Resterande sparande 2021

Då var det dags att gå igenom vårt resterande sparande 2021.
Ni har väl inte missat mitt senaste inlägg om min avkastning på Avanzaportföljen?

Vi tar det i storleksordning.

MB?-portföljen

Mamma betalar? sparar också pengar. Dessa är givetvis bådas pengar men vi har valt att dela upp det på varsitt konto. Vi tycker det känns bäst så och jag tror att jag får MB? mer intresserad om hon har lätt att komma åt och se sitt sparande.

Avkastning 2021.
MB? har sina pengar på två ställen. En del på Swedbank i en fond, denna fond ligger på ett aktie och fondkonto. Alltså inte på ett ISK. Den andra delen på Avanza. Hon gick in med ett värde på 185 000 kr till 2021. 79 000 kr hos Swedbank och 106 000 kr hos Avanza. Under året har ett uttag skett på 30 000 kr hos Swedbank.

Innehavet hos Swedbank har avkastat 31,65% om jag inte räknar med uttaget.
Avanzaportföljen har presterat lite sämre. En avkastning på 26,9%.

Trots uttag så har portföljen ökat från 185 000 kr till 224 000 kr. Vi har såklart gjort en del insättningar under året också. Men en okej avkastning trots att Avanzaportföljen inte riktigt hängt med.

Jag skickar med en graf sedan start, 8 augusti 2017, på frugans Avanzaportfölj:

En CAGR på 15,68%

Största innehaven på Avanza:

Bolåneportföljen

Under brinnande Coronapanik så var det möjligt att pausa amorteringarna på bolånet. Vi tog den chansen. Så under lite mer än ett år slutade vi amortera och satte istället dessa pengar i min Bolåneportfölj. Fick en liten boost också genom att stoppa in pengarna från ”GratisPengen”, lite drygt 30 000 kr. Dessa pengar kommer från panelundersökningar, cashback och kreditkortsbonus. Ni har vill inte missat min panelsida, PB Surveys!

Denna portfölj består till största del av preffar och d-aktier och utdelande ETFer. Har kryddat till det med två fonder och månadsutdelande stamaktier (just nu Cibus och SBB, sistnämnda börjar med månadsutdelningar snart).

Målet/drömmen är att kunna täcka räntekostnaden på bolånet i framtiden. Vet inte om jag kommer komma dit men man kan alltid drömma.

Avkastning

Tanken är att portföljen ska ge ca 6% i utdelning och förväntar mig inte mer avkastning än så under året eftersom preffar och d-aktier inte rör sig så mycket i pris. Risken är idag större att de minska i värde eftersom det mest troliga är att räntan ska röra sig uppåt.

Men 2021 var ett riktigt fint år för denna portföljen. En avkastning på 20,99%, det lär man inte se ofta. Avslutar 2021 med ett portföljvärde på 134 000 kr. Detta är en del av mitt resterande sparande 2021 som har varit roligast att pyssla med, fram tills jag började amortera igen och insättningarna slutade.

Sedan starten 2 juni 2020 har Bolåneportföljen avkastat 31,16%. En CAGR på 18,28%. Orimligt högt då det mesta är preffar och d-aktier. Här kan ni se hela portföljen.

Fin utdelningsökning här men nu lever portföljen sitt egna liv så utdelningar är det enda som kommer in i portföljen.

Savr

Självklart har även jag ett litet fondsparande hos Savr.

Sparar 100 kr i månaden i TIN Ny Teknik och med jämna mellanrum säljer jag av lite i den och omfördelar i portföljen. Portföljen avkastade ca 18% under 2021. Inte helt nöjd med det men hoppas det ska gå bättre i framtiden.

ICA Banken

Har under 2021 startat ett fondsparande hos ICA banken. Enbart för att få dubbel bonus på ICA kortet. Det blir ändå ganska många hundralappar extra i bonus. För att nå det kriteriet så krävs det 500 kr sparande i månaden eller 50 000 i kapitalt på ett ISK. Jag väljer då att spara 500 kr i månaden tills jag kommit upp i det beloppet. Såhär ser portföljen ut. Under året blev det en avkastning på knappa 3% men det är alltså inte hela 2021.

