Löneökning innebär högre sparande, varje månad

Ny lön, mer pengar till portföljen

Nu är det faktiskt ganska precis ett år sedan jag senast skrev om löneökning. Då var det inlägget Löneökning som släpptes 16/10 2019. Den gången var det 700kr som gällde. Det gav mig ca 400kr netto eftersom jag enbart jobbar 85%. 
Den gången innebar det att jag ökade sparandet med 400kr.
Mina löneökningar har inte varit så mycket att orda om tidigare i livet. Men iår är jag faktiskt nöjd. Särskilt med tanke på att många, inklusive Mamma betalar?, inte haft någon revision överhuvudtaget. 
På arbetsplatsen låg snittet på ca 2% att jag då lyckas få en ökning på ca 4% måste ändå ses som riktigt bra. Extra kul när en av mina kollegor berättar att han tycker jag är värd det. Det värmer.
Min ökning är därmed 1 150kr. På min 85% tjänst innebär det ca 970kr och efter skatt blir det ungefär 680kr per månad. Ett mycket trevligt tillskott i kassan, såklart!

Jag har inte bestämt mig för hur mycket jag ska öka sparandet. De senaste två åren har jag tagit varje krona och ökat det automatiska månadssparande med samma summa som lönen ökat. Iår kanske det inte blir hela summan, men jag skulle bli förvånad om det blir mindre än 500kr. Äh troligtvis blir det hela summan men känns lite tråkigt att spara allt. 

Ja detta är en blogg om sparande men ni som varit med länge vet också att en hög sparkvot inte är det viktigaste i min värld. Så det är möjligt att denna löneökning kan bli lite livsstilsinflation också. Var ju ändå över två år sedan det skedde. Ska klura lite på det innan jag bestämmer mig. Är ju några dagar kvar till lön. Blir lite retroaktivt så det kommer troligtvis bli en extra skjuts i nästa sparkvot. 

Jag testade att lägga in ett sparande på 500kr i 30 år. Detta gjorde jag med hjälpa av en sparkalkylator på bloggen Rika Tillsammans. En förväntad avkastning på 8% och räknar med skatten som gäller idag på ISK. 

Det betyder att jag med denna löneökning kan ha över 600 000kr extra till pensionen. Skulle jag välja att istället lägga hela löneökning på sparande med samma förutsättningar så blir det hela 900 000kr. Så visst lockar det att öka månadssparandet med hela summan.

Vad brukar du göra med dina löneökningar, om du fått några?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej DS!
Tack, känns bra. Har du haft lönerevison?

Låtar nog åt det. Husvagn hägrar så kanske blir en lite slant till det varje månad 🙂

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej!
Jag förstår.

SÅ tänker inte jag heller, men samtidigt så vet jag vad jag får i lön (det bör du också ha koll på då det borde bli ett ganska tydligt snitt). Efter det så planerar jag min ekonomi. Blir det pengar över så väljer jag att antingen spara det eller lägga på en resa. Just nu går mycket av det som blir över till att köpa husvagn.

Tror egentligen att vi tänker lika här bara att jag vet exakt vad jag får i lön varje månad, din lön varierar.

Mvh PB?

Jag fick nog inte riktigt fram vad jag menade. Eftersom jag inte har månadslön utan får betalt efter hur många timmar jag jobbat samt ob-tillägg så märks det inte så tydligt när timlönen och eller ob-tillägget har ökat. De månader jag får mer lön än vanligt går allt som blir över när räkningarna är betalda till investeringar och sparkontot. Sedan utgår jag istället från vad jag vill göra, t ex åka på fjällsemester. Om det finns ekonomiskt utrymme, vilket det oftast gör, så bokar jag resan. Jag tänker alltså inte " Vad bra att jag fick extra mycket lön. Vad ska jag nu hitta på som kostar pengar?" 🙂

The Dividend Story

Stort grattis!! Jag känner lite som dig, dvs. har historiskt lagt det mesta på ökat sparande men nu känns livsstilsinflation mer lockande. En mix av ökat sparande och livsstilsinflation är nog det jag hade gått på 🙂

Pappa betalar?

Hej I-US!
Tack!

Varför skulle det inte fungera att tänka så för dig?
Jag har nu en högre inkomst. Jag tar ett beslut om jag ska spara mer eller låta pengarna gå till nöjen.

Detta betyder inte att pengarna kommer konsumeras. Troligtvis hamnar de i ett sparande till en resa för familjen (ifs konsumtion).

För mig handlar det om att ta ett aktivt beslut när det kommer mer pengar in på kontot. Inte bara låta pengarna gå till livsstilsinflation.

Hur har du gjort med dina pengar vid en löneökning?

Mvh PB?

Grattis till löneförhöjningen!
För mig skulle det inte alls fungera att tänka så när det gäller vad man ska göra med lönetillskottet. Först och främst varierar min inkomst från månad till månad vilket även de fasta kostnaderna gör. Dessutom vill jag inte konsumera ett visst antal kronor bara för att jag får. Men alla sätt är bra så länge det fungerar för en själv. 🙂

Mvh
I-US

Pappa betalar?

Hej Frilans!
Ja verkligen.
Det låter ju toppen. Så har det varit för mig i några år nu. Känner dock att det vore kul att även öka lite på nöjesdelen, men känner jag mig själv rätt så slutar det nog åt sparande iaf.

Hör att det är många som blir utan revision. Tråkigt.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Snålgrisen!
Ja så är det så det är verkligen extra kul när man kan klå inflationen.

Ja allt blir såklart vad man jämför det mot. 950kr är inte så mycket på en lön på 45'men en väldigt schysst på en lön kring 30'. Men samtidigt är 950 kr alltid 950kr.

Det är inte lika lätt i alla yrken. Att jobba med människor ger sällen en hög lön. Men jag ska inte gnälla. Klarar mig oerhört bra och trivs toppen med jobbet även om vissa perioder är tunga.

Låter som ett bra mål. Näe precis, prylar är inte det viktigaste. Upplevelser däremot, det lägger jag gärna pengar på.

Mvh PB?

Frilansportföljen

Roligt!
Vanligtvis går hela löneökningen direkt till sparandet då jag redan har en fast konsumtionssumma varje månad som jag än så länge klarar mig bra på. I år, dock, verkar det inte bli någon revision av lönen, inget retroaktivt heller för den delen (om det nu blir en löneökning).

Snålgrisen

Grattis till lönetillskottet! Inflationen brukar äta upp merparten av lönetillskottet tyvärr, så det är kul när det trillar in lite extra.

jag har bekymret att chefen vill ge mig mer i lön men då börjar de gå back på min affär. Snål kund helt enkelt. Det är inte heller så lätt som att dra bort mig från uppdraget då man vill ha en god relation med kunden. Senaste löneökningen var på 950 kr vilket är helt ok men procentuellt är det inte speciellt bra då månadslönen är 45'. Vi får se hur det blir nästa år…

Håller med dig om att inkomster är minst lika viktiga som utgifter. Tyvärr går det inte lika lätt i alla yrken, jag som IT-konsult utanför en storstad är dock grymt nöjd med min nuvarande lön. Tempot på jobbet är okej och jag jobbar aldrig övertid.

Vi har som mål att öka sparandet med 1000kr/månad och år, och det är här löneökningarna ska hamna. Prylar har vi tillräckligt.

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x