Månadsrapport maj 2022

Då var det dags att titta på min månadsrapport maj 2022.
Börsen gick upp knappt 1% och känslan är nog ändå att det har varit en ganska lugn månad. Trots det så har börsen varit nere som lägst nästan -9% och som bäst +0.5%. Så nog har det ändå svängt en del.

Hur gick maj?

Som sagt, hela Stockholmsbörsen backade 0.97%. Min portfölj var något sämre och landade på -2.57% under maj.

Utvecklingen sedan årsskiftet är inte jättekul, börsen ligger -17.84%. Min portföljer presterar ungefär detsamma, -16.78%. Lite bättre än index iaf.
Det kan vara bra att zooma ut i dessa dystra börstider och kikar jag på portföljens utveckling sedan starten, maj 2016, då ser det betydligt roligare ut. +95% sedan start! Det utvecklingen hade jag inte fått på ett sparkonto.

Varje månad går jag igenom månadens utdelningar och de köp som gjorts. Ibland är det några sälj också.
Jag är långsiktig i mitt investerande men trots det så är månadsrapporterna bra då jag känner att det ger mig lite extra koll på varför aktierna går bra, eller dåligt för den delen.

Jag är också intresserad av dina transaktioner.

Så lämna gärna en kommentar med dina köp eller sälj!  

Inlägget innehåller reklam och annonslänk från PB Surveys.

Månadsrapport klar.

OMXSGI
Index är -0.97% under månaden . Min portfölj presterade lite sämre, -2.57%.

Iår är index ned -17.84%.
Iår är portföljen ned -16.78%

Vinnare och förlorare:

Månadens vinnare: 

Volvo Car B +10,34%

Volvo Cars har gått fint på börsen sedan de noterades. Maj har inte bjudet på så goda nyheter kring bolaget, trots det har aktiekursen gått bra. Det vi kunnat läsa är: Materialbrist, stoppad tillverkning i Torslanda, bilförsäljningen har minskat med nästan 25% globalt, Vi har fått några riktkurser ändrade till Volvos fördel men också några sänkta riktkurser, Polestar har sänkt leveransprognosen från 65 000 bilar under 2022 till 50 000, Volvo Cars har lagts till i OMXStockholm Benchmark Index.

Svolder B +7,85%

Tyvärr ett av mina minsta innehav. Investmentbolag har haft det tungt i denna nedgång på börsen. Inte så konstigt med tanke på att många haft stora premier. Nu ser det betydligt bättre ut och många investmentbolag handlas till rabatt. Kanske börjar bli läge att fylla på i investmentbolagen nu?

Månadens förlorare: 

Dexcom Inc -26,79%

En tung månad för aktien. Det är lite svårare att ha koll på de utländska innehaven men verkar som det gått rykten om Dexcom och Insulet ska slå ihop sin påsar till ett bolag. Detta förnekas dock av Dexcom. Jag tycker Dexcom är ett intressant bolag och det finns kvar i min portfölj. Jag jobbar på skola och stöter på bolagets produkter där, mer och mer.

Månadsrapport maj 2022

Köp och sälj:

Utdelningar:

Lyckades köpa H&M, Eolus Vind och några Cint till ett bra pris under maj. Det tackar vi för.

Maj år 2021 gav dryga 800 kr i utdelning. Denna månad blev det utdelningsrekord för mig. Utdelningar på 2 610 kr. Riktigt gött. Tidigare rekord ligger på strax under 2 000 kr men det var när Etrion delade ut hela bolaget inför avnoteringen. Så den gills nästan inte. Rekordet före det var dryga tusenlappen. Så riktigt kul med utdelningsrekord. Främst ett stort tack till Tele2 som delade ut hälften av slanten.

PB Surveys - Min panelsida
Min egna panelsida, PB Surveys. Svara på undersökningar och tjäna pengar.

