Min sparresa – Finlandssvensk Investerare

Min Sparresa – Finlandssvensk Investerare

Jag föddes 1994 och har växt upp i en liten by i Österbotten, Finland. Ett mycket starkt minne jag har från ca 7 års ålder är jag och min familj samlad runt ett ca 5 meter långt bord med vit duk i byns ungdomslokal. Lokalen är full med människor eftersom byns jaktförening bjuder på älgsoppa efter en lyckad jaktsäsong.
I ena hörnet av rummet finns ett bord där det säljs lotter. Min Mormor ger mig 4 euro i mynt, pekar på skålen med lotter och säger till mig att jag ska gå och köpa 4 lotter åt mig. På väg till bordet där lotterna säljs passerar jag bordet med alla lotterivinster, där finns fågelholkar, fågelfrön, älgkött, yxor etc inget jag ser väcker något intresse. Jag köper två lotter för 2 euro, resterande 2 euro sätter jag i fickan. När jag kommer tillbaka till bordet där familjensitter frågar Mormor varför jag bara har två lotter i handen. Jag säger att jag öppnade de två andra lotterna på vägen tillbaka och att de var nitlotter.
När vi kom hem senare satte jag mina 2 euro jag sparat i spargrisen i ställe, där tyckte jag de passade bättre.

