Familjens ekonomi i siffror

Vårt sparande

Efter mitt inlägg om hur jag tvivlade på sparandet så tänker jag att jag ska beskriva lite mer ingående hur vårt sparande ser ut. Hur mycket pengar som kommer in och hur mycket som går ut. 

Pengar in:

45 000kr. 

Här ryms våra löner och barnbidraget. Jag går på snittet vi haft hittills under 2020.
Det är såklart netto. En schysst lön för en familj. Finns de som tjänar mindre men det finns också de som tjänare betydligt mycket mer.

Fasta utgifter:

10 500kr. 

Som alla andra familjer har vi en del fasta utgifter. Jag kommer inte gå in i detalj på exakt vad varje krona går till, fråga gärna om det är något specifikt ni undrar över!
De fem största utgifterna här är:
2 210kr.     Ränta på bolånet, samma summa i ytterligare 4,5 år.
1 850kr.     Snittet på värme,el och vatten.
1 300kr.     Samfällighetsavgift. Där ingår soprum, skötsel av områdets ytor osv.
986kr.        Barnomsorg.
573kr.        Frugans avgift till Kommunal (A-kassan ingår i denna avgift).

I övrigt så är det lite försäkringar, min fackavgift, fordonsskatt, Årsavgift till ordenssällskap, bredband, 4 mobilabonnemang. 

Rörliga utgifter:

6 800kr.

Detta är en uppskattning på de senaste månaders siffror och jag skulle tippa på att det i egentligen ligger lite mer på livsmedel och kanske någon mer slant på bränsle också.
4 500kr.    Livsmedel.
1 300kr.    Bränsle.
600kr.       Streamingtjänster.
400kr.       Lagavgifter.

Sparande på börsen:

9 600kr.

Summan som den senaste tiden ramlar in i portföljerna. Just nu är den lite dopad då vi pausat amorteringarna på bolånet och istället köper preffar för de pengarna. Räknar med att göra så i ca 1 år till. Det betyder att 5 000kr går till det.
Resten är sparande i barnportföljen eller aktier och fonder för mig och MB?.
Det blir en sparkvot på strax över 20%.

Målsparande:

6 850kr.

Detta är du summan på de pengar vi automatiskt för över till några olika konton. Dessa räknas inte med i sparkvoten då målet är att spendera upp dessa pengar inom något eller några år. 
De som inte hänger på ekonomibloggar skulle nog räkna detta som sparande, likaväl som de tänker sparandet i fonder. Men det ju gör ju inte vi. 
Posterna i målsparandet är:

3 000kr.    Renoveringskontot.
1 800kr.    Bil/husvagnskontot.
1 000kr.    Buffertkontot.
550kr.       PB? & MB? lägger undan pengar till varsitt kill/tjejgäng som reser tillsammans. 
500kr.       Resekontot.


Summa summarum:

Ja detta är alltså i korta drag hur vår ekonomi ser ut. 
Vi vet att det kommer in ca 45 000kr varje månad.
Räknar vi ihop det poster jag har listat så får vi:

10 500kr + 6 800kr + 9 600kr + 6 850kr = 33 750kr

Det betyder att vi har 45 000kr in och när lönen kommer så har vi direkt räknat bort 33 750 kr för att betala fasta och rörliga utgifter plus att spara de pengar vi vill spara.

Det gör att vi har kvar ca 11 000kr.
Dessa pengar går till att äta ute ibland, de täcker de semestrar vi gör hemma på somrarna, när en mobiltelefon går sönder och behöver köpas ny, presenter/julklappar, en SPAhelg för mig och MB?, någon konsert, kläder, idrottsprylar, träning, en eftermiddag på TURBO/Yoump osv. 
Det blir lite pengar över ibland och ofta lägger vi dem på vårt konto där alla utgifter dras, i skrivande stund finns det ca 11 000kr där som kan användas om något krisar. Detta är pengar som tagits från det som blir över varje månad.
Detta är ett sätt att vara transparent med familjens ekonomi. Dels är det viktigt att för egen del kika igenom ekonomin mer detaljerat. Se vart pengarna går, men främst känna efter om man är nöjd med var pengarna går. I dagsläget känner vi oss nöjda med denna fördelning. 
Det jag funderar mest på är fackavgifterna. Egentligen tycker jag facket är bra, men att lägga en så stor summa pengar på det vet jag inte om jag tycker är värt det. Det tåls att tänka lite på.
Stremingtjänsterna är lite i saftigaste laget men eftersom man i princip nästan bara är hemma nuförtiden så är det en post vi faktiskt gärna lägger pengar på. Troligtvis minskar denna efter pandemin.
Vi är långtifrån Farbror Fri och deras månadsomkostnader, men varför jämföra sig där när vårt mål inte är samma som deras. Dock tycker jag att det är kul att läsa och inspireras av deras siffror. Jag önskar fler barnfamiljer kan göra något liknande. Hoppas några till bloggare med barn kan lägga ut sina siffror, inte för att jämföras men för att inspirera andra. Jag vill gärna läsa om det och få inspiration på hur man kan göra.

