glädje av att ha tagit. Jag själv kommer att pausa mitt sparande till portföljen i några år, allt kommer att gå till ett framtida husköp.
Sedan kanske jag återupptar sparandet till portföljen, om vi inte kommer på något annat sparprojekt.. typ fritidshus, fritidshus utomlands, utbyggnad av veranda, friggebod, osv., drömsemester och liknande. Portföljen fortsätter att ticka på,, om så i halvfart. Det gör inget 🙂

Fumlan

Hehe, skrev nyligen ett litet inlägg om bl.a. frys-shopping om man vill kika https://fumlanwalkoflife.blogspot.com/2020/11/kortet-brinner-och-kontot-bloder.html

Men om vi ska vara lite seriösa så tror jag att det är viktigt att lyssna på sig själv, för även om det är en god sak ni kämpar för i erat sparande, så är det trots allt här och nu ni lever. Det är nu barnen är små och det är nu ni skapar minnen åt dem. Precis som du själv säger, det är ju det här ni sparar för. 🙂

Jag tänker att det som tar emot är att bryta ett djupt inrutat mönster, som du själv har arbetat hårt för att rita upp. Det känns busigt och slösaktigt och det ligger kanske nära till hands att både du själv och andra i din närhet ifrågasätter syftet med det tidigare hårdsparandet. Men återigen, det känns som att du har dina prioriteringar klara för dig och det ena behöver inte utesluta det andra.

Mvh Fumlan

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x