Min sparresa – Alla Mina Kronor

Min sparresa – Alla Mina Kronor

Först och främst vill jag tacka för förfrågan från Pappa betalar att göra ett gästinlägg vilket jag givetvis tackar ja till.

När, vart och hur påbörjades egentligen min sparresa?

Mina första aktieköp gjordes 2014 då jag var studerande inom företagsekonomi på en eftergymnasial utbildning. Tack vare engagerade och kunniga föreläsare vågade jag till slut ta steget till att påbörja en sparresa.Intresset för sparande och aktier hade egentligen funnits med mig tidigare än så men jag hade aldrig vågat ta det vidare från just intresse. Aktier och börsen var aldrig något samtalsämne inom min familj eller ens i min vardag. Det fanns som något avlägset och det som är nytt är ofta lite otäckt, åtminstone för egen del.

Sparande har funnits med mig sedan barnsben. Varje liten krona (på den här tiden var kontanter och spargrisar vanligt) som jag kunde lägga undan gjordes också. När sedan sommarjobb och extra inkomster började komma in på kontot hamnade så mycket som möjligt på mitt sparande. Jag har aldrig vart intresserad av att spendera för sakens skull utan har alltid hellre lagt undan.

Åter till mitt första aktieköp som sedan påbörjade 2014. Den resan pågick till 2016 då jag tog ut samtliga medel för att lägga på min och sambo AMK första bostadsrätt. Den bostadsrätten såldes sen 2019 och gav en del i vinst som sedan blev starten på min nya sparresa som tog fart igen 2019. Det blev alltså en frånvaro från börsen från 2016 till 2019 men nu är det igång igen och med avsikten att pågå för evigt.

Förutsättningarna nu för AMK är en småbarnsförälder med sambo och det där med småbarn är inte optimala förutsättningar för att spara. Åtminstone för en annan som har en förhållandevis normallön eller tillsammans med sambo AMK skulle jag tro att vi har en medellön.Då jag tänkte att det finns flera därute med mina förutsättningar valde jag att starta upp min blogg 2019 för att dela med mig av min resa. Förhoppningsvis inspirerar det någon och om inte annat drar jag stor nytta av alla andra bloggar jag funnit och personer att följa på twitter. Jag vill vara tydlig med att jag absolut inte är någon expert utan snarare tvärtom så det jag skriver ska aldrig ses som råd eller uppmaningar.
Starten på min ”nya” resa som jag väljer att kalla den har väl knappast vart optimal. Olyckligtvis kom Coronaeffekten ett par månader bort från nystarten och det var röda siffror så gott som överallt. Jag har dock lutat mig mot min strategi som är långsiktigt ägande med kontinuerliga köp. Jag strävar inte mot att enbart köpa i dippen då jag inte litar på att jag har den kompetensen. Därför sprider jag ut köpen för att också sprida ut riskerna. Än så länge har jag inte sålt av någonting och ser inte att jag kommer göra det i närtid heller.
Min portfölj idag har en stabil bas i investmentbolag och är nog aningen tungt viktat mot fastighetsbolag därefter. Det är en bransch som jag är verksam i vilket har bidragit till den utvecklingen. Under 2020 och 2021 planerar jag att justera viktningen av portföljen och säkerligen plocka in några nya bolag också.
Värdet på min aktieportfölj är cirka 90 000 kronor idag och målet för 2020 är att nå 100 000 kronor vilket jag räknar med att nå. Utöver sparande i aktier har jag även ett sparande i fonder som är på ungefär samma summa. Det sparas i en annan bank och den summan är avsatt för annat särskilt ändamål. Mitt månadsvisa sparande varierar kraftigt vilket främst beror på föräldraledighet vilket påverkar inkomsterna. Målsättning för 2020 var att sätta in minst 50 000 kronor på sparandet på Avanza och hittills har jag avsatt 42 800 kronor under 2020 så det målet kommer uppfyllas. Det månadsvisa sparandet hoppas jag blir mer regelbundet antingen redan till hösten eller åtminstone under 2021 då inkomsterna stabiliseras. 
Det enda målet jag har idag är egentligen att en dag uppnå en miljon i mitt sparande. När/om jag når dit någon gång så kommer såklart ribban justeras. Mina delmål som jag har för 2020 kommer uppnås i form av instättning och portföljens värde men inte utdelningar på grund av Corona. 
Ser alltid positivt mot framtiden och njuter av den resa jag befinner mig i och ser fram emot att kunna blicka tillbaka om några år och se vart man kommit.Allt gott!
Lite kuriosa är att jag var arbetskollega till bloggaren 40procent20år (inte aktiv idag) som också är grundaren till Börsdata. Det visste jag inte om då men jag var läsare av bloggen under den perioden och vi satt bara några kontorsrum ifrån.
Tack AMK för att du ville dela med dig av din sparresa!

Verkligen intressant läsning. Ni kan titta in på hans blogg här: https://allaminakronor.blogspot.com/
Följer ni inte AMK på Twitter så är det dags att göra det nu. @allaminakronor
Detta var femte inlägget av säsong 2, där flera människor får skriva ner sin sparresa och publicera den på min blogg.

Inläggen släpps på måndagar.
Skulle du vara intresserad av att skriva ner din resa och få den publicerad på bloggen?


Skriv en kommentar eller skicka ett mail till pappabetalar2018(a)gmail.com.


Fler inlägg i serien ”Min sparresa”
Säsong 1

1. Robert Sloberg


2. Finanski


3. Mikael Aslan


4. Nighttrader


5. InvesteraMeraDu gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x