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
19 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Är portföljen diversifierad så gör någon enstaka mina inte så mycket.

Ja med tanke på att ni har så låga utgifter så är det inga problem.
Eftersom du jobbat med belåning och jag inte har gjort det så är jag ganska säker på att din portfölj gått bättre med tanke på hur bra börsen gått de senaste åren.

Önskar er lycka till!
Mvh PB?

Anonym

Jo det är helt sant, jagar för att få ner det men ibland får man spela den hand man har så bra man kan helt enkelt.

Jag anser inte mina investeringar eller upplägget speciellt riskfyllt, har gjort ganska grundlig research på bolagen, strategierna, tillväxt, intäkter, marknaden, ledning, produkterna (testat själv många gånger i den mån det går men undersöker också vad andra tycker om dem), deras kunder med mera.
Men ibland blir det fel (hade något bolag som förlorade två av sina viktigaste kunder på kort tid efter att jag gick in i bolaget bland annat) men när man dessutom sprider på flera bolag har det överlag gott väl.

Samt ifall investeringarna blivit värda noll hade vi ändå klarat oss bra och kunnat fortsätta betala av lånen och samtidigt spara (eller leka upp ytterligare 15k i månaden). Inte alls säkert det har gått bättre för mig än dig då jag inte nämn siffror, men utvecklingen har helt klart varit tillfredställande och haft en hög sharpekvot, detta har även hållits i något år nu så jag är glad så länge det ligger där men inget som jag räknar med långsiktigt.
//Kemoko

Pappa betalar?

3% ränta i sig är väl ok men med tanke på bolåneräntorna så är det ju dubbelt ibland trippelt så mycket.

Jag hade inte vågat göra som du men det har ju gått bättre för dig som belånat dig än vad det gjort för mig 😉

Hade varit kul!
Ja det är ju bara att köra på med det du gillar när du får. Vore kul att kunna följa din resa.

Mvh PB?

Anonym

Hej

Det som är saken är att det bör inte vara speciellt låg belåning, men kanske huspriserna har stigit på bra i mitt område så det börjar vara en möjlighet, ja 5 år som krävs för att värdera om (nästan 2 år kvar), med en ny värdering som jag kommer göra tänker jag antingen kapa blancon eller investera (troligen i aktier, men inte helt bestämt), jag har tänkt att ligga mellan 10-25% belåning och beroende på hur det utvecklas låta det bli mindre ju mer portföljen växer så att jag vi nästa krasch kan öka belåningen avsevärt. Funderar även kring att vid ett nog stort kapital delvis eller helt ta bort samtlig lån, får se hur det blir med det.
3% blanco tror jag är ganska bra ränta, (har ju ej huset som säkerhet). Samt inte så farligt när man räknar med avdraget på 30% samt även den risk och avkastningen de har inneburit.

Portföljen har vuxit mycket starkt, målet är att hålla 15-20% årligen men kommer ändå vara nöjd ifall det är i närheten långsiktigt, samt har jag givetvis inget emot att överavkasta det :c) räknar dock med ca 4 eller 5% som uttag per år för att känna mig trygg).

Angående våran resa så kanske jag gör det, men funderar även på en blogg eller dylikt så småningom då jag ju kommer få väldigt mycket mera tid framöver 🙂 tiden planerar jag främst spendera på familj, matlagning, upplevelser, nöjen samt hobbys (kanske lite konsultande eller bygga andra passiva inkomster då det kan vara kul också).
//Kemoko

Pappa betalar?

Hej!
Okej, men då lär ni ha ganska låg belåningsgrad om du får slippa amorteringar helt.
Okej, så idag är inget blancolån kvar hoppas jag, över 3% ränta är rätt mycket idag.
Ja det ska väl gå några år innan man får göra en omvärdering, är det 5 år eller hur funkar det?
Jag har aldrig behövt värdera om huset, de gånger vi lånat mer har banken inte varit intresserade av det.

