Krigskassan, är det rätt läge att bygga en kassa nu?

Krigskassan

Nu har det gått knappt två månad sedan kraschen kom och börsen har till och med återhämtat sig en del. OMXSGI är väl upp ungefär 13% sedan botten. Den var som värst ner ca 35%. Idag är vi väl ner ungefär 21% sedan toppen. Jag blir inte förvånad om det kommer ett till rejält fall den närmsta tiden. Men det är inget jag bettar på och jag fortsätter att köpa aktier varje månad för den pengen vi väljer att avsätta till just börsen. Jag tror inte jag kan tajma marknaden så det fungerar bäst för mig.
Något som jag läst en del om hos mina bloggkollegor och även på Twitter. Det skrev mycket om krigskassa när rast kom. Vissa hade krigskassa och var glada för det. Vissa hade inte krigskassa men önskade att de hade. 
Jag tror mer på att investera pengarna direkt och att ha den på börsen. Utanför börsen gör de bara nytta om det är ett målsparande eller buffert.
En krigskassa är pengar som du sparat undan på ett sparkonto som kan användas när/om börsen faller mycket. Att då ha en slant att köpa billiga aktier för.
Jag kommer inte gå in så mycket på om man ska ha en krigskassa eller inte. Jag kommer istället tänka högt kring när en krigskassa ska byggas upp. För här har jag märkt att de som inte hade någon krigskassa, nu tänkt bygga en till nästa krasch. Jag ser som sagt inget fel i att vissa vill ha en kassa, men!

Problemet som jag ser det är att många som inser detta nu, mitt i kraschen. Bestämmer sig för att  bygga en krigskassa. Det känns inte riktigt logiskt.
Eftersom en sådan kassa ska användas till att handla med i dåliga tider, Då kan det inte var meningen att kassan ska byggas i dessa tider som den ska användas i. Alltså nu när börsen ligger betydligt lägre än vad den gjorde för bara två månader sedan. Nu ska du köpa aktier. Eftersom de kommit ner i pris.

Din krigskassa bygger du i göda tider när aktierna eller fonderna för den delen, är dyra. Annars försvinner hela poängen med en krigskassa.

Jag kommer inte bygga någon krigskassa. Skulle jag göra det så skulle jag dock avvakta med att börja spara i krigskassan tills börsen återhämtat denna krasch. För om det är något vi vet så är det att det kommer nya ATH. Det har det alltid gjort. När det komma nya ATH då skulle jag börja fundera på att lägga undan pengar till en krigskassa.

Det var mina tankar om krigskassan.

Tycker du att det är viktigt med en krigskassa? 
Har du en krigskassa idag?
Lägger du undan pengar till krigskassan just nu?Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
24 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Börsen har ju rekylerat bra så för stunden verkar det ha varit rätt strategi.

Arne

Det mesta av kassan är slut. Man är ju inte van att handla till låga P/E och direktavkastningar på 7-10 % 🙂

Pappa betalar?

Okej, ja det låter lite högt i mina öron. Men det beror såklart på vilken risk man är villig att ta.
Ja det är lätt att dras med. Bara lite till, det gör inget.

Inget fel att vara obelånad men jag kan ändå tycka att en liten belåning hör till en portfölj.
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Arne!
Tack så mycket.
Ja det är helt klart många som verkar gilla att ha kassa. Hur mycket av kassan har du kvar?
Vi får se vart börsen tar vägen, men tror få blir överraskade om det faller mer framöver.
Jag vågar/vill inte ta från bufferten.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej DS!
Tack.

Ja det verkar som att många mixar sin buffert och "krigskassa". Jag gillar verkligen mental bokföring och därför har jag svårt att tänka min buffert som en kassa för aktieköp. Det går inte ihop i mitt huvud. Jag säger inte att mitt tänk är rätt, bara att det fungerar bäst för mig.

Jag har ett renoveringskonto med 140 000kr. Det kliar i fingrar att handla lite för de pengarna.
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej!
Ja jag har läst att du shoppat på hårt 🙂

Tack så mycket!

Mvh PB?

Pappa betalar?

Okej, När tycker du det känns billigt?

Köper di inga aktier nu?
Eller lägger du en del av sparandet i kassan?
Mvh PB?

Arne

Hej och tack för trevlig läsning!
Är definitivt anhängare av att ha kassa. Var kanske lite snabb att använda kassan under mars.
Inte heller förvånad om det rasar mer på börsen. Kan låna av min buffert om pengarna skulle behövas för att köpa aktier.

The Dividend Story

Hej!

Väldigt kloka tankar, jag delar helt din åsikt rakt av. Jag har ofta legat all-in med belåning 🙂 Just nu har jag (trots att jag köper aktier) dock "krigskassa". Min "krigskassa" är nog däremot mer en mix av det du avser med buffert och krigskassa, dvs. dessa pengar kan jag ha om något går sönder i lägenheten, eller om börsen "går sönder" och rasar 🙂

Slimis

Hej PB?

Krigskassan är förbrukad här med råge 🙂 Men hade en buffert på runt 30 000 kr innan denna Corona kris. I dagsläget bygger jag inte upp någon ny krigskassa då jag hellre köper aktier i de bolag jag vill äga på längre sikt. Men blir börsen tids nog högt värderad igen och jag inte hittar något köpvärd kommer jag troligtvis bygga upp en liten buffert igen. Tycker du har kloka tankar gällande krigskassa. Tack för ett läsvärt inlägg 🙂

Mvh Slimis

Två Månadslöner

Har börjat spara jag med, tycker det är fortfarande dyrt.

