Årets utdelningar 2023

En årssummering jag inte vill missa är den med årets utdelningar under 2023. Bloggen har legat nere ett tag men tänker att jag gör en sammanfattning av utdelningar iaf, trots att vi snart är inne i februari.

Utdelningar

Mina utdelningar 2023

Hur har utdelningarna fördelat sig under 2023?
Utdelningar är inte hela världen och jag har dessutom börjat vikta mer av sparandet till fonder som inte delar ut något. Men det trillar ändå in utdelningar och det är intressant att se vilka bolag som delat ut mest.

I min portfölj har jag ett helt gäng bolag som ger utdelning. Vissa ger utdelning en gång i månaden, vissa kvartalsvis och några en eller två gånger per år. Vi kan också hitta någon fond och ETF med utdelning.

Totalt har bolagen delat ut 4 939 kr till mig. Skulle vi räkna på en heltidstjänst (40h/v) skulle det ge mig en lön på ca 2,3 kr i timmen.
Tur jag inte har en ambition på FIRE, för då är det galet långt borta. I mitt tempo skulle jag nog dessutom hinna gå i pension innan jag kan uppnå FIRE.

Som ni kan se på bilden, så är det i vanlig ordning, Tele2 i toppen. Sedan har vi Swedbank, Clas Ohlson och Kopparbergs i toppen. Precis som det såg ut under 2022.

Målet med utdelningarna

Det är viktigt med mål för sitt sparande. Mitt mål är och har varit sedan jag började blogga, att utdelningarna ska ge en årlig utlandsresa med familjen.
4 939 kr kommer vi fortfarande inte långt på så jag fortsätter att återinvestera utdelningarna och en vacker dag ska dessa gå till en solresa!

Utdelningar 2016-2023

Det är nu 8 år sedan jag startade mitt konto på Avanza. Alltså 8 år med utdelningar. Hur ser då historiken ut?

Ytterligare ett år med lägre utdelning. Det är inte så konstigt egentligen eftersom jag viktat om en del av sparandet till fonder. Jag hoppas dock att det från och med nu ska gå åt rätt håll igen.

Bolåneportföljen

2020 var ett tufft år för många. För mig skapade det en möjlighet att starta en bolåneportfölj. Ett sparande med syfte att vid sämre tider, ta utdelningen för att betala räntekostnaden på bolånet.

Så sommaren 2020 gavs möjligheten att pausa amorteringarna på bolånet. Jag tog den chansen och investerade pengarna i en KF. Så 5 000 kr varje månad i preffar och D-aktier.
Förutom dessa pengar så tog jag den slant jag tjänat på mitt ”GratisPengen”projekt. Ca 31 000 kr som tjänats in på panelundersökningar, cashback och kreditkortsbonus.

Så amorteringspengar under lite drygt 1 år, en boost från GratisPengen och i samband med att vi renoverat en del hemma, så lånade vi lite mer än vi behövde och dessa pengar investerades också i bolåneportföljen.

Utdelningar bolåneportföljen 2023

I skrivande stund är portföljen värd strax under 200 000 kr.
Under 2023 ramlade det in 16 068 kr i utdelning. Det är fortfarande en bra bit från att täcka våra ränteutgifter men samtidigt är den en bra slant att ta från när det blir sämre tider och höga räntor.
Som tur är har vi bunden ränta fram till mars 2025. Det betyder att bolåneportföljen kan växa till sig ytterligare fram tills dess. Det är inte omöjligt att vi då tar en del av utdelningarna för att täcka en del av räntekostnaderna.

På bilden kan du se de aktier som gett mest utdelning under 2023.
Corem D och Heimstaden i topp. Pioneer på tredjeplats och sedan är det ett skutt ner till de andra. På bilden ser du min 10 topplista. Det finns fler bolag som bidragit med utdelning också.

Om vi då tittar till hur bolåneportföljen delat ut pengar sedan start kan vi se en fin ökning under innevarande år. Det blir så när det blir en lite större summa som investeras. Direktavkastningen har ökat under året då preffar och D-aktier haft det tufft. Får se om det blir lägre DA framöver.

Med årets utdelningar skulle vi kunna betala ca 4,5 månaders räntekostnader. Det är ju inte helt fel om det fortsätter vara dystra tider. En skön buffert för framtiden. Det man ska komma ihåg är dock att det kommer täcka betydligt mindre när det är dags att förhandla om räntan för vår del.

Det var mina utdelningar 2023. Hur många kronor har du fått i utdelningar?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x