Månadsrapport november 2020

Månadsrapport!

Inlägget innehåller reklam och annonslänk från Avanza.

Varje månad går jag igenom mina transaktioner. Inte det allra viktigaste i en långsiktig portfölj men samtidigt är det bra att följa sina innehav.
Så det kan ändå vara lite intressant att se hur aktierna gått på kort sikt.
Jag är också intresserad av dina transaktioner.
Lämna gärna en kommentar med dina köp eller sälj!

November

Jag följer OMX Stockholm GI, hela stockholmsbörsen inklusive utdelningar.
Under november steg index med hela 11,34%, Vilken månad.
Min egna portfölj klarade bara att gå upp 9,21%. Ligger efter index en del både iår men även sedan start. Precis innan börsen rasade i våras så låg jag före index. Coronacrashen tog hårt på portföljen och den har inte riktigt återhämtat sig. Jag väljer dock att fortsätta tro på mina aktier jag väljer ett tag till.
Har dock funderat på om det börjar bli dags att lägg en del av portföljen i fonder. I dagsläget är det inga fonder alls i långsiktiga portföljen.

Fast räknar jag med PPM så är det ju faktiskt mer sparande i fonder än direktägande i fonder. Kanske ska kika lite mer på det här med pensionspengarna.
11,34% OMXSCAPGI 201102-201130

Annons Avanza.
Enligt mig den bästa plattformen för att spara i aktier.


Vinnare och förlorare:

Månadens vinnare: 
Eolus Vind 58%
Det var en liten dipp under förra månaden. Det har återhämtats under denna månad och nya höjder har nåtts. På väg mot toppen i våras skalade jag av lite. Det är ju lätt att ångra idag men inte så mycket att göra åt nu. Denna gång väljer jag att låta innehavet vara och skalar inte ner mer. Allt som jag äger är enbart vinster i detta bolag. Ett GAV på strax under 25kr. Sedan köp en uppgång på över 700%
Månadens förlorare: 
Kopparbergs -6,76%
Kopparbergs har haft det ganska tungt sedan 2016. 
Det händer mycket i bolaget och många nya produkter som kommer ut. De har klarat Corona fint och står i ungefär samma kurs som de började året trots att november gick lite sämre.
Jag är långsiktig i bolaget.

Köp och sälj:

Köpt 8 Diös 70,6kr st
Köpt 5 Stockwik 91,2kr st
Köpt 2 Tomra 391,5nok st
Sålt 21 Klövern A 14,8kr st
Sålt 21 Klövern A Teckningsrätt 1,23kr st

Många köp och även några sälj i Bolåneportföljen:

Utdelningar:

Tomra 6kr
TransAlta Renewables Inc 6kr
Bolåneportföljen:

Totalt 88,5kr
Inga summor att snacka om denna månad.

Nu när jag har min Bolåneportfölj igång så kan jag förvänta mig flera utdelningar varje månad. Det är kul även om det kommer vara små summor till en början.

Sveriges bästa kreditkort. 2% cashback på internetköp, 1% på övriga köp.
Nu även ett sparkonto med 0,85% årlig effektiv ränta.


Hur gick din portfölj?


Disclaimer: All form av aktie/fondhandel kan leda till att du förlorar hela eller delar av ditt investerade kapital.
Ingenting du läser på min blogg skall ses som någon form av rådgivning. Jag skriver endast om min egen resa och hur jag själv tänker när jag investerar. 

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej Fumlan!
Ja verkligen, riktigt onödigt 🙂

Ja så fort något går mindre bra är det skönt att ta en titt på Eolus utveckling. Då känns allt bättre igen, haha 🙂

Mvh PB?

Fumlan

Våra portföljer presterade ganska lika, min var 9,82%. Synd att månaden slutade med en liten dipp efter helgen, rätt onödigt! 🙁

Kul med Eolus! Det är riktigt snyggt och trevligt att trösta sig med om man har en dålig dag! 😉

Mvh Fumlan

Pappa betalar?

