Möjligheter som skapas av en god privatekonomi

Sund ekonomi föder sunda beslut

Tänkte berätta om en trevlig biverkan av en god och sund privatekonomi.

Som jag skrivit om tidigare så var Mamma betalar? nästan på väg att dö inombords av sitt jobb. Detta utspelade sig under hela 2018. Kanske t.o.m under en längre period än så.

Att avsluta en tjänst man inte trivs på kan var ekonomisk fråga.
Gör det inte till det!
Se till att sänka utgifter och spara överskottet.
Då har du en större möjlighet att må bättre.

Men hon gjorde slag i saken och sökte några jobb. Precis i slutet av 2018 stod det klart att hon landat sitt, kanske drömjobb. En arbetsplats hon suktat länge efter att komma in på iaf.

Det var nära att hon sa upp sig innan hon hade fått något nytt jobb. Jag såg att hon verkligen behövde komma bort från arbetsplatsen.
Jag hade t.o.m börjat räkna på hur länge vi klarade oss på det som fanns på sparkontona och tänkte att det dessutom går att sälja fonder eller aktier om det skulle dröja för MB? att få ett nytt jobb.

Jag tänker ju att vi sparar pengar för att kunna må bra. Nu behövde vi inte göra det då hon fick ett nytt jobb.

Hon fick en tjänst som hon kände sig nöjd med, några kronor mer i lön och större ansvar. Precis som hon ville. Dock var det pendlingsavstånd men det kändes som att det skulle vara värt det.

Hon började arbeta där i våras men efter ca 2-3 månader, eller egentligen nästan från början så kändes det inte bra. Dåligt bemötande av nyanställda, inte bara mot henne utan mot andra också.

Chefer som låter problem fortgå utan att göra något åt det. Att bara säga saker utan att gör action av det. Det gillar inte Mamma betalar?.
När hon dessutom inte får den tid och befogenheter hon trodde hon skulle få insåg hon att detta inte skulle fungera. Att vara en chef utan att ha tid för chefskap, inte kul.

Att hon dessutom behövde pendla gjorde det bara värre.

Denna tjänst är nu avslutad. Det blev en kort sejour på denna arbetsplasten för MB?.

Som tur är så har MB? inga problem att få en ny tjänst. Det blev klart ganska snabbt med ett nytt jobb. Hon var på väg att säga upp sig innan nytt jobb var klart med ville vänta tills det var helt klart med nya jobbet.

Dock blev hon mer eller mindre tvungen att säga upp sig före hon skrev på pappret för det nya jobbet. Detta eftersom arbetsgivaren glatt vill att provanställningen skulle gå över till en fast anställning. Då var hon tvungen att säga nej för hon ville inte få 3 månaders uppsägningstid.

Veckan efter det var det signat på nya arbetsplatsen. Hon avslutade sin tjänst i juni.

För några år sedan hade vi velat att hon började jobba på nya stället så snabbt som möjligt eftersom det knappt fanns några dagars semesterersättning att prata om från den senaste arbetsplasten.

Men eftersom vi under snart 2 års tid dragit ner på våra utgifter, ökat det långsiktiga sparandet och målsparandet så öppnades en  möjlighet här.

Som ni vet är jag ledig länge under sommaren. Nu fanns det en chans för MB? att få vara ledig lika länge.
Det kostar såklart en hel del, men ni som läst bloggen ett tag vet att jag och min familj prioriterar tid tillsammans och främst med barnen, framför pengar.
Så vi valde därför att hon börjar sin nya tjänst 1/9.

Sparkvoten kommer påverkas av detta som ni kommer få läsa vid nästa sammanställning.
Men fasen vilken härlig sommar vi har haft!

Tid med familjen går köpas med pengar.

Har du ekonomin att välja din väg?

Jag är så ofantligt glad att vi fick denna möjligheten. Men främst är jag glad att vi skapat oss denna möjligheten.

Hade vi inte skapat en sund ekonomi och en lagom utgiftsnivå så hade det inte varit en  möjlighet att överväga.

En fantastisk biverkning av en god ekonomi.

Har ni varit med om några goda möjligheter som uppstått av att ni gett er ekonomiska möjligheter att ta dem?

Eller tvärtom, en möjligheter som funnits med ekonomin gjort att ni inte kunnat ta chansen?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej!
Spännande!
Bra sätt att fixa lite extra klirr i kassan.

Okej, ja häst kan jag tänka mig att det går en del pengar till. Men säkert superkul om man har det intresset 🙂

Mvh PB?

Louise

Sidoprojektet består i att hyra ut lite maskiner jag köpt in. Det funkar bra eftersom jag kan branschen och har kontakterna. Investeringen har snart betalat sig och det kommer bli pluspengar inom kort.

Jag behöver dessutom en något större buffert än andra på grund av att jag har en häst 🙂

Pappa betalar?

Alltid bra att se över utgifterna. Helt klart där det är enklast att påverka.

Intressant med sidoprojektet, vill du berätta mer? Några extra slantar varje månad är alltid bra. Jag själv har testat att sälja lite blommor och plantor jag själv sått och odlat. Gett mig några extra slantar till portföljen.

Ja det händer något när man får bättre koll på ekonomin och när man funderar på vad saker är värt.

Alltid bra med en buffert också, även om jag inte tycker den ska vara för stor om man har ett bra sparande och en portfölj.

Mvh PB?

Louise

Främst har jag sett över mina utgifter. Bytt försäkringsbolag, sagt upp onödiga försäkringar etc. Sedan har jag påbörjat ett litet sidoprojekt som går ut på att hyra ut maskiner, det ger några hundralappar extra i plånboken. Framför allt har jag insett att man kan komma långt genom att ha bättre koll på hur man spenderar sina pengar! Jag har dessutom en okej buffert att falla tillbaka på om det skulle inträffa något oväntat, och det är alltid en trygghet.

🙂
/Louise

Pappa betalar?

Hej DS!
Tack!

Ja det gäller att ta chansen när den kommer.
Ja vi har nu efter egna erfarenheter lärt oss att det är det lättaste sättet att må bättre på.
Vi hoppas MB? kommer trivas bra på nya jobbet.

Men nu är det väl ett sabbatsår på G!?

Mvh PB?

The Dividend Story

Vilket inspirerande inlägg! Helt rätt att utnyttja den ekonomiska frihet man har skaffat sig. Också helt rätt att avsluta anställningar som man inte trivs med. Jag är ibland lite dålig på att få tummen ur så jag blir väldigt inspirerad av personer som följer sina hjärtan.

Jag har tidigare meddelat på jobbet om att jag vill gå ner och jobba 80% och vi var på väg att få till en plan för det, sedan kom en omorganisation emellan 🙂

Pappa betalar?

Hej Louise!

Ja verkligen. Man önskar alla kunde ha sådana möjligheter. Som jag skriver så hade vi nog inte upplevt oss ha råd med något sådant tidigare i våra liv. Men nu har vi minskat utgifter och prioriterar tid tillsammans mer.

Kul att höra. Skönt att ekonomin nu tillåter det. Vad har du gjort för att skapa den möjligheten?

Tack för fin kommentar.
Mvh PB?

Louise

Vad skönt för er! Fungerande privatekonomi när den är som bäst helt enkelt!

För min del känner jag att jag för första gången kommer ha möjlighet att gå ner i arbetstid och jobba 80% en tid framöver. Det har jag velat länge men inte haft ekonomiska möjligheter till, men nu gör jag slag i saken och hoppas (tror,vet) att det ska fungera.

Hälsningar Louise

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x