Turbulens under början av 2022

Ingen har såklart missat att det är en turbulent start på 2022.
Året började ganska snabbt med att vända neråt. Nu när kriget mellan Ryssland och Ukraina startat så har det såklart fortsätt nedåt. Jag hoppas att Ryssland stoppar detta och vänder hemåt. Inga liv är värda att förloras i detta krig. Det jag önskar är att detta kan bli slutet för det Ryssland vi vet av idag.
Jag tycker det är svårt att veta vad som är sant eller ej, men min känsla är ändå att många ryssar inte står bakom Putin. Jag hoppas denna känslan är rätt och att vi kan få ett mer mänskligt Ryssland när detta är över. För nog tusan kommer större delen av världen inte gå med på detta!

Jag tänkte att jag inte skriver så mycket mer om det nu.

Utvecklingen 2022

Den sjätte januari slog min Avanzaportfölj ATH. Julrallyt var rejält och portföljen flög uppåt. Efter det har det varit en resa nedåt.
Från toppen har min portfölj tappat som värst -18%. Det var i torsdags. Fredag gick något bättre så i skrivande stund ligger portföljen back -16,37% sedan toppen.
En ganska rejäl nedgång på bara 37 börsdagar (eller 51 dagar totalt).

En turbulent start på 2022

Vad har jag gjort?

När världen krisar och börserna faller är det lätt att få panik. När du får panik är det lätt att ta fel beslut. Jag har inte känt panik över det ekonomiska under denna perioden.
Så jag har fortsatt precis som tidigare. Gjort mina köp för januari och nu är det dags för min köp för februari. Att månadsspara innebär att man ibland handlar när börsen står högt. Som det då blev i slutet på december när decemberlönen trillade in. Men istället så kunde januari lönen investeras till en billigare peng, likaså blir det för februarilönen.

Hur illa är denna nedgången?

Att börsen går upp och ner det vet alla. Trots det så är det såklart mycket trevligare när börsen tickar uppåt. Nu har vi då fallit nästan 20%, vissa enskilda aktier har fallit betydligt mer är så. Mina sämsta innehav (kursmässigt) har som mest fallit nästan 40%. Värst är CINT som ligger -38% iår. Jag har totalt 5 bolag som backat mer än -30%. 9 bolag som backat mer än 20%. Bara 5 bolag som ligger på plus.

Men det är viktigt att zooma ut i tuffa tider.

Som ni kan se är det ett synligt fall längst till höger på grafen. Coronakraschen var helt klart värre, än så länge, tiden får visa hur mycket börsen faller denna gång.
Jag har haft min portfölj på Avanza sedan maj 2016 och har sedan dess haft en utveckling på över 100%. Den nedgången vi sett nu har såklart dragit ner min avkastning men jag är grymt nöjd att jag väljer börsen för mina pengar och när jag tittar på denna graf så blir det lite lättare att inte ta till några panikåtgärder i portföljen. Min strategi funkar bra. Jag ligger strax efter OMXSGI som jag brukar jämföra mig med. Skiljer dock väldigt lite.

Så hur illa är denna nedgången för portföljen. Inte alls så farlig.
Testa du också att zooma ut. Hur ser det då ut för dig?
Hur mycket har du avkastat sedan start?

Jag förstår att denna nedgång kan svida för många av er där ute. Har du ett långsiktigt sparande så kommer dessa svängningar. Få inte panik! Håll dig till din strategi! Var diversifierad! Investera varje månad! Spara på lång sikt.
Håller du dig till detta blir du belönad!

En turbulent start på 2022, hur har den gått för dig?

Reklam

Eftersom börsen faller och vissa aktier tappat rätt mycket så hade det suttit bra med några extra slantar att investera.

Då vill jag tipsa om Rocker, ett betalkort där du kan få upp till 10% cashback på dina köp och använder du min länk får du 500 kr bara genom att skaffa kortet och göra tre valfria köp. Läs mer i mitt inlägg om just Rocker: Rocker betalkort, upp till 10% cashback

Ett annat sätt att få några extra slantar är att svara på undersökningar. Jag har en egen panelsida som du gärna får testa. Nytt sedan i tisdags är att du kan få pengarna utbetalda via Swish.
Testa PB Surveys!

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Valient

Bara sitt lugn i båten så löser det sig på sikt =)

Last edited 2 years ago by Valient
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x