Mina 5 största innehav

Portföljen

Börsen har inte gått toppenbra iår. Inte så konstigt med tanke på Covid-19. Kommer vara skakigt ett tag framöver och jag skulle inte bli förvånad om det kommer fler nedställ. Men jag tänkte inte sia om det.
Min portfölj består idag av 24 innehav. En salig blandning i många olika branscher.
Det har hänt en hel del den senaste tiden och här är mina i skrivande stund största innehav:
1. Spiltan investmentbolag. 14,22% av portföljen. 100 aktier
Jag köpte in mig i mars 2019 när de hade gratis courtage. Då kostade en aktie 9 700kr. Idag har är denna aktie 100 st. Efter en 1:100 split. Idag handlas en aktie till 149 kr. Det betyder att på lite mer än ett år har aktien stigit ca 53%. En riktigt bra avkastning på så kort tid, samtidigt som vi också haft en börskrasch. 
Jag skulle nog vilja påstå att Spiltan investmentbolag bör finnas i allas portfölj. Den stora nackdelen är dock att Paradox väger så oerhört stort i deras portfölj. Samtidigt har det också varit det som gjort att bolag gått så bra på senare tid. Gillar ni Paradox så borde ni istället köpa Spiltan då ni får Paradox till rabatt, plus alla andra innehav i Spiltan. Jag skulle egentligen kunna tänka mig att köpa mer Spiltan men eftersom att det redan är mitt största bolag så är jag nöjd.
2. ICA Gruppen. 10,54% av portföljen. 26 aktier.
Ett av mina första innehav i portföljen. Ligger på plus, 44% i ICA. 
Min far har varit ICA handlare och jag har alltid handlat på ICA. Finns egentligen inget annat alternativ i min familj. ICA är störst på marknaden och jag har svårt att se att detta kommer ändras. 
Ett egentligen defensivt bolag som bör gå bra oavsett var i konjunkturen vi befinner oss. Jag kommer att hålla detta bolag kring 10% av portföljen under lång, lång tid. Nöjd med storleken på innehavet idag och tror inte att det kommer vara någon kursraket den närmsta tiden. Men att det kommer gå lite bättre än index över tid. Gillar att de ger en bra utdelning varje år. 
3. Kopparbergs Bryggeri. 9,22% av portföljen. 67 aktier.
Köpte in mig i januari 2018. Gillar historien om bolaget. VD Peter Bronsman är oerhört karismatisk. Gillar deras produkter och satsningen de gör i Storbritannien och även resten av världen. Även om det saktat ner lite på senare tid.
Tror långsiktigt på deras produkter och att de kommer skapa nya produkter som marknaden kommer gilla. 
Aktien har inte gått så superbra sedan jag köpte in mig. Ligger ca 16% minus på innehavet.
4. Tele2. 8,92% av portföljen. 77 aktier.
Tele2 och Ica tror jag var mina första inköp. Tele2 var jag en nöjd kund hos. Därav köpet.
Numera gillar jag bolaget trots att jag inte är kund i det längre. Ett av de bättre telekomjättarna i Sverige. Känns som att alla portföljen bör innehålla ett telekombolag. Då är Tele2 mitt val.
En uppgång på ca 73% visar att det hittills varit ett bra val. Började köpa in mig under 2016 sista köpet var faktiskt i mars 2017. Har sålt några aktier under 2019 då bolaget började ta lite för stor plats i portföljen. Idag är jag nöjd med storleken på innehavet och kommer hålla det kring 8-10% av portföljen.
5. Eolus Vind. 8,72% av portföljen. 79 aktier.
Helt klart mitt bästa aktieköp någonsin. 
Har ett GAV på 24,37. Aktien har idag en kurs på 115,6kr. En uppgång på 374%. Jag började köpa in mig i slutet av 2016. Tyvärr har det inte blivit så många köp. Men trots det så ligger bolaget i toppen idag. Som ni ser här till höger så har det blivit många sälj på senare tid. Började sälja lite tidigt. Detta berodde på att bolag redan då var största innehav i portföljen. De senaste säljen är jag mer nöjd med och blir det större nedgångar i Eolus är jag beredd att köpa fler aktier. Kan tänka mig att ha ett innehav i storleken av ca 12% av portföljen.

Det var mina största innehav

Jag har som sagt mer innehav än detta men i dagsläget så är detta mina största innehav. Något av innehaven du själv äger? Vilka är dina största innehav?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej Slunpvandraren!
Jag gillar gin, inte superförtjust men en GT går alltid ner i sommarvärmen.
Hoppas det blir en storsäljare. Jag ska absolut testa den.

En produkt jag uppskattat i värmen är Kopparbergs Rosé. Inte lika söt som en cider, men släcker törsten bra i värmen.

Grattis till Spiltanköpet. Bara att lägga i byrålådan och titta in igen om många många år.
Mvh PB?

