Förhandlat bolåneränta och ökat bolånet

Bolån, lägre ränta än tidigare

I slutet på februari hade vi ett möte med banken. På agendan hade jag några punkter. Bolåneräntan, med en ränterabatt som strax skulle försvinna varpå räntan i slutet på mars skulle landa på 2,29% vilket känns långt ifrån okej.
Vi ville även baka in bolånet som hade en ränta en bra bit över bolåneräntan.
Plus att det ska läggas nytt tak på huset under sommaren så ville vi låna upp 100 000kr extra utöver billånet.

Jag hade förberett mig bra och kollat med andra banker vad de kunde erbjuda. Hade en fin deal hos Danske bank med 1,19% ränta, rörligt, eller 1,39% på 5 år, Riktigt bra.
Jag är dock som många andra svenskar, bekväm av mig och vill gärna inte byta. Krångligt att meddela lönekontoret sitt nya konto, flytta autogiron. Frun har ett AF-konto som ska flyttas, nya kort. Noterade också att Danske har en påtvingad paketlösning som måste finnas för att vara kund. Det var en del pengar varje månad. Betydligt mer än vi betalar hos vår Sparbank. Det gäller att ta med sådant i beräkningarna också.
Jämför din bolåneränta med hjälp av Consector.

Vi var denna gång intresserad av att binda lånet på 3-5 år. Jag tror inte att räntorna kan bli så mycket lägre. (Nu med facit i handen, Covid-19 är ju inte så kul för ekonomin.) Tror ifs inte att räntorna ska höjas heller men har svårt att tro att det kan bli en dålig affär att binda på några år i dagsläget.

Har du en belåningsgrad under 65% kan
Hypoteket vara ett alternativ.

Danske gav 1,39% på 5 år. Vi fick 1,49% hos vår Sparbank och där har vi en god kontakt med vår bankkvinna. Är det något så ringer vi bara och hon fixar. Det får vara värt 0,1% i skillnad mot att byta bank.
Jag väger också in all hjälp vi fick i samband med vårt bostadsköp och är det något framöver så vet jag att banken kommer hjälpa. Det värderar jag absolut den extra kostnaden på 0,1% till.
Det som är bra för oss är att vi iaf fick ner vår befintliga ränta en liten gnutta och vi har en låg ränta i fem år. Riktigt skönt.
Billånet bakade vi då in i bolånet. Det kändes skönt att sänka räntan lite men såklart lite trist att bolånet ökade pga en bil. Men eftersom det var meckigt att öka amorteringen på billånet och att räntan där var relativt hög så kändes det mest logiskt att göra så. Skrev lite om mitt försöka att öka amorteringen på billånet här, tröga storbanker.
Vi har därmed ökat belåningen på boendet. Men självklart har vi ökat amorteringen så vi amorterar lite mer än vi gjorde innan vi hade både bolån och billån. Med vår nya amorteringstakt kommer vi betala av 300 000kr på bolånet tills det är dags att möta banken igen och diskutera ränta.  Bilen kommer vara avbetald med råge och vi kan då fundera på hur mycket vi vill amortera vid det tillfället.
Vi lånade dessutom ytterligare 100 000kr för att bekosta ett takbyte till sommaren. En nödvändig renovering som jag tycker är ok att låna till.
Vi har ett renoveringssparande men det är inte tillräckligt mycket pengar för att täcka tak kostnaden och vi har en del andra förbättringar som behöver göras i huset.

Vi amorterar betydligt mer än vi behöver (amorteringskravet) och husets värde gör att vi efter att nu ökat lånet ligger på 66%. Alltså ingen fara med vår belåningsgrad. Finns också stor chans att det blir billigare än 100 000kr och då kanske det blir lite aktier för pengarna. O
m vi inte får för oss att lägga solpaneler också.

Allt som allt fick jag ner räntan med 0,3% och räntan är nu bunden i 5 år.
Vi har gått från ett bolån på 1 603 000kr till 1 785 000kr. Men i dagsläget är det faktiskt det enda lånet vi har. Inget blancolån, inte ens CSN-lån.

Vi har efter detta enligt banken en belåningsgrad på 66% och vill vi göra om kök och toalett så finns det goda möjligheter att låna upp mer pengar om vi vill.

Det finns många kronor att spara om du inte har förhandlat din bolåneränta.
Det finns även andra bra sätt att spara pengar på. Du får gärna kika in på min sida med lite annorlunda spartips:
Spartips

Men det absolut bästa spartipset är att byta mobilabonnemang. Jag har Vimla, så även hela familjen. Vi betalar i dagsläget 200kr för 4 abonnemang. 2 st med 3GB surf och 2 st studentabonnemang med 6GB surf. Eftersom det går att spara surfen så sitter vi alla 4 med nästan 100GB sparad surf (per abonnemang) att använda de månader vi gör av med mer surf.

Fram till 12/4 får du, förutom 10kr rabatt varje månad genom att bli min Vimlavän, halva priset på ditt abonnemang under de 4 första månaderna.

Klicka här för att få rabatten på 10kr varje månad plus 50% rabatt i 4 månader.

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej KPK!
Ebuno är på svenska och för mig är det nästan bara svenska produkter. Med Ebuno finns i många länder. Om du skrollar ner lite på deras hemsida så ser du flaggor med alla länder Ebuno existerar i. Om du är ute efter mer globala produkter och engelska kanske det går att regga ett amerikanskt konto!? Vet inte om det går från Sverige men kan vara värt att testa.

Mvh PB?

Koll på kontot

Hej Pb?
En fråga angående Ebuno, är undersökningarna på svenska och relaterade till svenska produkter eller är det mer globalt och på engelska?

Mvh / K

Pappa betalar?

Hej DS!
Ja mycket skönt att minska räntekostnaderna.
Ja precis, smart av er!

Ja jag gillar verkligen idén med att ha solpaneler. Hoppas jag kan få till det, men det är helt klart en kostnadsfråga i vårt fall.

Trevlig påsk!
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Slimis!
Ja det är alltid trevligt med lägre ränta och kul att huset ökat i värde.
Just nu har vi goda marginaler i belåningsgrad och det finns en del pengar på sparkonton och i aktier om det skulle krisa.

Ja tak kostnaden är inte rolig men ett nödvändigt ont. Det kostar att bo i hus, så är det bara.

Trevlig påsk!
Mvh PB?

The Dividend Story

Hej!

Härligt att få ned räntan och ihop billånet" Vi utökade också vårt bolån nyligen, men då för att "baka ihop" aktielånet hos Avanza 🙂

Spännande med husrenoveringarna, solpaneler låter fint 🙂

Trevlig dag!

Slimis

Hej PB?

Bra att ni fick ner räntan lite grann samt att ni fått ner belåningsgraden också. Då har ni lite marginaler om räntan skulle höjas i framtiden. Tråkigt att det kostar så mycket att byta tak. Men man lär ju underhålla sitt boende. Önskar dig med familj en trevlig påsk 🙂

Mvh Slimis

Pappa betalar?

Hej Aktieoutsidern!
Ja det kändes som det rätta.
Varför ville banken inte göra det, tänker att de måste ha haft något argument!?

Mvh PB?

Aktieoutsidern

Bra att kunna lägga in billånet i bolånet. Vi försökte med det för ett par månader sen, men vår bank var inte villiga att göra det. Vi får betala av det snabbt istället.

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x