Min sparresa – Sparslösarn

Min sparresa – Sparslösarn

Mitt namn är Sparslösarn. Under min uppväxt hade vi det bra ekonomiskt med två föräldrar som hade jobb med hyfsat betalt. Dock så sparades det inte så mycket och aktier var inget vi diskuterade hemma utan det enda var väl att jag frågade vad mina föräldrar tjänade.
Då jag blev lite äldre strax innan it-bubblan så  bestämdes det att jag skulle få ett månadssparande på några hundringar i månaden som skulle sättas in i en fond. Det var väl för att det pratades mycket om börsen på den tiden och att vissa bolag och fonder gick jättebra. Jag fick välja själv vilken fond och då valde jag självklart den som hade gått bäst det året Swedbank Robur Contura den som heter Swedbank Robur Technology nu tror jag. Detta innebär att värdet på fonderna bara gick ner och ner och det blev inte så mycket utveckling på detta kapital. Jag hade kvar dessa fonder några år och dom steg väl lite grann och jag hamnade väl på plus tillslut och sålde av dessa under mina universitetsstudier. Överlag hade jag vid det här laget inte så positiv tanke om investeringar och aktie/fondsparande vid det här laget i och med IT-bubblan så jag fortsatte inte med detta på några år. 


Sedan då jag var klar med mina studier och började arbeta så sparade jag väl mest på mitt bankkonto vilket innebar också att jag i princip spenderade pengarna regelbundet. Köpte även min första bil med hjälp av lån vilket jag inte skulle göra idag utan spara några månader och köpa kontant istället. Efter några år märkte jag att jag inte gjorde av med alla pengar jag tjänade varje månad så du började jag fundera vad jag skulle göra av med pengarna och började läsa på nätet om fondsparande igen. Detta var väl ungefär 7 år sedan.
Det jag egentligen snappade upp på olika bloggar och liknande var väl att småbolagsfonder verkar ha gått bättre än icke småbolagsfonder så jag läste på och kom fram till att Didner & Gerge småbolagsfond Sverige verkade vara en bra fond som presterat bra så jag började spara i den regelbundet varje månad. Nu minns jag inte siffran exakt hur mycket det var men någonstans mellan 500-1000 kr vilket jag tyckte var mycket då men endast omkring 5% av lönen vilket jag tycker är ganska lite nuförtiden men jag hade andra prioriteringar då och var inte så intresserad av investeringar. En sak som jag dock märkte då var att fonden gick som tåget och pengarna steg i värde med jag minns inte exakt hur mycket. Kollade tillbaka hur fonden har gått nu och det var nog kring 70-80% under dessa 3 år. 


Samtidigt under denna period så fick jag hyfsad löneutveckling. Så jag märkte att jag kunde spara mer och mer per månad vilket gjorde att jag började fundera om det fanns något sätt att få mer avkastning på mitt kapital. Jag hade ju ändå fått en positiv bild av småbolagsfonder men jag märkte att dom hade höga förvaltningsavgifter så jag började fundera om man kunde minska dessa på något sätt.
Jag surfade runt på många olika bloggar och hemsidor och drog slutsatsen att investmentbolag är väldigt likt småbolagsfonder men med lite mindre antal innehav och med väldig låg förvaltningsavgift. Såg även på den historiska utvecklingen jämfört med index så hade ju investmentbolag presterat mycket bättre än index. Så då bestämde jag med att börja handla med aktier.
I början köpte jag väl några investmentbolag som Investor, Industrivärden och Kinnevik om jag minns rätt till ganska så små summor. Men jag hade samtidigt en dragning fortfarande till småbolagsfonder så jag funderade hur jag skulle kunna kombinera detta på något sätt utan att behöva betala den höga förvaltningsavgiften för småbolagsfonder. Så i december 2016 så bestämde jag mig för att sälja hela mitt innehav i småbolagsfonden och bara satsa på aktier. Hälften skulle vara investmentbolag och andra hälften bolag i aktier från småbolagsfonder. 


Det jag tänkte att dom största innehaven i småbolagsfonder måste ju vara det dom tror mest på. Så då gäller det bara att hitta dom största innehaven. För att hitta vilka fonder som gått bäst hade jag använt Morningstar hemsida och jag märkte då att dom hade ett portföljverktyg där man kunde sätta ihop dom fonderna man ville ha i sin portfölj och analysera dessa. Så jag tog ett antal småbolagsfonder som jag trodde på och satte dom i en likaviktad portfölj och sedan analyserade jag dessa med deras X-ray verktyg för att hitta dom största gemensamma innehaven. Sedan köpte jag dessa tillsammans med investmentbolagen och detta har jag gjort sedan Januari 2017. 


I början så uppdaterade jag inte mina innehav regelbunden utan mer då jag kände för det men det senaste 1.5 åren har jag bara gjort det var tredje månad för att hålla ner courtaget jag betalar. Jag gillar inte höga avgifter så jag ser courtage som en avgift man måste betala. Jag har väl märkt att intresset för aktier och investeringar bara har ökat med tiden och nu på sista tiden har jag bland annat börjat blogga om aktier och investeringar.
Några visdomsord så här på slutet är att börja spara så tidigt som möjligt och regelbundet. Ha också en strategi som du kan följa beroende hur aktiv eller passiv du vill vara. Själv är jag inte intresserad av daytrading och swingtrading så jag försöker att hålla mig långsiktig till min strategi. Mitt nuvarande mål är att bli miljonär innan 40 alltså om 5 år. Nu då jag kollar tillbaka märkte jag också att Didner & Gerge småbolagsfond inte har gått så bra dom senaste åren så där var tajmingen perfekt för mig att ändra strategi. Detta förstås bara tur att jag lyckades ha denna tajming men det visar ju också att historiskt utveckling inte behöver har något med framtida utveckling för en viss fond.


//SparslösarnTack Sparslösarn för att du ville dela med dig av din sparresa!
Verkligen intressant läsning. Ni kan titta in på hans blogg här: https://sparslosarn.blogspot.com/
Följer ni inte Sparslösarn på Twitter så är det dags att göra det nu. @sparslosarn
Detta var sjätte inlägget av säsong 2, där flera människor får skriva ner sin sparresa och publicera den på min blogg.

Inläggen släpps på måndagar.
Skulle du vara intresserad av att skriva ner din resa och få den publicerad på bloggen?


Skriv en kommentar eller skicka ett mail till pappabetalar2018(a)gmail.com.


Fler inlägg i serien ”Min sparresa”
Säsong 1

1. Robert Sloberg


2. Finanski


3. Mikael Aslan


4. Nighttrader


5. InvesteraMeraDu gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
The Dividend Story

Hej!

Tack för härlig och inspirerande läsning. Ser framemot att fortsätta följa er båda 🙂

Pappa betalar?

Hej Sparslösarn!
Superkul att du ville skriva.

Jag tycker också att detta är superintressant och hoppas det kan inspirera andra att börja sitt sparande.

Mvh PB?

Sparslösarn

Tack för att jag fått skriva på din blogg och dela med mig av min sparresa. Måste säga att det verkligen är intressant att läsa alla olika sparresor som publicerats på din blogg.

//Sparslösarn

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x