Sparkvot sedan start (2018-2022)

Bloggat i snart 5 år

Tänkte att det var dags att titta på hur min sparkvot sett ut sedan start. Det är faktiskt så att jag snart bloggat i 5 år, den 30/12 2017 skrev jag de första orden på bloggen. Därför är det på tiden att vi tittar på hur sparandet utvecklats.

Jag har alltid, sedan jag var 16 år, sparat en liten slant. I början var det verkligen en liten slant. Sparandet har alltså alltid funnits där men jag önskar såhär i efterhand att jag förstått att jag kunde spara mycket mer än vad jag gjorde då.
2017 var året då jag faktiskt insåg att sparande var viktigt. Det räcker inte att lägga några hundralappar i någon random fond. Det är såklart bättre än inget, varje krona som sparas är bra. Men är man ett par där båda jobbar så kan man spara betydligt mer än några hundralappar i månaden.

Jag blev sjukskriven en period (2016) och av en slump så hittade jag ett par ekonomi/aktiebloggar. Jag blev oerhört intresserad och öppnade ett konto på Avanza i maj 2016. Detta var startskottet för min sparkarriär och en av anledningarna till att jag började logga sparkvot och därmed kan skriva detta inlägg.

Vad är sparkvot?

Hur du räknar ut din sparkvot.
Sparande dividerat med inkomst = sparkvot.

Innan vi kikar på hur min sparkvot utvecklats sedan start måste vi bena ut vad det betyder.
Sparkvoten definieras som sparande i förhållande till disponibel inkomst.
Du räknar ut din sparkvot genom att ta det belopp du sparar varje månad och dividerar det med din inkomst efter skatt.

Jag har valt att räkna med familjens inkomster från arbete och barnbidraget.
När det gäller sparande så har jag valt att räkna med allt sparande på börsen och våra amorteringar på bolånet. Jag räknar inte målsparande (resa osv) i vår sparkvot eller tjänste- och premiepension.

Så sparkvot i detta fall är familjens sparande (investeringar och amortering) dividerat med familjens inkomster (efter skatt), inkl. barnbidrag.

Sparhaj har en kalkylator, om du inte orkar räkna själ.

Sparkvot sedan bloggens start

Jag började blogga för 5 år sedan och har sedan dess följt min sparkvot månatligen. Här tänkte jag dock nöja mig med att visa år för år hur sparkvoten landat.

ÅrSparkvotSparande
201812%65 549 kr
201918,9%101 012 kr
202019,2%106 986 kr
202121,2%125 110 kr
202220,3%129 979 kr

Som ni kan se så startade sparandet på relativt låga nivåer. Hade jag haft koll på sparkvoten under 2017 skulle jag gissa på att det var under 50 000 kr i sparande då.
Det man kan säga är att det är ganska enkelt att öka sitt sparande i början.

2018-2022

2018 är helt klart den lägsta sparkvoten och det är kul att vi i princip dubblat vårt sparande i kronor och ören sedan dess.

2019 var som sagt en rejäl ökning och här var fokus att ta bort utgifter som inte var värt pengarna och istället lägga dessa på sparande.

2020 ökande vi på det månatliga sparandet ytterligare.

2021 bestämde vi oss för att satsa lite extra på just sparandet och det syns, nästan 20 000 kr mer sparat än 2020.

2022 gick vi in med målet att faktiskt sänka sparkvoten. Det gjorde vi men i kronor och ören så sparade vi ändå mer än 2021. Det beror till största del på att jag fick en ny tjänst och att lönen ökade mer än planerat. Sparandet har rullat på ungefär som tidigare.

Så vårt årliga sparande har nästan blivit dubbelt så stort sedan 2018. Jag själv är nöjd med nivån på vårt sparande och tänker att det är på dessa nivåer vi kommer ligga framöver.
Jämför jag mig med andra så ligger vi långt från de som sparar riktigt mycket pengar. Men varför jämföra sig med dem man inte försöker att slå.
Tänker jag mer rimligt och jämför mig med familjer i samma situation och med familjer med ungefär samma inkomster som oss, då är jag ganska säker på att vi ligger rätt bra till.

Här kan du läsa om min senaste sparkvot:
Sparkvot december 2022

Hur har ditt sparande utvecklats över tid?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mattias

Sparkvot – djäklar vilket enkelt och trevligt KPI. Ska börja logga mitt sparande på det sättet under 2023.

Mattias

Jag vet inte hur mycket jag sparat. Sätter bara in det som blir över – i någon av mina fem tema-portföljer.

En bra månad sparas 10,000kr en dålig har jag plockat ur bufferten. Har varit arbetslös några månader, så det har svängt mycket.

Sparkvot är ett robust och enkelt mått – därför gillar jag det. Ska bli skoj att följa utvecklingen.

Arbetsplanen

Grymt! Över en halv mille i eget sparande är betydligt mer än de flesta har 🙂
Grattis till 5 års uthållighet!

/Arbetsplanen

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x