Fantastisk summa ni sparar varje månad. Men tanke på lånen du tagit för att investera lär ni ha en riktigt saftig portfölj idag.
Inga bolag jag har koll på det där.

Låter som att ni har en bra plan och något ni tänkt på ordentligt.
Jag har ju haft en serie med inlägg där andra får skriva sina egna sparresor.
Låter som att det vore väldigt inspirerande att höra eran resa!
Maila mig på pappabetalar2018@gmail.com om du är intresserad.

Tack för att du vill dela med dig! Inspirerande att läsa hur ni gjort och gör.

Mvh PB?

Anonym

Ja det var tack vare Corona som jag kunde pausa, men nu när jag senast tittade till lånet kunde jag förhandla om på 5år och då välja att inte amortera vilket valdes. Även vissa blanco har jag kunna sluta amortera på, ena blancon låg på 3,37% den andra något högre, vi var maxad på huset (tog nyligen ett solcells lån då jag installerade solceller och de har gjorts om till hus lån på senare dagar, har dock bara bott 3år i detta hus så dem är lite griniga med omvärderingar).

När vi började närma oss och spara omkring och ibland mer än 20 000kr så ansåg jag det klokt att ta lån och investera hela lånet, detta då jag borde tjäna på det över tid, jag ville dock aldrig bli tvingad att sälja ifall det skulle dippa (portfölj lånen). Ränta och amortering blev totalt ca 4000-5000kr i månaden vilket innebar att vi utöver detta ofta fortfarande sparade omkring 15k.

Blancon Köptes i olika bolag med stark tillväxt och ljus framtid samt med återkommande intäkter, bra ledning och med lite vallgravar (detta var dock bland annat strax innan Covid dippen 13jan… samt låg jag fullinvesterad hela dippen så det var ju sämre tajmning på det, dock hoppade det tillbaka bra snabbt). Den svängen var det Carasent, Embracer, Pintrest och Mag interactive. Första svängen i juli till sep var det Carasent (var min första position i detta bolag, och önskade öka framöver), upsales tech, Okta, Binero och Storytell.

Ja det är FIRE som gäller, eller något sorts mellan ting, frugan börjar jobba (hon har pluggat 3,5år och varit barnledig flera år) så nu kommer jag vara hemma minst 1-2år, frugan önskar jobba 3-4år säger hon så ifall det vill säg väl är det FIRE på heltid för mig, men vi får utvärdera lite eftersom, om det inte ser ut att fungera så kan jag mycket väl tänka mig om något år att jobba om det ser ut att få hem frugan snabbare efter de önskade 3-4åren.
Skall dock sägas att även ifall våran snittavkastningen sen vi började med aktier kraftigt skulle försämras så skulle det räcka för att frugan går hem samtidigt som mig, men önskar dock använda 4 eller 5% regeln, och i våra uträkningar så behövs då mera kapital (samt vill hon som sagt jobba några år).
MVH Kemoko

Pappa betalar?

Hej Sebbe!
Ha facket är en komplex fråga.

8 000kr på mat låter rätt mycket men det är klar med något restaurang ibland så är det nog där det landar.
Mobiltelefonerna låter saftigt också. Vi har 4 abonnemang och betalar just nu 150kr, egentligen skulle det vara 360kr. Vimla.

Ja dessa idrottsavgifter men främst allt material,idrottskläder som de växer ut. Blir många tusenlappar per år det där.

Väldigt fint sparande ni har! Är det FIRE som lockar eller något annat?

Mvh PB?

Pappa betalar?

Ja visst kommer det funka 🙂

Låter som ni kommer klara er galant med framtida utgifter också 🙂

Mvh PB?

Sebbe

Jag är också lite smått kluven till facket. Det är hyfsat stora summor man betalar varje månad (jag betalar över 600kr per månad), som butiksanställd.

Men för att prata om budget som barnfamilj
Inkomsterna har snittat på ca 40 000kr från lön och barnbidrag.
Våra största utgifter per månad är:
Mat 8000kr
Hyra 6500kr
Mobiltelefoni 1400kr
Busskort 1790kr
Fack/a-kassa 1100kr

Sen tillkommer de sporadiska utgifterna, såsom dotterns dans (1500kr i februari samt september + eventuella turneringar som ligger på mellan 1000-2000kr styck samt kläder och skor) samt grabbens badminton (200kr årlig medlemsavgift + 800kr vårtermin + 800kr hösttermin + eventuellt nya racket och dylikt)

Våra snitt per månad i de olika sparandena:
8000kr på börsen
1800kr barnsparande
1000kr buffert
1500kr resesparande (vi vill åka tillbaka till Japan när det är säkert o resa igen, så räknar med att vi behöver ha mellan 70 – 80k för det)
1750kr hobbycash (privata pengar som jag o frugan har för våra hobbies varje månad)

Arbetsplanen

Låter bra det 🙂 Då tänker jag att 32,700 kr/månad bör räcka gott och väl i snitt för en 2-barnfamilj (det är det jag räknat på framöver, i alla fall tills barnen är omkring 7-8 år gamla – dock kommer vi bo dyrare än vad ni gör).

