Min sparresa – Snålänningen

Min sparresa – Snålänningen

Att vara sparsam är nog något som ligger i min släkt. Min mammas farbror samlade på skrot, som han sålde och senare blev rik på. Han var väldigt sparsam, på gränsen till snål. Även mina morföräldrar är väldigt sparsamma. Ett tydligt minne jag kommer ihåg när jag var där som barn var att man alltid skulle “skrapa skrapa” för att få upp all mat från tallrikarna. Detta kanske låter som de var snåla, men tvärtom har de alltid varit sparsamma men samtidigt väldigt generösa. Tillsammans med mina föräldrar sparade de åt mig när jag var barn i de så populära allemansfonderna. Investeringar var dock aldrig något intresse i min familj utan det var mer att de varit väldigt sparsamma och fick hjälp av banken för att placera detta överskott. Det var inte förrän jag började tjäna mina egna pengar som jag snubblade in och blev intresserad av aktier och fonder.
Vem är då Snålännigen? Jag är en kille i 25-års åldern som kommer från Småland och jobbar inom mediabranschen. Jag har sparat och investerat i ca 5 år. Det som kickstartade mitt intresse var dels en bekant som jobbade på Ung Privatekonomi som började dela sina blogginlägg på Facebook om hur man börjar investera på börsen. Detta samtidigt som jag började tjäna mina egna pengar (där hälften bara lades på hög) gav mig en inkörsport till börsen.
Jag flyttade upp till huvudstaden för jobb, sov på en madrass i ett vardagsrum i två år hos en släkting, vilket ledde till stora möjligheter för sparande och investeringar. I början med stor nyfikenhet och ungt mod gick jag raskt in och investerade i hypade bolag som Crowdsoft (nuvarande Flowscape), Fingerprint och Starbreeze. Till en början gick det riktigt bra och jag slog index en del, men sen kom det lite tuffa tider och dessa förhoppningsbolag gick ner ordentligt. Som tur var hade jag en stor uppgång i ryggen, samt inte så stort kapital som gjorde att jag inte förlorade så mycket pengar. Åren gick och jag testade mig fram utan någon riktig uttalad strategi, men det gick ändå hyfsat, och jag började lära mig mer och mer samtidigt som jag letade efter strategier som passade mig.
Min privatekonomi har tre olika punkter, pelare, kategorier eller vad man än vill kalla det. Dessa tre är bufferten, bostaden samt aktie/fondportföljerna. Min buffert består av 50.000:-. En lagom summa för mig för att täcka oförutsedda kostnader, men jag lånar även från den ibland ifall jag skulle unna mig en dyrare resa eller liknande, kommande månader fylls den då tillbaka till 50.000:- istället för att investera överskottet. Bostaden är egentligen ingen tillgång eller investering, men är med som en punkt då jag har mycket kapital bundet i den. Jag äger en bostadsrätt med värde på omkring 3 miljoner varav belåningsgraden är omkring 30%. Relativt låg belåning, men faktum är att belåningsgraden egentligen är lite högre, då bostaden ägs gemensamt i min familj. Ungefär en tredjedel ägs av mig, en tredjedel av familjen och en tredjedel lån. Såklart är jag väldigt tacksam att min familj investerat i lägenheten tillsammans med mig, då det givit mig låga omkostnader och bra förutsättningar för att leva billigt för att kunna spara mycket. Sist men inte minst har vi aktierna och fonderna, som jag kommer berätta mer om snart!
Mitt mål med investerandet är att i framtiden kunna jobba lite mindre. Jag tycker mitt jobb är väldigt roligt, men känner att jag gärna skulle vilja arbeta lite mindre och på min egna villkor. Att kunna jobba med egna projekt som inte nödvändigtvis måste generera pengar hade varit superskoj. Nån slags blandning av Barista eller Flamingo-FIRE skulle man kunna säga om man gillar såna termer. För er som är allergiska mot såna begrepp vill jag helt enkelt jobba lite mindre, men inte sluta helt. Ett drömscenario skulle vara en portfölj på 2-3 miljoner samtidigt som jag jobbar 50% i egen regi. Det skulle innebära att jag inte behöver leva av portföljen, då jag i nuläget lever på omkring 50% av lönen. I teorin skulle jag alltså kunna leva såhär redan nu, men jag skulle då alltså inte kunna spara en enda krona. Jag känner att jag vill bygga upp ett kapital som kan jobba för mig innan jag tar det steget. Detta så man har lite utrymme för högre omkostnader senare i livet när barn, volvo och villa kommer på tal. 
För att nå mitt slutliga mål har jag ett simpelt men svårt delmål, att slå index (OMXS30GI/Avanza Zero) med 5%-enheter. Anledningen till att jag valt just det indexet och inte ett bredare som t.ex. OMXSGI är för att när man pratar om index brukar man ofta syfta på OMXS30GI, samt för att man ofta brukar prata om Avanza Zero som ett bra val för nybörjaren. Jag är medveten om att min portfölj innehåller småbolag och att det därmed skulle vara mer rättvist att jämföra med OMXSGI, men jag jämför löpande mot det indexet också, bara att målet gäller just OMXS30. Det viktigaste när man ska jämföra är enligt mig att man är medveten om hur man jämför och varför.
I maj 2019 gjorde jag om min portföljsamling lite grann, den består just nu av fyra olika portföljer. Alla har alltså som mål att slå index med 5%-enheter. Jag är också medveten om att det blir dubbelt ägande i vissa portföljer, men det tycker jag är fine. Jag ser varje portfölj som enskild utan att tänka på vad jag äger i de övriga. Därav lite dubbelägande i investmentbolag vilket jag medveten om men är helt okej med. Mina portföljer är:
Tillväxtportföljen
Detta var mitt första ISK-konto där jag från började samlade alla aktier och fonder i ett. Mot slutet körde jag en slags swingstrategi som funkade helt okej, mycket baserat på fundamenta men också det klassiska MA200. Allt funkar i bullmarket brukar man ju säga och det gjorde även den strategin, men till slut orkade jag inte med veckovisa uppdateringar av nyckeltal och screening, utan ville luta mig tillbaka åt en mer kvantitativ strategi. Det var några bolag jag inte ville släppa från portföljen dock, och med en snabb analys såg man att alla dessa bolag hade en sak gemensamt, de växte och har växt ordentligt i många år. Nu rankar jag ut 40 bolag baserat på 1 och 3 års vinst och omsättningstillväxt, och investerar sedan i de 20 som trendar bäst. Denna ombalansering sker varje kvartal.
Kvantportföljen
Denna portföljen är uppbyggd enligt Börslabbets portfölj dvs. de fem bästa aktierna från fyra olika kvantstrategier. Dessa fyra är:
Trendande Värde: Den mest komplicerade, rankningssystem av P/E, P/B, P/S, P/PCF, EV/EBITDA och direktavkastning. Sedan rangordnas de 40 högst rankade med sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik. De 5 bästa köper jag!
Trendande Utdelning: De 40 aktier med högst direktavkastning sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, fem bästa väljs ut.
Trendande Kvalitet: De 40 bolagen med högst avkastning på eget kapital sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, de fem bästa väljs ut.
Sammansatt momentum: Investerar i de fem bolagen med högst sammansatt momentum.
Enligt Börslabbet (https://borslabbet.se/backtest-av-borslabbets-svenska-portfolj/) har denna portfölj genom backtest avkastat 27,7% årligen mellan 2001-2016. Man kan såklart inte räkna med samma avkastning i framtiden, men jag tror i alla fall den har bra chans att överavkasta index i framtiden. Dock kräver den rätt mycket av psyket då man får vara beredd på flera år av kraftig underprestation jämfört med index. För att slå index måste man helt enkelt avvika från index.
Investmentbolagsportföljen
Investmentbolag tycker jag är en fantastisk grej. Historisk sett har en samlad portfölj av investmentbolag slagit index ordentligt, detta är en stor anledning till varför jag vigt en egen portfölj åt dem. Här kör jag det relativt simpelt, jag har valt ut ett gäng investmentbolag jag tror på, som jag sedan investerar i likaviktat. Här finns också bolag som liknar investmentbolag som t.ex. Lifco och Indutrade.