Slumpvandraren

Nu har jag provat Kopparbergs Gin. Om du inte är så förtjust i gin finns möjligheten att du kan uppskatta denna produkt. Det smakar som jordgubbssaft blandat med vodka. Någon smak av enbär – som är själva definitionen av gin – har jag inte märkt (men jag har än så länge bara provat med tonic).

Etiketten är riktigt vacker och jag tror den här produkten kan sälja bra, men för mig blir det första och sista gången. Nu återvänder jag till pålitliga Hernö Gin med tydlig smak av enbär.

Jag köpte Spiltan, 100 aktier, och tackar så mycket för tipset!

Pappa betalar?

Grym utveckling!

Japp det har jag koll på. Försäljningen på gin verkar gå bra också. Personligen är jag inte så förtjust i gin.
Haha, låter som en fin plan till pensionen 🙂

Mvh PB?

Slumpvandraren

Jag tror också på Kopparbergs även om det varit några tråkiga år. Jag kollade och såg att jag ligger +2808 % i aktien sedan köp. Där kan man prata uppgång. Mitt innehav på 600 aktier är just nu värt 86000 kronor, men jag kommer att få betala inkomstskatt på den summan eftersom det är IPS-depå.

Visst har du sett att Kopparbergs nu börjat producera gin? Jag har inte hunnit prova den ännu men tror det är en bra idé. Gin är trendigt och svenskt gin från Kopparbergs har alla förutsättningar att bli en succé, åtminstone i Storbritannien. Du kan läsa om det här:

https://www.kopparbergs.se/vara-produkter/sprit/kopparberg-gin-strawberrylime/

När jag en gång går i pension kanske jag slår upp en sådan där drink som visas på sidan och avnjuter den på terrassen. Det verkar i alla fall godare än en sötsliskig cider.

Pappa betalar?

Hej Slumpvandraren!
Aj, det bytet svider i efterhand. Men det är lätt att vara efterklok.
Tror Kopparbergs kommer fortsätta var en bra affär på lång sikt. Jag ligger tyvärr på minus i aktien.

Det är inte så krångligt som det verkar. Hade dock varit mycket skönare om det gick att handla via Avanza istället.

Mvh PB?

Slumpvandraren

Verkligt fina bolag!

Jag hade själv ett större innehav i Eolus vind som jag sålde årsskiftet 2018/2019 för att istället öka i Ratos. En av mina sämre affärer. Jag har också Kopparbergs och det är faktiskt min bästa investering någonsin sett till procentuell utveckling. Tyvärr köpte jag bara för växelpengar. Det här är aktier som jag har i min IPS-depå (pensionssparande).

Spiltan investmentbolag verkar riktigt intressant. Jag har registrerat mig hos Pepins och om det inte är alltför krångligt köper jag nog också aktier vid nästa handelstillfälle.

Pappa betalar?

Hej Christina!
Tack!
Spännande.
Hur ser ditt sparande ute idag?
Vad har du i din portfölj?

Mvh PB?

Christina

Tack för intressant läsning om bolagen! Jag är ny på börsen.

Pappa betalar?

Hej!
Tack. Är nöjd med mina topp 5. Ja det är lite väl mycket i Paradox men samtidigt det som gjort att det gått så ofantligt bra. Paradox fortsätter ju att leverera dessutom. Att få en del exponering mot spelbolag (ej betting) har jag inget emot. Har själv ingen vidare koll på dessa bolag så skönt att Spiltan har koll åt mig.

Ja men samtidigt stabila bolag. En fin topp i din portfölj också även om jag själv inte är så förtjust i just betting.

Mvh PB?

The Dividend Story

Hej!

Spännande bolag! Spiltan har jag funderat på men fastnat lite på Paradox-exponeringe, ska spana in dem igen 🙂 Kopparbergs VD kändes ganska bullish ändå i samband med deras rapport nyligen, spännande bolag.

Vid min senaste (interna) uppdatering av portföljen var Nordea, Diös, AT&T, NetEnt och Telia mina fem största innehav. Det känns nog lite overkill med två teleoperatörer bland topp 5 så hoppas något annat tar sig upp på listan framöver 🙂

Pappa betalar?

Hej KPK!
Ja där missade du galet många procents uppgång.
Men jag tror inte att det är försent att hoppa på "Spiltantåget" 🙂

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Snålgrisen!
Bank, telekom, livsmedel och fastighet. Låter som en bra kombo!

Ja bra timing med Ocean Yeild.

Mvh PB?

Koll på kontot

Alltså nej, skriv inte detta. Jag skapade konto och allt för att köpa Spiltan-aktien på alternativa listan det året den låg på 600 kronor (innan spliten). Det blev inte av, tyckte förmodligen att det var för dyrt att betala 600 för en enda aktie. Vilken ångest ha ha ha! Jeeesus vad den aktien skulle vara värd idag. Jag får stå i skamvrån resten av livet.

/K

Snålgrisen

Intressant. Själv blir det Klövern Pref, SEB, Axfood, Telia och Nordea som är största. För ett år sen hade jag en hel del Ocean Yield men har sålt av ca 40% av innehavet under början av året, tur det med tanke på vart oljepriset har tagit vägen.

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x