Nu har jag varken barn, bil eller villa utan bor sambo i hyresrätt än så länge! Min budget/ungefärliga utgifter kan du se här https://arbetsplanen.blogspot.com/2020/02/ungefarlig-budget-for-ar-2020.html.
Snittet för året har till och med november dock varit 8699 kr/månad, men det har också varit lite mindre lokala resor/events på grund av COVID-19.

Om vi får barn så småningom kommer jag fortsätta bokföra dessa utgifter för att se vad det kostar med mat, blöjor, kläder, barnförsäkring, nödvändiga prylar, förskola etc "på riktigt". Hade hittills använt mig av ungefärliga snittuppgifter för att beräkna vad det kan kosta för oss i framtiden.

/Arbetsplanen

Pappa betalar?

Precis som du skriver.

Ja det sticker verkligen i ögonen när skattepengar, föreningspengar osv används på ett oansvarigt sätt. Så har det i vissa fall varit med facket. Det är synd.

Som sagt. Fortfarande medlem och kommer säkert vara det ett tag till då jag tänker ungefär som du men, det är inte omöjligt att jag går ur i framtiden. Vi får se.

Ja äldre jag blir och större portföljen växer, ju mindre viktig blir tryggheten facket kan representera.

Mvh PB?

Fumlan

Precis, det är många som väljer att ta in arbetskraft från andra länder som inte ingår i något kollektivavtal och därför konkurrerar ut svensk arbetskraft. Lönerna pressas ner tack vare detta, så facket är väldigt viktigt på vissa arbetsplatser. Tyvärr känns det som att facket motarbetas av lagen som tillåter detta fenomen. Jag är inte så påläst, men jag tror att t.ex. lastbilschaufförer tillhör en sådan yrkeskategori.

Det tråkiga är när man då och då får höra talas om hur vissa höjdare inom facket missbrukar sin position och använder medlemmarnas pengar till egna äventyr. Då känns avgiften plötsligt väldigt hög och det är inte konstigt att de förlorar medlemmar. 🙁

Pappa betalar?

Hej Fumlan!
Ja alltså verkligen!
Därför jag inte gjort något åt det.
Jag vet historiken och facket har verkligen varit viktigt. Jag är också orolig för hur arbetslivet ser ut för många och risken är stor att facket kan bli viktigt igen. Vet dock inte hur viktigt det är för mig i min bransch (men så säger väl alla som gått ur facket).
Jag kan lätt byta arbetsplats om jag inte är nöjd där jag är just nu.

Men jag har funderat på detta länge och är fortfarande med. Kommer säkert vara det ett tag till. Men det kostar en hel del så jag kommer nog tänka på detta många gånger till.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Arbetsplanen!
Ja det går absolut inte att klaga på livet. Vi har så vi klarar oss.
Ja trots bil, villa, 2 barn, katt osv. så finns det pengar kvar.

Det gäller bara att inte jämföra sig med andra så mycket.
Men det är skönt att ha marginal i livet. Häromdagen blev det ett besök hos tandläkaren. Många tusenlappar som försvann där. Eftersom det är december med julklappsinhandling på det så är det extra skönt att ha god marginal.
Varmvattnet strulade här hemma så fick ta hit en vvskille. Kom en faktura på 20 000kr idag. Blir lite som tas från marginalen men det mesta av det kommer vi ta från renoveringskontot.

Hur ser dina siffror ut?

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Kemoko!
En ok lön helt enkelt. Bara 2 barn här hos oss. Ett hus på 132 kvadrat.

Helt rätt, är det tack vare corona ni får uppehåll med amortering (så som jag gjort) eller har ni så låg belåning att du kan pausa tack vare det?

Vad har du för ränta på blancolånet? Vilka aktier köpte ni för de pengarna? Varför inte låna upp på huset då det lär ge lägre ränta?