Fondportföljen
En fin basportfölj i gänget. Jag tycker fonder får lite för mycket tråkstämpel ibland, jag tycker faktiskt det är ganska skojigt att äga fonder med! I denna portfölj försöker jag äga fonder jag tror har bra chans att slå index (OMXS30GI) med några procentenheter. Bland fonderna hittar du SEB Sverige Index (slår index med ett bredare index ;-)), AMF Småbolag, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, TIN Ny Teknik, MS Global Opportunity, Länsförsäkringar Fastighetsfond och XACT Högutdelande.
Jag är fortfarande nybörjare inom investeringar och kommer nog vara det resten av mitt liv, det känns som det här med börsen är något man aldrig kommer bemästra fullt ut, den utvecklas ständigt och vad som fungerar nu kommer förmodligen inte fungera om 10 år. Jag tror det gäller att utveckla sig själv och sina strategier i takt med att börsen och marknaden utvecklas. Som ett steg i att följa min utveckling och strategier startade jag en egen blogg för något halvår sedan. En väldigt bra grej för sig själv då man dels blir tvungen att lära sig mycket och faktakolla sina inlägg, samtidigt som man kan se tillbaka på hur man tänkt när man gjort vissa beslut. Min börsresa startades pga en grabbs blogginlägg som inspirerade mig att börja med aktier. Han sådde fröet som ledde till min starka ekonomi. Förhoppningsvis kan jag göra detsamma, om jag så bara inspirerar en enda människa till en bättre ekonomi.
Tack för att ni ville läsa om min sparresa och lycka till med era investeringar!
I dagarna så blev jag även Avanzamiljonär!
Om ni vill hänga med mig framöver kan ni följa mig på Twitter @snalanningen samt på min blogg www.snalanningen.com.

Tack Snålänningen för att du ville dela med dig av din sparresa!
Verkligen intressant läsning. och grattis till miljonen!
Följer ni inte Snålänningen på Twitter så är det dags att göra det nu @snalanningen

Detta var första inlägget av säsong 2, där flera människor får skriva ner sin sparresa och publicera den på min blogg.

Inläggen släpps på måndagar.
Skulle du vara intresserad av att skriva ner din resa och få den publicerad på bloggen?


Skriv en kommentar eller skicka ett mail till pappabetalar2018(a)gmail.com.


Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
The Dividend Story

Intressant läsning och stort grattis till miljonen!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x