Bolåneportföljen

Köp och sälj

Utdelningar

Utdelningen från förra månaden investerades och jag gjorde en del ombalanseringar i innehaven. Preffar och D-aktier har såklart backat lite då räntorna stiger. Det har dock sett lite olika ut bland mina innehav hur kurserna gått. Detta påverkar då direktavkastningen och jag märker att vissa innehav backat mer än andra. Jag har då sålt av lite i de preffar eller D-aktier som inte tappat så mycket och därmed har en lägre DA. Istället har jag fyllt på i de bolag som ligger på mellan 7-9% DA.
Även om tanken är att det mest ska vara preffar och D-aktier så har jag fyllt på lite i SBB B, en stamaktie med månadsutdelning, nu när den handlas till nästan 5% DA.

Maj är en lite klenare utdelningsmånad och gav bara strax över 300 kr i utdelning. Dessa återinvesteras såklart.

Detta var månadsrapport maj 2022, hur var ditt maj?

Hur gick din portfölj? Några utdelningar du är extra nöjd över?  
Disclaimer: All form av aktie/fondhandel kan leda till att du förlorar hela eller delar av ditt investerade kapital.Ingenting du läser på min blogg skall ses som någon form av rådgivning. Jag skriver endast om min egen resa och hur jag själv tänker när jag investerar. 

Du missade väl inte inlägget:
Sparkvot maj 2022

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mikael Aslan

Utdelningen som jag är mest nöjd med är helt klart Tele2.
—————————————————————————
Transaktioner
Sälj
Sälj TETHYS OIL AB 200
——————————————————————–
Köp
Köp G5 ENTERTAINMENT
Köp SKF B
Köp HEXPOL AB B
Köp AVANZA HOLDING BANK AB
Köp SWEDENCARE AB
Köp INDUSTRIVÄRDEN, AB C
Köp CASTELLUM AB
Köp SAMHÄLLSBYGGNADSBOLAGET I NORDEN AB 100
Köp PEAB AB SERIE B
Köp JM AB
Köp CLAS OHLSON AB B
Köp FABEGE AB
—————————————————————-
Transaktionerna var i datumordning.

Bäst gick det för Hexpol 13,4%
Sämst gick lilla Sintercast -7,6%

Ha en trevlig Söndag!

Klåparen

Fint med utdelningsrekord. Man kan se att det går framåt även om börsklimatet är skakigt.

För egen del så var det mest händelsefulla att jag fick lite panik när Corsa Coal släppte en usel kvartalsrapport en kväll i maj. Gick runt på jobbet dagen efter och grubblade över om man skulle sälja allt så fort Torontobörsen öppnade. Beslöt mig för att göra det om den inte gick ner mer än 25% direkt. Handeln började på minus 60%, så jag tog i stället och ökade ordentligt. Kunde sälja allt senare på dagen och gå på +-0.
Det gick okej den gången, men jag förstår verkligen inte hur folk har nerver som klarar av att syssla med sådan day-trading på heltid.

Sålde för övrigt av resten av förlustdrivande tech och retail i portföljen (borde egentligen ha gjorts tidigare).

Minskade på gödningsmedel, fastigheter och en del energi. Avyttrade t.ex. en del av OKEA innehavet så att det är nere på ett jämnt tusental nu när nyheterna om hur deras utdelning kommer se ut har blivit släppt.

Ökade lite annan blandad energi och ett par gruvor. Använde teckningsrätter för att ta in Western Energy Services i portföljen igen. Det kändes billigt med 0,016 CAD/aktie.
Plockade in ett par bear-certifikat på tech som har gått ner men som fortfarande känns övervärderad (t.ex. Snowflake). Det har dock inte gått bra med att satsa på nedgång förut så det skiter sig nog denna gången också.

Kastade även in en slant på Protean Funds nya specialfond för att ha lite pengar som är skyddade mot egen eventuell idioti.

Månaden slutade på +4,15%. Endast High Arctic och Whitecap Resources som delade ut för mig i maj.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x