Målgång 2020, hur gick det?

Genomgång av mina mål 2020


2019 klarade vi alla mål. Då var det bara ekonomiska mål. Detta år var det lite mer blandade mål.
2020 blev ju inte riktigt som vi trodde. Det kommer märkas när vi går igenom målen.
Jag skulle vilja att du läser igenom detta inlägget först:

Mina mål 2020

Här har jag listat alla mål för året och skrivit ner mina tankar kring dem.
Förra året hade jag ett utdelningsmål, vilken tur att jag skippade det iår. Jag skrev redan då att det var svårt att påverka och snacka om att jag hade rätt i det. Tänker att alla som hade utdelningsmål under året har missat dem.

Mål 2020

1. Minst 38 000kr i börssparande. (ej medräknat barnsparandet)

2. Fortsätta amortera 3 000kr på bolånet

3. Sparkvot: 19% (18,9%, 2019)
4. Amortera minst 7 000kr extra på billånet.

Detta var mina ekonomiska mål för 2020. Iår kommer jag ha några andra mål som inte rör ekonomin.

5. Löpa 350 km

6. Besöka min syster i Paris

7. Möta upp någon bloggare/twitterrofil/läsare på en stämma eller annan plats

Totalt 7 mål, ekonomiska mål och även några andra mål.

Hur har det gått?

1. Minst 38 000kr i börssparande. (ej medräknat barnsparandet).

Målet var alltså att spara minst 38 000kr. 
Hur gick det?
Under året 2020 så sparade vi 43 986kr till vår portfölj. Det blir ett snitt på ca 3 600kr. Det är vi nöjda med. 
Jag är verkligen nöjd med detta.
Så första målet får vi ge oss godkänt på.

2. Fortsätta amortera 3 000kr på bolånet

Här kommer det första målet som har påverkats av Covid-19. Målet var alltså att fortsätta amortera 3 000kr i månaden. Redan innan Covid-19 så var vi och förhandlade ned vår bolåneränta(februari/mars). Vad hittade en lösning där vi band lånet på 1,49% under 5 år. Vi valde då att öka vår amortering. Det är intressant hur snabbt jag vänder i olika frågor. Jag satte målet på 3 000kr i amortering för att jag varit på väg att minska amorteringarna. Det slutade i att vi istället ökade amorteringen till 5 000kr i månaden. 
Men det tar inte slut här. När sedan Covid-19 blev ett rejält hot för samhället stod det klart att det fanns en möjlighet att pausa sin amortering. Jag var ganska snabbt ute och tog den chansen. Så  det blev bara två månader där vi amorterade 5 000kr. Efter det har vi inte amorterat något. 
Så egentligen har vi enbart amorterat 16 000kr under 2020. Här var målet att amortera 36 000kr.
Då skulle det vara lätt att säga fail på denna. Men, det kommer vi inte att göra. Vi har egentligen inte amorterat de vi ska men varje krona som annars hade amorterats har vi slängt in i ”Bolåneportföljen”. Dessa pengar ska användas till att amortera i framtiden så jag kommer faktiskt välja att sätta även detta mål som avklarat. 
Med Bolåneportföljen och den riktiga amorteringen i början på året så blir summan 56 000kr. Betydligt mer än det som var tänkt från början.

3. Sparkvot: 19% (18,9%, 2019)

En väldigt liten ökning från året innan. Men som jag skrev i mina tankar kring målet, så fick vi 23 000kr från ingenstans (en slutlön och ett litet arv). Dessa gick direkt sparande. Att bara hitta 23 000kr under ett år och kunna lägga det på sparande är inte helt enkelt. Varje år lyckas vi med att öka vårt månadsvisa sparande och det skulle vi även fixa under detta året. Här räknar jag amortering, barnspar och börsspar. Inte målsparandet.
Vi sparade hela 106 000kr under 2020. Det är vårt bästa sparår någonsin. Jag har också jobbat lite extra under året så det är även det år då vi tjänat mest pengar sedan bloggen startade. Det är faktiskt första året då vi tjänat mer pengar än året innan på väldigt många år. 
Sparkvoten slutade på 19,2%.
Vi har alltså klarat målet!
Här kan du se månad för månad hur sparkvoten gick:

4. Amortera minst 7 000kr extra på billånet.

Här har vi ett mål som är lite krångligare att utvärdera. 
Dels så bakade vi in billånet i bolånet under året. Det var ca 80 000kr. I den vevan lånade vi upp 100 000kr extra på bolånet. Under året som gått har tankarna på att köpa husvagn växt och växt. Det betyder för oss att den bil vi då hade inte skulle duga. Det gjorde att vi under hösten bytte bil en som kan dra en husvagn. där blev de 100 000kr behjälpliga. Jag har även skaffa utökat B-körkort så vi inte behöver tänka så mycket på totalvikten.
Detta betyder att, även om vi inte har ett specifikt billån, detta är ju inbakat i bolånet. Vi har mer lånade pengar på bilen idag än vi hade innan 2020. Så här får jag se detta som att misslyckande trots att vi i slutändan är nöjd med vår nya bil. Ibland får livet helt enkelt kosta lite pengar.
Det blir alltså ett misslyckande på detta målet.