Slumpvandraren

Jag ligger på ca 16 % belåning just nu så lite i högsta laget. En fara med belåning är att det kan bli ett sluttande plan där man lätt ökar den belåningsgrad man känner sig bekväm med. Kommer det sedan ett stort ras kan i princip hela portföljen utraderas till följd av tvångsförsäljningar. Ifall du klarar att begränsa din belåning till max 10 % kan det vara en bra strategi, men det är heller inget fel – särskilt inte för nattsömnen – i att vara obelånad.

Pappa betalar?

Hej!
Jag tycker ifs att du gör rätt genom att belåna dig nu. Så länge belåningen är inom en rimlig gräns. Hur stor är din belåning just nu?
Ja det är inte lätt att sia om hur börsen ska gå närmsta tiden. Blir det ett till ras så kommer jag också belåna portföljen till max 10%.
Tack!

Mvh PB?

Pappa betalar?

Fina köp!

Slumpvandraren

Hej PB?

Tack för lyckönskningarna. Min målsättning är egentligen att inte vara belånad och investera en liten andel av mina tillgångar i annat än aktier, men jag dras tyvärr alltför lätt till hög risk och när den här nedgången kom kunde jag inte låta bli. Jag tycker du gör helt rätt som undviker belåningen, i alla fall tills vidare. Blir det ett fortsatt ras blir du den stora vinnaren och skulle börsen vända uppåt igen har du inte förlorat något. Lycka till själv med investeringarna!

Hälsningar,

Slumpvandraren

71

Jag har fyllt på i Investor, Kindred , Diös och Beijer Alma. Sneglar på Intrum , vilket jag gjort många gånger men aldrig köpt. Kanske det är dags nu.

Pappa betalar?

Okej då är jag med.

Vad är det du fyllt på i för bolag hittills?
/PB?

71

Har aldrig haft förr, låtit alla kronor jobba. Men har testat att ha lite kassa på senare år och det känns rätt gott när man kan handla. Speciellt när man är sugen på vissa bolag , men tycker det är dyrt. Har en liten skvätt kvar. Får se under veckan om jag fyller på en jag har eller plockar in en ny jag sneglat på.

Pappa betalar?

Hej Slumpvandraren!

Okej.

Ja precis, det är omöjligt att säga om fallet är klart eller om det kommer mer. Just därför passat månadssparandet mig bäst. Jag kan inte sia om det så lika bra att spara på i samma takt. Har svårt att tro att det skulle vara en dålig taktik.
Time in market beats timing the market.

Jag har inte vågat mig på belåning än. Kommer det ett fall till då börjar jag belåna. Annars klarar jag mig utan belåningen.

Lycka till!

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Investeraren!
Jag ser min buffert och mina målspar som en försäkring.
I mitt börssparande vill jag inte ha någon försäkring, eller jag kan se diversifiering som en mindre försäkring iaf.

Jag tänker att mina pengar på börsen är långsiktigt sparande, därför ska de investeras i just aktier. Min buffert och mitt målspar det är ingen krigskassa. De är min "försäkring" om huset brinner ned.

Om börsen är högt eller lågt värderad? Jadu, ingen aning. Det är iaf inte ATH och jag tror mycket väl att börsen kommer falla en bit igen. Hur mycket? Ingen aning. Därför sparar jag varje månad, ingen tajming.
Buffert och målspar har jag vid sidan om det.

Hur mycket kassa har du?
Har du handlat något av kassan än?
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej 71!
Jag är som sagt inte så stort fan av att ha krigskassa, kan dock förstå att andra gillar det. Mentalt är säkert bra.

Har du köpt upp all krigskassa nu eller väntar du in mer fall?
Mvh PB?

Slumpvandraren

Jag resonerar som dig, med undantag för att jag själva gärna vill ha en krigskassa i goda tider.

En krigskassa bör man bygga upp när börsen är på all-time-high. Nu är det dock svårt att sia om framtiden och kanske får de som nu bygger upp en krigskassa rätt. Det största fallet kan fortfarande vara framför oss.

Själv ligger jag belånad och kommer att minska avbetalningarna den närmaste tiden för att kunna gå in med mer friskt kapital på börsen det närmaste halvåret. Om det är rätt eller fel får framtiden utvisa.

Investeraren

Att hålla kassa är som en försäkring, det kostar oftast pengar, men om huset brinner ned så är det bra att ha till hands. En fördel med det kan vara att det skapar ett psykologiskt lugn hos många, när riskprofilen därmed hålls nere. Jag tror man tänker annorlunda kring det här ämnet beroende på hur stor ens depå är, eller för den delen beroende på hur man har erhållit pengarna.

För övrigt tycker jag inte dagens värdering av många börsbolag är särskilt låg, tvärtom så är den väl hög på många håll fortfarande.
Mvh investera-pengar.blogspot.com

71

Håller med dig. Lite krigskassa bygger man upp när det är dyrt enligt eget tycke. Jag investerar ungefär hälften varje månad då i de bolag jag har valt och sparar undan resten till senare. Alltid gott att ha lite när blodet börjar droppa.

24
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x