Årets utdelningar 2022

Utdelningar

Topplista utdelningar 2022

Tänkte att jag skulle titta på hur årets utdelningar 2022 fördelat sig och jämföra hur mycket som delats ut iår jämför med tidigare år.
Utdelningar är inte det viktigaste jag tittar på när jag investerar. Även om det ofta (inte alltid) är ett tecken på att ett företag går med vinst när de delar ut en del av detta till sina ägare.

Som sagt, utdelningar är inte allt, men samtidigt är det något som peppar mig lite extra att fortsätta spara, kanske t.o.m något som får mig att hitta några extra slantar att investera. Känslan när det plingar till en utdelning i mobilen är faktiskt något extra. Så på det sättet är det viktigt för mig att en del av mina bolag faktiskt pyntar utdelning. Eftersom det får mig att vilja investera mer.

Mina utdelningar 2022

I min portfölj har jag ett helt gäng bolag som ger utdelning. Vissa ger utdelning en gång i månaden, vissa kvartalsvis och några en eller två gånger per år.

Totalt har bolagen delat ut 5 431 kr till mig. Skulle vi räkna på en heltidstjänst (40h/v) skulle det ge mig en lön på 2,6 kr i timmen.
Tur jag inte har en ambition på FIRE, för just nu är det galet långt borta. I mitt tempo skulle jag nog dessutom hinna gå i pension innan jag kan uppnå FIRE.

Som ni kan se på bilden, så är det i vanlig ordning, Tele2 i toppen. Ca 30% av årets utdelningar kommer från dem under 2022. Sedan har vi Swedbank, Clas Ohlson och Kopparbergs i toppen.

Målet med utdelningarna

Det är viktigt med mål för sitt sparande. Mitt mål är och har varit sedan jag började blogga, att utdelningarna ska ge en årlig utlandsresa med familjen.
5 431 kr kommer vi fortfarande inte långt på så jag fortsätter att återinvestera utdelningarna och en vacker dag ska dessa gå till en solresa!

Utdelningar 2016-2022

Det är nu 7 år sedan jag startade mitt konto på Avanza. Alltså 7 år med utdelningar. Hur ser då historiken ut?

Tyvärr ökar inte utdelningarna jämfört med förra året. Ska jag bortförklara mig lite så säger jag att 2021 var lite speciellt eftersom Etrion la ner sin verksamhet och delade ut hela värdet av bolaget. Så den utdelningen på 1 900 kr var lite speciell. Skulle jag välja att räkna bort den så har utdelningarna ökat. Men det gör jag inte, ville bara ha det sagt.

Bolåneportföljen

2020 var ett tufft år för många. För mig skapade det en möjlighet att starta en bolåneportfölj. Ett sparande med syfte att vid sämre tider, ta utdelningen för att betala räntekostnaden på bolånet.

Så sommaren 2020 gavs möjligheten att pausa amorteringarna på bolånet. Jag tog den chansen och investerade pengarna i en KF. Så 5 000 kr varje månad i preffar och D-aktier.
Förutom dessa pengar så tog jag den slant jag tjänat på mitt ”GratisPengen”projekt. Ca 31 000 kr som tjänats in på panelundersökningar, cashback och kreditkortsbonus.

Passar på att göra lite reklam för min egna panelsida som jag nu driver!
Svara på undersökningar, få poäng, byt poängen mot riktiga pengar. Utbetalning med Swish.
Investera dina pengar och låt dem växa. Det kan bli en slant på några år.

PB Surveys
Tjäna pengar på undersökningar!

Så amorteringspengar under lite drygt 1 år, en boost från GratisPengen och i samband med att vi renoverat en del hemma, så lånade vi lite mer än vi behövde och dessa pengar håller jag på att investera i portföljen löpande.

Utdelningar bolåneportföljen 2022

I skrivande stund är portföljen värd 174 000 kr.
Under 2022 ramlade det in 8 268 kr i utdelning. Det är en lång väg kvar till att täcka våra ränteutgifter men samtidigt är den en bra slant att ta från när det blir sämre tider och höga räntor.
Som tur är har vi bunden ränta fram till mars 2025. Det betyder att bolåneportföljen kan växa till sig ytterligare fram tills dess. För risken är nog att det kan bli sämre tider.

På bilden kan du se de aktier som gett mest utdelning under 2022. Pioneer i topp tätt följt av SBB. Listan är lång men jag visar bara topp 5 denna gång.

Självklart ska vi också jämföra mot tidigare års utdelningar.

År 2020 hann det inte bli så många utdelningar men redan 2021 tog det bra fart och det har fortsatt öka på fint.

Med årets utdelningar skulle vi kunna betala 2,3 månaders räntekostnader. Det är ju inte helt fel om det fortsätter bli dystra tider. En skön buffert för framtiden. Det man ska komma ihåg är dock att det kommer täcka betydligt mindre när det är dags att förhandla om räntan.

Det var mina utdelningar 2022. Hur många kronor har du fått i utdelningar?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Procentpanik

Jag tycker det ser trevligt ut! Att få in lite extra slantar gör ju att man inte är helt beroende av lön. Alla extrainkomster är bra, de man slipper jobba för är ännu bättre 🙂
Med tiden så kommer du att bygga upp så det blir nog både en och två semesterresor med familjen.
Bara kör på med ditt sparande och investerande!

Mvh // PP som även önskar dig ett gott nytt år.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x