Fredagstankar

Tänkte skriva av mig lite kort om det som jag tänker på just nu, någon form av fredagstankar.

Semester

Semestern börjar nu lida mot sitt slut. På måndag börjar jag jobba igen. Då har jag varit ledig sedan mitten på juni (även om jag hoppade in och hjälpte en vän ett par dagar också). Jag verkligen älskar att jag har möjlighet att vara ledig så mycket på somrarna.

Det har blivit många mil och en hel del platser besökta med husvagnen. Leksand, Tällberg, Mariestad, Göteborg, Orust, Vimmerby och Kolmården. Jag har hunnit med en biltur upp till Umeå. Vi har också bott i stuga på Gotland en vecka.
Just husvagnslivet är verkligen toppen. Hoppas det blir ett gäng fina helger framöver så vi kan åka iväg mer.

Vi har köpt en SUP också som hänger med och det är riktigt kul.

Vad har du gjort på semestern?

Ett litet axplock från semesterns bilder. Något du känner igen?

Bolåneränta

Något som det snackas mycket om just nu är räntan. Det förstår jag. Den har ökat rejält mycket på kort tid. Listräntorna ligger i skrivande stund på över 3,5% hos storbankerna (rörligt). Snitträntorna precis under 2%, alltså den verkliga räntan folk fått förra månaden.
Ska bli intressant att följa hur snitträntan förändras under resten av året. Hur mycket rabatt kommer det gå att få mot listräntan? Hur hårt kommer det slå mot hushållen. Ungefär 50% av hushållen har rörligt bolån så många börjar redan nu att påverkas av ökningarna.

De högsta snitträntorna just nu

Jag själv är glad att vi band våra lån och det är knappt 3 år kvar innan det ät dags att förhandla igen. 1,49% ränta borde stå sig bra så länge.

Vad ligger din bolåneränta på? Rörligt eller bundet?

Funderar på en välgörenhetsportfölj

Eftersom detta är fredagstankar så tänkte jag dela med mig av mina tankar kring en välgörenhetsportfölj.
I dagsläget har vi varit rätt dåliga på att skänka pengar kontinuerligt. Jag lägger en del tid på att hjälpa människor i min omgivning och vi skänker pengar när vi är i kyrkan.

Ett alternativ är ju att starta ett månadsgivande hos någon av alla aktörer. Jag är nog istället inne på att skapa en välgörenhetsportfölj. Tanken är då att spara minst 100 kr i månaden i olika fonder.
Efter 5 år eller när portföljen är värd över 20 000 kr (det som inträffar först) är tanken att skänka hälften av årets kursuppgång. Så säg att välgörenhetsportföljen gått upp 10% under år 2027. Vi leker med tanken att det är 2 000 kr i värdeökning. Då skänker jag 1 000 kr till några välgörenhetsorganisationer. Skulle vi ha ett negativt börsår kommer portföljen inte skänka några pengar.
Just för att jag tycker att det är viktigt att portföljen fortsätter att öka i värde så det kan bli mer skänkt i framtiden. Tanken är då att starta en KF hos Avanza.

Tänker också att jag via bloggen kan ta hjälp att rösta fram vilka fonder pengarna ska investeras i och när det är dags att skänka pengar, vart pengarna ska gå.

Jag har inte riktigt tänkt färdigt kring detta. Jag vet också att 100 kr i månaden kan låta som en fjuttig peng men det är ändå bättre än inget.
Vad tror ni?

Jobba

Som jag började inlägget med så har det varit en grym semester och på måndag är det dags för jobb igen. Jag vet att många har jobbångest, det är dock inget jag känner igen just nu. Jag ser framemot att börja igen och nu när jag ska testa på en ny tjänst så känns det extra spännande att ta mig till jobbet på måndag. Lite såhär nervöst (på ett bra sätt)

Renovering

Nästa vecka dra renoveringen av köket igång. Lite jobbigt att vara utan kök under någon vecka men det ska bli så kul att se det färdiga resultatet. Någon som jag också tänkt lite på den senaste tiden är att vi ändå haft tur med tajmingen. Alla priser vi fått på renoveringen är gjorde innan inflationen slog i taket. Skulle vi ta in offerter idag så slår jag vad om att allt skulle vara minst 10% dyrare än vad vi fått. Ibland ska man ha tur.

Vad tänker du på just nu?

Det var mina fredagstankar, har du några?

Du har väl inte missat mina senaste inlägg:
Månadsrapport juli 2022
Sparkvot juli 2022

Du gillar kanske också...

1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emigrantinvesteraren

Vad är SUP på en husvagn?

Mikael Aslan

Jag har tagit ut 2 veckor av min semester. Skall ta 2 veckor i september bl.a. för en dags spabehandling. Första två veckorna var jag i Helsingfors och grannstaden för att besöka morsans släktingar mormor och morfars grav samt min mors mormor och morfars grav. Besökte även morsans mormor och morfars f.d. sommarstuga som är tyvärr har så trasigt golv att det är bara tomtmarken som har något värde. Det blir så när man ett inte sköter om det och 2 alla andra är fast boende där ( endast 30 km från Helsingfors centrum. Det skall väl sägas att sommarstugan köptes när staten subventionerade sommarstugor åt järnvägsarbetarna som min mors morfar var på den tiden.

Sanna

Hej!
Vet du vad som hänt med Cint? Massa personer inklusive jag själv har blivit borttagna från alla paneler som jag hade i Opinon App appen. Går inte att logga då det står att ens mailadress inte finns i deras databas.
Verkar helgalet allt. Ingen får heller någon förklaring vad man gjort för fel. Hade några presentkort som brann inne pga det här. 🙁

Henri

Hur har det gått med välgörenhetsfonden? Ytterligare ett sätt att försöka få ut så mycket som möjligt per krona skulle vara att använda Ge Effektivt för att hitta organisationer som ger mest effekt per krona. Tänker att du som är intresserad av siffror och ekonomi skulle tycka att hög ROI är prio 🙂

Är du riktigt modig lyssnar du på detta avsnitt om ”patient philanthropy”, och att spara i hundratals år innan man ger. https://80000hours.org/podcast/episodes/phil-trammell-patient-philanthropy/

[…] tänkte jag ändra på det genom att skapa min egna välgörenhetsfond. Skrev några tankar om det här.Jag har de senaste 5-7 åren fokuserat på mitt egna sparande. Att spara ihop en summa som gör att […]

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x