Vårt samlade sparande i juli 2022

Ja då kör vi inlägget som i vanliga fall är riktigt kul att knåpa ihop, vårt samlade sparande i juli 2022.
Att följa hur mitt samlade sparande stiger (eller sjunker, när det är på det viset) är riktigt roligt.
Såklart mycket roligare i ett stigande börsklimat än ett sjunkande. Dock har mina insättningar tidigare kunnat parera nedgångar eftersom det samlade värdet på alla investeringar inte varit så stort. Nu har dock summan börjat bli stor (allt är relativt, såklart) och mina insättningar räcker inte för att täck nedgångarna längre.

Det mål som ligger närmast är att nå ett sparat kapital på över en miljon kronor. Vi har en bra bit kvar ditt men vi kommer inte att ge oss.

Nu till det intressanta. Hur ser siffrorna ut!?
Alla siffror jag skriver nu är tagna den 4 juli 2022.
Senast jag skrev om vårt samlade sparande var i april 2022.
Då låg det samlade sparandet på 826 000 kr.
Allt som allt, alltså, barnspar, räntespar, börsspar och några alternativa sparformer.
För oss som sparar på lite olika håll och kanter kan det vara bra att med jämna mellanrum samla ihop allt i ett dokument. Flera små slattar här och där kan faktiskt bli mer än vad man tror.
Vårt samlade sparande i april 2022

Investerade pengar

Vi börjar med det som är våra investerade pengar. Här har vi aktier, fonder och alternativa investeringar. Jag räknar också in min bolåneportfölj här.
I april hade vi 579 000 kr. Nu är summan 503 000 kr. Börsen fortsätter att ta mina pengar. Det har varit en riktigt tuff period och det syns verkligen när mer än 70 000 kr försvunnit. Tråkigt såklart men jag sover fortfarande bra på nätterna och tänker att mitt nysparande kommer in billigare på börsen.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är save-up-g4c7651067_1920-1024x438.jpg
Vi sparar för att känna oss trygga. Att kunna ta tillvara på möjligheter när de kommer.

Såhär är pengarna fördelade:
Avanza – 338 000 kr
Bolåneportföljen 96 000 kr

Swedbank AF – 55 000 kr
Savr – 3 500 kr
Lunar – 1 700 kr
ICA Banken – 4 900 kr
SaveLend – 2 500 kr

Ni får gärna använda mina länkar, jag får en mindre ersättning för det. Vill ni inte det går det lika bra att söka på nätet själv.

Barnspar

Jag räknar med barnens sparande också. Det är mina och fruns pengar fram tills vi väljer att stötta barnen när de behöver det. I april fanns det 178 000 kr på detta KF. Idag finner vi 149 000 kr.
Barnsparet har tappat mycket och våra insättningar på 1 000 kr varje månad hjälper inte att snygga till siffrorna.
Barnsparandet sker på en KF i mitt namn på Avanza.

Räntesparande

Jag har dessutom några sparkonton där vi har olika målspar. Detta är pengar jag inte räknar med i någon sparkvot men det är pengar som finns och därmed räknar jag dem i vårt samlade sparande.
I april hade vi 68 000 kr samlat på några sparkonton. Idag hittar vi 25 000 kr där.
När vi gjorde om badrummet så tog vi 50 000 från renoveringskontot när vi betalade hantverkarna.
Egentligen har vi betydligt mer pengar än så.
Vi har nyss gjort klart badrummet och det har vi nu betalat. I slutet av sommaren ska köket renoveras och till det har vi en del pengar liggandes som jag inte räknar med just nu. I skrivande stund är detta 500 000 kr. Här kommer det bli pengar över som ska slängas in i bolåneportföljen.

PB Surveys
PB Surveys, min egna panelsidan. Tjäna pengar på panelundersökningar.

Bolånet

Jag kommer nu också att lägga in mitt bolån i det samlade sparandet.
Bolånet ligger idag på 2 775 000 kr. Huset är värderat till 3 300 000 kr (januari 2022).
Här finns ett värde på 525 000 kr. Inga pengar vi har tillgängliga men räknar man ett nettovärde i familjens ekonomi ska dessa helt klart finnas med. Någon vacker dag så säljer vi säkert huset. Även om det är många år bort.

Hur mycket blir detta?

Räknar vi då ihop alla dessa slantar så landar vårt samlade sparande i juli 2022 på 678 000 kr.
Det är en rejäl minskning sedan april då värdet låg på 826 000 kr. Börsen har backat och dessutom har vi plockat ut 50 000 kr från räntesparandet. Dyster läsning men det är så verkligen ser ut och jag är säker på att vårat samlade sparande kommer öka på längre sikt. Miljonen känns långt borta nu men det gäller att kämpa på.

Räknar vi med huset värde minus bolånet så blir vårt samlade sparande i juli 2022 1 200 000 kr. Det är kul att räkna med värdet som finns i huset men eftersom värdet på huset är svårt att realisera så är det inget jag lägger någon större vikt på. Men de finns såklart där.

Hur mycket ligger ditt samlade sparande på?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ollie

Svårt att mäkta med ibland, man får försöka zooma ut i det längre perspektivet och se den stora trenden när det går nedåt (jag brukar kolla 12 eller 24 månader bakåt för att få lite perspektiv).

Mina nyinsättningar har hittills åtminstone gjort att summan på börsen ökar på månadsbasis (även om det varit på håret några månader). Detta då portföljen fortfarande är liten relativt nyinsättningarna, jag tror också att den svaga kronan hjälpt till.

Hur det ser ut för mig i dagsläget är:
290 på börsen (kör indexfonder)
120 likvid på konto (buffert)
670 i lägenheten

/Ollie

Ollie

Hej PB!

Har lagt in 15k i månaden hittills i år (jag och frugan). Har kontinuerligt jobbat med min respektive för att få upp nivån (började med investeringar för runt 3 år sedan, då 2k i månaden!). Hon har varit lite tveksam, jag har försökt att driva på och nu tror jag att vi båda kompromissat till en bra nivå (20% som går in på börsen). Hur ser det ut för er? Vem driver på för ökat/minskat sparande? Eller är ni rätt lika?

Har inte vågat på aktier öht om jag ska vara ärlig (förutom ett förhoppningsbolag jag köpte när jag var 18 som gick i konkurs 😉 ). Men det kommer troligtvis så småningom!

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x