5. Löpa 350 km

Här började jag året bra och vettigt. Gick ute ganska lugnt för att inte tappa suget. Körde på bra fram till sommaren och lyckades med några pass under semestern också. Men sedan dog det av helt. Känner mig riktigt besviken här.
Totalt blev det 90 km under året. Illa.
Ett stort misslyckande.

6. Besöka min syster i Paris

Här kan jag inte kalla målet för misslyckat men det är såklart inte heller avklarat. Covid-19 har gjort att detta mål inte varit möjligt. Så tyvärr blev det ingen resa till min syster i Paris.

7. Möta upp någon bloggare/twitterrofil/läsare på en stämma eller annan plats

Här blir det samma slutsats som med mål nr 6. Pga Covid-19 så har detta inte varit möjligt.

3 av 7 mål avklarade

Ett år där många mål inte uppfylldes eller kunde uppfyllas.

Jag är mest besviken över löpmålet. Här har jag bara mig själv att skylla. 

I övrigt är jag nöjd. Billånet är inbakat i bolånet. Det blev alltså inga extraamorteringar och lånet är egentligen ett par tusenlappar högre än tidigare. Men eftersom räntan är lägre på bolånet så kostar det oss inte så mycket.
Att inte kunna resa eller träffa några av er läsare har varit tråkigt men inget som går att styra.
Nu ska jag börja fundera på detta årets mål.
Har ni några tips? Hur ser era mål ut?
Vad skulle ni vilja se att jag sätter för mål under 2021?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Okej, jag tycker det är ett ganska bra mått på sparandet. Enkelt att mäta och säger mycket om hur sparandet går. Blir dock knepigt om man har hög lön då det inte är så svårt att få en hög sparkvot om man vill det.

Låter helt enkelt som att du har en bra sparkvot 🙂

Mvh PB?

Fumlan

Tack, ska jag vara helt ärlig så har ingen koll på min sparkvot. Det borde landa på ca 30% för mitt framtidssparande, men då räknar jag inte med amortering (den är i nuläget försvinnande liten). Nu räknade jag dessutom bara månadssparandet, ofta skjuter jag till lite extra om jag tycker att det finns utrymme för det i slutet av månaden. Därför är min kvot lite svajig. 🙂

Pappa betalar?

Hej Fumlan!
Tack. Ja vi får vara nöjda. Tur det finns ett nästa år 🙂

Fint mål för nysparandet. Riktigt rejäl summa måste säga. Vet inte om du skrivit det men vad ligger din sparkvot på?

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Sebastian!
Wow, nästan dubbelt så mycket sparande. Det är ju helt otroligt. Var det för att ni lyckades strama åt budgeten så pass mycket.

Låter vettig att dra ner ambitionen med tanke på läget.

Oj, att sluta äta godis ligger långt ner på min lista, haha.
Ett bra mål dock. Lycka till!

Mvh PB?

Fumlan

Hej! Bra jobbat med målen, de flesta som inte uppfylldes gick ju om intet pga Corona och de ni klarade av gjorde ni verkligen med bravur! Och löpningen…tja, det är därför det finns ett "nästa år"! 😉
Mina mål gjorde jag ett litet inlägg om, ganska simpla men ändå… https://fumlanwalkoflife.blogspot.com/2020/12/mal-och-reda-siffror.html#comment-form

Mvh Fumlan

Fumlan

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

Sebastian

Mina mål, ekonomiskt sett för 2020, var 50 000kr sparat och 3000kr i utdelningar. Vi lyckades spara strax under 100 000kr och utdelningarna uppgick till 3600kr. Sedan var ett litet sidomål att strama åt vår budget genom att betala av skulder och inte förnya abonnemang med nyaste tekniken, så månadsbudget en gick från 27 000 till 19 000kr.

Årets mål är lite lugnare, då frugan blev uppsagd i oktober pga corona, men eftersom vi går runt på min lön så har jag sagt att hon inte behöver stressa fram ett nytt jobb utan att hon istället ska fokusera på sitt välmående. Så 30 000 nysparande samt 8 000 i utdelningar är årets mål.

Livsmål är att sluta äta godis och dricka läsk, vilket varit lättare so far, än jag trodde. 2020 gick det nog ner 3-4 liter läsk i veckan.

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x