Sharing is Caring, min välgörenhetsfond

Jag har inte varit så duktig på att skänka pengar till välgörenhet men nu tänkte jag ändra på det genom att skapa min egna välgörenhetsfond. Skrev några tankar om det här.
Jag har de senaste 5-7 åren fokuserat på mitt egna sparande. Att spara ihop en summa som gör att jag inte behöver vara orolig om något oväntat händer. Vår familj skulle nu klara åtminstone ett år utan inkomst/bidrag innan det krisar. Det känns tryggt.
Vårt egna sparande kommer fortfarande prioriteras högst men jag känner ändå att jag vill börja ge en liten summa pengar igen. Kommer göra det på mitt sätt genom att skapa min egna lilla ”Välgörenhetsfond – Sharing is Caring”.

Vill också påminna om att man kan ge på så många andra sätt än just genom pengar, att bidra med sin tid är också bra. Var volontär, ställ upp för ditt lokala samhälle, God Man eller vara mentor för någon. Som sagt, finns massor annat än pengar man kan ge.

Sharing is Caring - min välgörenhetsfond.

Min välgörenhetsfond

Hur tänker jag att detta ska gå till?
Det vanligaste sätter att bidra är troligtvis en månatlig överföring till någon organisation. Jag vill dock få med investeringar i det hela på något sätt och därför tänker jag skapa en portfölj i en KF. Till en början kommer jag bidra med 100 kr i månaden som ska investeras i några få fonder. 100 kr kan låta lite, men det är där jag börjar.

Det behövs lite regler också kring hur Välgörnhetsfonden får se ut och agera:

Antal fonder:
Minst tre fonder, max fem fonder.
Fördelning:
Max 50% i en fond, minst 10% i en fond.
Ombalansering:
Varje årsskifte + ett ytterligare tillfälle om det finns anledning till det.

När och hur ska fonden bidra till välgörenhet

Jag vill att denna fonden ska leva vidare så länge som möjligt och att den ska kunna ge mer och mer med åren. Kanske det kan bli riktigt stora summor i framtiden? Vem vet!

Men innan det är dags att bidra vill jag att Välgörenhetsfonden ska växa till sig lite.
Så de första 5 åren eller fram till att portföljen nått ett värde av 20 000 kr (det som inträffar först) kommer inga uttags göra för att skänka vidare.
När det väl skett då gäller detta:

Fonden kommer att bidra med pengar en gång varje kalenderår om det varit en positiv avkastning på fonden. Uttag sker då i slutet på december och pengar skickas vidare till en eller flera organisationer i januari.
Hälften av den positiva avkastningen kommer gå till välgörande ändamål. Resterande halva av den positiva avkastningen stannar i fonden så att den ska fortsätta växa.
Får vi ett år med negativ avkastning, då blir det inget bidrag från fonden.

Skulle jag av någon anledning avsluta Välgörenhetsfonden. Då skänker jag alla pengarna via Ge Effektivt

Har jag missat något?

Detta var min tanke. Tycker ni att jag missat något eller tänkt knasigt, hojta gärna till!

Vill du vara med på resan så kan du också bidra med en valfri slant via PayPal. Allt från en krona och uppåt.
Klicka bara här så kan du bidra till Välgörenhetsfonden.

Har du tips på fonder som borde var någon av de tre jag startar med?
Hur bidrar du till välgörenhet idag?

Ställde denna frågan på Twitter och det har varit stort engagemang i den.
Kika gärna och skriv något ord du också.

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Läs hela inlägget av Pappa betalar här –> Sharing is Caring, min välgörenhetsfond […]

Arbetsplanen

Låter nice! Jag har ingen stående donation till någon organisation, slutade med det när jag lämnade Svenska kyrkan. Jag donerar högt sporadiskt, ofta när det sker nya katastrofer. Jag skulle i framtiden vilja vara mer på plats med både pengar och tid där det behövs, men det får bli när barnet/barnen är äldre.

Jag hör till dem som känner att donera en viss summa månatligen inte verkar göra någon skillnad och att det är oklart var pengarna går/hur de gör nytta. På ett vis känner jag också att icke-utvecklade/fattiga länder stannar kvar i fattigdom med hjälp av donationer som håller de delvis flytande – lite ”give a man a fish and you feed him for a day, teach a man to fish and you feed him for a lifetime”.

Kollade runt lite på GeEffektivt, verkar bra. Ska kolla igenom det mer noga framöver 🙂

/Arbetsplanen

Staffan

Jag ger 10% av månadslönen (en urgammal tradition från Bibeln). Utöver det har jag också skapat en fond för att boosta givandet, ungefär som din! Har börjat med 1000 kr/mån och tänkte också låta den växa tre-fyra år innan givandet sätter fart. Kombinerar utdelningsaktier och fonder. Tycker det är kul att få kombinera nöje (aktier) och nytta.

Staffan

Det mesta är till kyrkan eller organisationer som hjälper utsatta. Började under förra året och är uppe i ganska blygsamma summor än så länge =)

Hoppas fler inspireras och hakar på ditt initiativ! Små summor gör stor skillnad i slutändan, särskilt när många tänker så.

Sparas

Det här är en awesome idea! Jag hoppas att fler investerare kommer att ta efter detta. Ska bli intressant att följa projektet 🙂

Sebastian Melin

Att syssla med välgörenhet har jag gjort historiskt sett, när privatekonomin var bra. Nu när familjen är på banan igen, då är det dags att börja bygga det igen, men på en mer seriös nivå.
Det svåra är att sätta regler för vad man ska skänka pengar till. Hur man ska hitta ”bra” kandidater till pengarna.

Det jag kommit fram till är:

  1. Minst 5 års byggande av värde, för att kunna ge ett ”betydande” värde alt delat på ett par olika områden.
  2. skolpersonal, vårdpersonal, ungdomsledare inom idrott alt föreningar för unga samt organisationer för naturens välbefinnande är möjliga grupper jag vill hjälpa.
  3. 5% av vår inkomst varje månad ska avsättas när vår egna ekonomiska grund är fast (buffert, 1 års inkomst investerat)

Sen, ska det göras anonymt eller öppet? Vill man att folk ska veta för att riskera möjliga påtryckningar från samhället?

Sebastian

Tänker mig att när de 5 åren gått så tar man x% av värdet årligen och delar ut. Sen får pengarna räcka så långt det går. Tar man 6% årligen tex, så borde värdet hålla i många år och ändock ge dryga 4000kr till någon som förtjänar det.

Nu när frugan börjat jobba igen så kan vi spara undan mellan 20-24k varje månad. Så då känns 5% inte jättemycket. Vi borde kunna pensionera oss med ett gott kapital i ryggen ändå.

Är förälder sj, så tanken är väl att på något sätt inkludera barnen i detta arbete.

Sebastian

Fördelen med o ha något framför sig alt under uppbyggnad. Man kan ändra hur utförandet ska se ut. Sen tror jag det är bra att involvera de yngre med i tankeprocessen. Medmänsklighet är en döende kunskap tyvärr

[…] I början på januari bestämde jag mig för att lägga lite fokus åt välgörenhet, nu är jag igång med fonden ”Sharing is Caring”. Har du inte läst första inlägget så gör det här. […]

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x