Barnens portfölj

Nu tänkte jag att det är dags att kika på barnens portfölj. Det var ett bra tag sedan jag skrev om den. Barnen går idag i låg och mellanstadiet. Så det är fortfarande rätt många år kvar innan det är aktuellt för uttag i barnportföljen. Några av mina senaste inlägg runt barnsparandet hittar du här:
Barnsparandet, igen.
Ny strategi i barnportföljen

Portföljen

Största innehaven i barnens portfölj

Från början var det enbart fonder i barnens portfölj. Med tiden har intresset och kunskapen kring aktier ökat så har även barnportföljen fått mer exponering mot enskilda aktier. Idag är det 57% aktier, 35% fonder lite likvider och krypto.
Det största innehaven är:

  1. 13% Alphabet
  2. 7,5% Skandia Sverige Exponering
  3. 6% Avanza Global
  4. 5% Länsförsäkringar tillväxtmarknad
  5. 5% Spiltan Globalfond Investmentbolag
  6. 5% Checkin.com
  7. 4% Spiltan Aktiefond Investementbolg
  8. 4% Roblox
  9. 3% Investor
  10. 3% Bitcoin Zero SEK

Som ni kan se är Alphabet ett stort innehav i portföljen och det beror såklart på att en aktie har så hög aktiekurs. Annars är det många fonder i toppen och det tycker jag känns bra.
Barnen hade tur att få tilldelning i IPO av Checkin.com. Jag har sålt av lite mer än hälften av det vi fick men trots det återfinns innehavet på plats 6.
Månadssparandet går automatiskt i fonderna. Med jämna mellanrum så säljer jag en mindre del av fonder och slänger in det i aktier. Fokus är att öka på i investmentbolag och att vara med i intressanta IPO’s. Alla innehav i barnens portfölj har vi hos Avanza.

Hur mycket sparar vi till barnens portfölj?

Alla människor har olika förutsättningar att spara. Att spara till barnen är såklart bra men i första hand gäller det att själv ha en god privatekonomi och ett eget sparande. Med det sagt så är det omöjligt för mig att säga vad andra ska spara till sina barn. De finns de som kanske inte kan spara särskilt mycket till de som sparar hela barnbidraget eller mer. Här hemma har vi landat i att vi tycker det är rimligt att spara 500 kr per barn. För oss innebär det 1 000kr. Vi har inte gjort det hela tiden, tidigare sparade vi mindre.

Idag, som ni ser på bilderna längre upp, så är barnens portfölj värd 150 000kr. Mitt mål är att kunna ge mina barn ca 200 000 kr var. Om jag räknar med att vi fortsätter spara 1 000 kr i månaden och att portföljen stiger i snitt 7%, då innebär det att jag behöver spara i 9 år till för att kunna hjälpa mina barn med 200 000 kr var.
Jag hoppas att det kan hjälpa till körkort, en grundplåt till första boendet eller vad det ni kan vara barnen behöver ekonomisk hjälp med.

Hur mycket sparar ni?
Hur sparar ni?
Nr och till vad tänker ni att barnen ska ha/få pengarna till?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Läs hela inlägget av Pappa betalar här –> Barnens portfölj […]

[…] Länk till hela inlägget hos Pappa Betalar?: Barnens portfölj […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x