Jag håller helt med dig ang. preffar etc.
Jag klassar det också mer åt räntesparandehållet (högre risk än sparkonto men lägre risk än aktier).
Det kommer helt klart att dra ner avkastningen jämför med att köpa stamaktier men som du skriver så är det dumt att räkna med detta i jämförelse mot index. I min totalavkastning så ska de vara med, men när man ska jämföra sig mot index blir det en oschysst jämförelse.

Jag tror jag hängde med i "flummet".
2020 var/är ett väldigt annorlunda år. Tror det kommer soilla över i framtiden också då det blir knepigt med jämförelsetalen.

Detsamma!

The Dividend Story

Spännande, ser framemot dina tankar om fonder 🙂 Personligen ser jag preffar etc mer som komplement till ett räntesparande (om än ett ganska riskfyllt sådant om man jämför med riskfri ränta…). Preffar har ju gynnats mycket de åren (innan räntan nådde (förhoppningsvis) botten om att räntan sjunkit och således värdet på preffarna ökat. Jag tycker din bolåneportfölj är ett väldigt bra initiativ och jag har också lite preffar och D-aktier. Min förväntan är dock att det kommer bidra till en lägre avkastning jämfört med om jag investerar i stamaktier. Men det är fine då de har ett annat syfte, dvs. jag låter inte preffarna avgöra om jag är en bra eller dålig investerare gentemot index.

Hehe, sorry det var liten flummig utsvävning kring mina tankar. 2020 känns ju ganska extremt också där många bolag inte haft möjlighet att bedriva verksamhet på ett rationellt sätt.

Ha en superbra helg!

Pappa betalar?

Hej H!
Skönt med låg belåning nu när börsen är på höga nivåer. Jag har ingen belåning heller för tillfället. Men krediten finns där om läge uppstår.

Jäklar vilket fint sparande du haft under året. Grattis till milstolpen!
Vad har du för mål med sparandet?

Preffar och D- aktier har jag i princip enbart i min bolåneportfölj. Jag anser de vara ganska säkra investeringar och har därför slutat amortera tillfälligt på bolånet och köper preffar för det. 6% avkasting årligen istället för att minska bolånet med en ränta på 1,49%. Känns bra och hittills iår har det gått bra.

Tack!
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej DS!
Ja det var det. Galet fint hos just Eolus!

Jag får kanske återkomma med ett inlägg kring vilka fonder jag tänker på.

Ja jag räknar med bolåneportföljen i min totala avkastning.
Eftersom den växer på snabbt med ganska stora insättningar så kommer det helt klart ha en negativ påverkan på min totalavkastning. Men det får helt enkelt vara så.

Fina köp!

Trevlig helg!

Mvh PB?

Anonym

Hej

Sålde av Handelsbanken efter uppgången nu för att få ner belåningen till ca 1%, samt hämtade hem lite vinster efter uppgång i TRATON, köpte BW LPG, ökade lite i tethys ,orexo och tele2.

Jag gick över 1/2 miljon i BV i november, en liten milstolpe, började året på 110'000 BV (nya kronor instoppade uppgår till 306'000).

jag tänker lite i samma banor som the dividend story ang preffar, har inga i min portfölj, risk finns att de släpar i totalavkastning över tid.

Väldigt trevlig blogg
/H

The Dividend Story

Hej!

November var verkligen en fin månad! Stort grattis till din utveckling i Eolus!!

Gällande fondtankarna, vilka fonder skulle du vilja köpa i så fall samt räknar du in bolåneportföljen i din totala avkastning?

Jag har också lite preffar och D-aktier men slarvigt uttryckt bör man inte räkna med att dessa ska prestera bättre än index på lång sikt. Jag har dem mest i portföljen för lite riskminimering och stabilitet i portföljen.

På transaktionssiden har jag köpt en del Kindred, Aspire Global och Evolution samt även Embracer, TIN Ny Teknik och Investor 🙂

Ha en superbra torsdag!

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x