Där började min sparresa. Under hela min uppväxt har det alltid känts bra för mig att spara pengar och se högen med pengar växa.
Det jag har använt mina pengar till under uppväxten har oftast varit till dyrare saker, tex datordelar, jag har aldrig slösat pengar på små saker som tex godis.
Daytrader i Runescape.
Det visade sig snabbt nu i efterhand att aktier var något jag förr eller senare skulle börja med, och mitt intresse för kalkylark började tidigt.
Jag började spela datorspelet Runescape ca 2006, då vag jag 12 år gammal.
I slutet av 2007 kom en uppdatering till spelet som heter ”The Grand Exchange”. Den uppdateringen skapade en virituell aktiemarknad för spelets alla saker. Det fungerade precis som en vanlig aktiemarknad, men itället för aktier så kunde man köpa och sälja saker i spelet, tex rustningar, vapen, mat etc. På The Grand Exchange’s hemsida kunde man se vad alla saker kostade, vilka saker som det köptes och såldes mest av och vilka saker som hade ökat eller tappat mest i värde den senaste dagen.
The Grand exchange var något jag fann mycket intressant, jag började se youtube videor om hur man tjänade pengar i spelet på att köpa och sälja.
Jag har ett excel dokument sparat från 2008-2010 där jag har skrivit upp olika köp jag gjort och olika saker jag prövat att tradea för att hitta vilka saker som var lätt att köpa och sälja och gav en bra marginal.
 I 16-17 års åldern minns jag att jag googlade på hur man tjänar pengar utan att behöva göra nånting, det var därifrån jag första gången hittade och blev intresserad av börsen.
Sommaren 2012 fyllde jag 18 och fick tillgång till min egen nätbank, det visade sig att mina föräldrar hade sparat 20 euro i månaden åt mig i några år så där fanns lite över 1000 euro. En månad efter min 18 års dag gjorde jag första egna köpet, 100 euro i Carnegie Kinafond.
Men vid den här tidpunkten visste jag egentligen inte alls vad jag gjorde, men jag fortsatte att köpa i lite olika fonder, för jag förstod i alla fall att så länge jag köper fonder istället för enskilda aktier så är chansen att jag gör något dumt lite mindre.
2010-2013 utbildade jag mig till Fordonsmekaniker på yrkesskola. Sista året jag gick där ordnades en kurs i privatekonomi. Det är definitivt utan tvekan den mest betydelsefulla kursen jag någonsin gått som öppnade mina ögon till så mycket mer och ändrade helt mitt tankesätt när det kommer till pengar och investeringar.
Kursen leddes av en lärare som själv hade startat flera företag, arbetat med många olika saker vid sidan om läraryrket och också ägde flera hyreslägenheter.
Han hade gått i pension i ca 45 års ålder för han kunde leva på sina investeringar men valde att komma tillbaka till läraryrket för det va något han brann för.
I kursen lärde vi oss hur man gör upp en budget, det magnifika som kallas ränta på ränta, hur man tjänar pengar när man sover genom att bygga en egen ”pengamaskin”, allt möjligt om ädelmetaller, och hur man köper och hyr ut lägenheter.
Han berättade att mycket av det han hade lärt sig kom från boken Rich Dad Poor Dad av Robert Kiyosaki.
Rich Dad Poor Dad var första ljudboken jag lyssnade genom, som nybörjare var den mycket lärorik när det kommer till tankesättet hur man blir rik, vad man borde fokusera sin energi på och vad man borde lära sig för att nå finansiell frihet.
Hur mitt innehav har växt.
Alla somrar från att jag var 15 år hade jag sommararbetat med gräsklippning, avbytare på rävfarm och senare jobbat på flera bilverkstäder, också jobbat under skoltiden, jag hade sparat ihop ca 10 000 euro till slutet av 2013.
Maj 2015 var första gången jag skrev upp hur mycket mitt totala innehav var, ca 15 000 euro, varav 9000 euro var investerade i fonder.
Vid den här tidpunkten hade jag jobbat heltid i ca 4 månader efter att ha gjort mitt 1 års militärtjänsgöring under hela 2014, och spenderat 1 månad som arbetslös i januari.
Jag bytte bransch från fordonsmekaniker till CNC-Operatör och blev upplärd på nya jobbet, samtidigt som jag hade privilegiet att få bo hemma ända tills Maj 2017 innan jag flyttade hemifrån. Så jag hann spara ihop mycket pengar eftersom jag hade små utgifter.
Mitt totala innehav:
Maj 2015: 15 200€
Maj 2016: 29 600€
Maj 2017: 44 300€ Här flyttade jag hemifrån
Maj 2018: 52 500€
Maj 2019: 60 700€
Maj 2020: 76 500€
Utdelnings starten.
2018 skapade jag ett konto på Nordnet och gjorde för första gången ett köp i en enskild aktie, efter flera års funderingar hade jag hittat en investerings strategi som jag verkligen gillade, utdelningsinvestering.
En strategi som var lätt att förstå, som inte kräver så mycket underhåll.
Majoriteten av min portfölj kommer hållas till utdelningsaktier, men jag lägger också en liten del i mera spekulations bolag som jag själv tycker är mycket intressanta och tror på inför framtiden.
Ända fram tills 2020 investerade jag majoriteten av mina pengar i fonder, men efter att sakta men säkert byggt upp en portfölj med aktier jag känner mig mycket bekväm med kommer jag börja sälja av fonderna och flytta pengarna till aktier istället för jag vill slippa min banks höga förvaltningsavgifter.
Min aktieportfölj består av
3M, AT&T, Abbvie, Altria, Carnival Corporation, Caterpillar, Exxon Mobile, Johnson & Johnson, Pepsico, Realty Income, Verizon, Visa, Disney, Xact Högutdelande
Etteplan, Fortum, Nokia, Stora Enso, UPM-Kymmene, Wärtsilä, Beyond Meat, Facebook, Tesla.
Utdelnings inkomst:
2018: 31,82€
2019: 852,18€
2020 uppskattar jag till ca 1300€
Jag funderade mycket på om jag skulle utbilda mig till ingenjör, men att gå i skola är något jag inte alls tycker om, ämnen som jag tycker är intressanta blir ointressant i skolbänken. Jag föredrar att själv läsa på om olika ämnen när jag känner inspiration och nyfikenhet.
Mitt val att fortsätta jobba känns fortfarande rätt nu 5 år senare för jag har haft möjligheten att spendera massor med tid på att lära mig om investeringar som jag vet att jag annars inte hade haft tid med om jag fokuserade min energi på att vidareutbilda mig.
Jag har alltid levt ett mycket sparsamt liv, jag har aldrig känt ett behov av att behöva dyra designerkläder eller köra en ny fin bil.
Mina årsutgifter ligger på ca 17 000 euro, och för mig känns det inte alls som att jag håller tillbaka något, för mig känns det som att jag lever ett mycket gott och meningsfullt liv.
Mitt kortsiktiga mål är att bli ”Miljonär innan 30” som ni säger i Sverige, fast för mig blir det förstås 100 000 euro innan 30 års ålder.
Det borde inte bli några problem att uppnå, jag har fortfarande 4 år kvar.
Längre fram i tiden är målet att bli ekonomiskt oberoende, och förhoppningsvis kunna gå i pension tidigare.
Finlandssvensk Investerare
@FInvesterare på Twitter


Tack Finlandssvensk Investerare för att du ville dela med dig av din sparresa!
Verkligen intressant läsning. 
Följer ni inte 
Finlandssvensk Investerare på Twitter så är det dags att göra det nu. @FInvesterare
Detta var tredje inlägget av säsong 2, där flera människor får skriva ner sin sparresa och publicera den på min blogg.

Inläggen släpps på måndagar.
Skulle du vara intresserad av att skriva ner din resa och få den publicerad på bloggen?


Skriv en kommentar eller skicka ett mail till pappabetalar2018(a)gmail.com.


Fler inlägg i serien ”Min sparresa”
Säsong 1

1. Robert Sloberg


2. Finanski


3. Mikael Aslan


4. Nighttrader


5. InvesteraMeraDu gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Jag håller med!
Är du intresserad av att dela din?

Mvh PB?

Frilansportföljen

Roligt med dessa sparhistorier!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x