Inte snyggaste portföljsidan men den funkar.

Lendify

Här har jag en lite summa pengar. Dessa har avkastat 4,48% under 2021. Lendify har det inte lätt under dessa lågräntetider. Jag tycker avkastningen är för dålig just nu. Vill att det ska vara minst 6% men egentligen upp mot 8% då det ska dras skatt på vinsten. Jag har tur att jag inte nått 100 kr i avkastning under året så behöver inte skatta på summan. Men tänk dig 4,48% vinst, före skatt. Då är preffar och d-aktier ett bättre alternativ.
Avslutar 2021 med en portfölj på 1 663 kr.

Ränteintäkterna tickar in varje månad.

SaveLend

Jag har även ett månadssparande på SaveLend. Det har legat på 100 kr i månaden men ökade upp det till 150 kr för ett tag sedan och är nog på väg att öka igen under 2022.
Portföljen har under 2021 avkastat 9,12%. Som ni ser i bilderna nedan så kan man räkna avkastning på totalt belopp eller investerat belopp. Jag tycker att det rätt är att räkna på totalt belopp. Idag ligger portföljen på ett värde av ca 1 500 kr.

Jag gillar tjänsten mer och mer för tiden som går och tycker ni borde testa den, SaveLend.
En del av mitt resterande sparande 2021 som jag gillar mest just nu.

Sigmastocks

Jag har under året också testat att göra en insättning på Sigmastocks. En engångsinsättning på 500 kr. Portföljen har sedan starten under året avkastat ca 15%. Jag hade gärna haft ett månadssparande men eftersom gränsen ligger på 500 kr i månaden tycker jag att det blir för mycket. Jag vill gärna testa tjänsterna med en mindre summa under en längre period innan jag sätter in större belopp. Det som jag är missnöjd med är att jag sedan start haft 80 kr oinvesterat, trots att de gör köp minst en gång i månaden så har de aldrig investerat mina sista slantar.
Portföljen är idag värd 571 kr.

Toborrow

Har numera knappa 200 kr på Toborrow och har inte satt in pengar där på många år. Senaste tiden tar jag ut pengar så fort det trillar in utbetalningar från låntagare. Jag har inte gått minus på Toborrow men i princip ?- 0. Målet är att få ut varje krona nu och sedan ta bort kontot.

BetterGlobe

Vet att jag troligtvis kan få skit för att jag lägger med detta men jag gör det ändå.
2016 köpte jag mina första 2 träd hos BetterGlobe. Jag hade läst om dessa på Rika Tillsammans. Gillar idén med att pengarna gör något gott och att de ger mig avkastning. Jag rekommenderar ingen att köpa träd. Jag rekommenderar ingen att härma något i min portfölj om ni inte själva läst på. BetterGlobe är helt klart högrisk.
med det sagt så har jag idag 11 träd. Köpte inga under 2021. Har köpt träd för 187 € och 2021 fick jag 10,2 € (sedan start 15,3 €) i avkastning på dessa. Troligtvis köper jag bara träd för avkastningen från och med nu.

Detta var mitt resterande sparande 2021. Kul att alla haft positiv avkastning. Så kommer det garanterat inte att vara varje år.
Nu har ni sett alla mina investerade kronor och hur de presterade. Investerar du på andra plattformer eller i annat än aktier och fonder. Dela gärna med dig!

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
IGMR

Men det ser ju helt ok ut! Vilket börsår det varit! Hur ser du på alla dina småinnehav. Tänker att de kanske tar kraft och kunde koncentreras?

Larsa

Intressant tycker jag. Diversifiera är aldrig fel. Lägg inte alla ägg i samma korg. Din strategi är lämplig även utanför börsen till viss del. Skall försöka mig på något liknande.Per to peer kommer nog fortsätta uppåt i antal firmor som kommer framöver.
Ha det gott.
Mvh
Larsa

Larsa

Inte just nu, men ligger fas snart för att göra det. Jag har gjort en djupdykning av peer to peer och gjort ett excel ark till det. Skulle du vilja ta del av mina kommentarer till detta. Finns rätt mycket att välja på. Både inom sverige och utomlands.
Mvh
Larsa

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x