Fasta utgifter på ca 12 000kr och mat plus annat 15 000kr. Låter ungefär som här hos oss. Kul att höra hur ni lägger era pengar.

Förstår inte vad du menar med att ni nästan sparade 20 000kr i månaden men istället tog ett blancolån?

Varför har du sagt upp dig? Varför inte bara vara föräldraledig och sedan gå tillbaka? Eller är det FIRE som gäller nu?

Mvh PB?

Anonym

Nja nu lät det lite väl glassigt :c) men det ingår en hel del på de 15k, så det finns inte 11k att bara leka upp, det ingår då kläder (en hel del begagnat men en del nytt också främst då till största barnet och frun, även de mindre får ibland nytt för att få känna hur det känns). Mindre resor, mobiler och dess abonnemang, datorer, tv/projektor, inköp till hus i form av prylar och renoveringar, cyklar, köksutrustningar med mera skall rymmas på de 15k, samt även maten som egentligen är inköp från mat butiker och då ingår ju lite mera som hårfärg, hårspray etc, "maten" ligger på omkring 6500kr/månaden (uteslutande Willys och extrapriser), och då röker vi inget men det tillkommer kanske 500kr-1000kr för godis och alkohol (brukar även vara vi som bjuder på festligheter med dricka till). Jag både bakar och odlar en hel del, samt plockar jag en hel del frukt/bär och fläder samt har rabarber som jag gör saft på.
Bytte nyss faktiskt tv (hör till ovanligheten), men då var den gamla 13år och kostade 4k på den tiden, nya tvn kostar också ca 4k. Datorn som finns är ca 12år och den behöver verkligen bytas men men.
//Kemoko

Fumlan

Hej!
Det där med facket är en vattendelare verkligen. Det är lätt att glömma den kamp som många år utkämpades för att anställda ska få rättigheter gentemot arbetsgivaren. Idag är facket relativt väletablerat inom de flesta sektorer och vi tar våra förmåner och rättigheter för givet. Många trivs på sina arbetsplatser och då är det lätt att tänka att man inte behöver vara med i facket, men ponera att fler och fler lämnar sina fackförbund. Då ger man arbetsgivaren större makt att välja hur man vill effektivisera och rationalisera. Oftast är det inte till den anställdes fördel, då arbetsgivaren inte driver sitt företag för hans/ hennes skull utan för att tjäna pengar.

Jag har själv ställt mig frågan huruvida jag ska vara med i facket eller ej. Jag håller inte alltid med facket, men än så länge väljer jag att stanna pga solidaritet. Det finns säkert många som inte håller med, men det är mina tankar om fackets vara eller inte vara. 🙂

Mvh Fumlan

Arbetsplanen

Kul att se hur en familjeekonomi kan se ut! Ser inte alls farligt ut för ekonomin med småbarn :p Gött att ha en "leva livet-kassa" på 11,000/månad! 🙂
/Arbetsplanen

Anonym

Hejsan

Vi får ungefär samma inkomster som er, dock något lägre. 3 barn samt ett hus (ca 120 kvadrat totalt).
Nu har jag nyligen förhandlat fram att vi inte amorterar något mer på huset (lyckas med bättre avkastning historiskt så väljer då att investera i stället).
Drift ca 4k, sedan övriga räkningar på totalt kanske 8k (amortering och ränta ingår i det) har dock tagit blanco lån för ca 500k som investerades på börsen för 1-1,5år sedan.
Mat och övrigt brukar vi räkna med omkring 15k, utöver räkningar och amorteringar brukar vi spara ytterligare omkring 15k i månaden (när vi förut närmade oss 20k i månaden ansåg jag det bättre för oss att ta blancolån och investera då vi inte hade några sådana lån).
Vi lever ganska ekonomiskt och försöker dra ner utematen till 1 gång varannan månad, (dock misslyckas detta, men vi kanske ligger på 1 gång i månaden).
Förmånsbil samt mobil via jobbet (får användas privat ifall jag svarar på lite jobbsamtal utanför normal arbetstid).
En streamingtjänst som delas med flera familjer (de får också dela en tjänst med oss).
Har dock nyss sagt upp mig då frugan skall börja jobba efter att ha varit mamma ledig samt har pluggat, jag kommer ta föräldrapeng som räcker ett halvt år men räknar inte med att kunna spara något mer när detta slår in, så får se hur det går nästa 2-3åren, kanske jag får börja jobba igen, men värdeökningen har god chans att räcka för att uppnå våra planer.
Mvh//Kemoko

19
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x